Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШТА КАЖЕ ЗАКОН У СРБИЈИ: Да ли су дозвољене везе између професора и студента?

26.01.2021. 17:14
Пише:
Србија Данас/Телеграф
uznemiravanje
узнемиравање / Извор: Shutterstock

Закон у образовању и васпитању, Закон о родној равноправности и Кривични законик садрже исту општу одредбу.

Након пријава за силовање и сексуално узнемиравање за које је шест девојака пријавило Мирослава Алексића, власника школе глуме у Београду, покренула се јавна дискусија о томе колико су сексуално злостављање и узнемиравање честе појаве, као и колико су пута биле утајене. Медијима се проширила информација о томе да је поднето још 20 пријава полицији против Алексића, многе јавне личности иступиле су у највећем броју са речима подршке за девојке које су дигле глас, неке од јавних личности су изнеле и своје приче, покренувши реакцију у читавом региону.

НАЈЛЕПШИ ОГЛАС КОЈИ ЋЕТЕ ВИДЕТИ: Девојчица (11) из Прокупља решила да заради џепарац радећи оно што воли (ФОТО)

НАЈЛЕПШИ ОГЛАС КОЈИ ЋЕТЕ ВИДЕТИ: Девојчица (11) из Прокупља решила да заради џепарац радећи оно што воли (ФОТО)

ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЗДРАВСТВА: Какве промене нам доноси јединствени електронски здравствени картон?

ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЗДРАВСТВА: Какве промене нам доноси јединствени електронски здравствени картон?

НЕСТАО ОСТОЈА ИЗ ШАПЦА: Потрага траје три дана, породица моли за помоћ

НЕСТАО ОСТОЈА ИЗ ШАПЦА: Потрага траје три дана, породица моли за помоћ

Међутим, овим поводом и многе анонимне женске особе поделиле су своје приче на друштвеним мрежама или искуства својих ближњих о томе да су некад у прошлости биле жртве. У некима од исповести наведена су непријатна искуства са неколико факултета у Србији, а Факултет драмских уметности, чији је студент била глумица Милена Радуловић, која је прва изашла у јавност са оптужбама на рачун Алексића, позвао је студенте да им се обрате уколико су били жртва насиља и злоупотребе положаја на том факултету.

- Позивају се све студенткиње и студенти, уколико су имали било какво лоше искуство које указује на насилничко понашање или сматрају да је дошло до злоупотребе положаја у образовном процесу или у просторијама ФДУ, да се обрате и такво понашање пријаве - саопштили су 20. јануара уз напомену да платформа "ФДУ - Против насиља" служи за превенцију и спречавање сваке врсте злостављања и злоупотребе у образовним процесима, а посебно проблемима везаним за сексуално узнемиравање.

Закон не брани да се професор удвара

Поводом односа професор - студент адвокат Радиша Роскић објашњава да ли су везе између професора и студента дозвољене, шта је удварање, а шта узнемиравање, шта је, на крају, простаклук. Које су дилеме законске, а које моралне и шта је кључни критеријум за процену.

Роскић је казао да не постоји закон који забрањује романтичну везу између професора и студента, као ни етички кодекс понашања који би то могао да забрани, иако их свака установа има. Генерално, оцењује да се ступање у односе које је добровољно не може забранити, јер је то ствар слободе. Ипак, истиче моралне дилеме које произилазе најпре из најуочљивијег - разлике у годинама - даље упозоравајући на то да је пристанак кључан. Уколико би се десило да се професор удвара некој студенткињи, разлику између узнемиравања и удварања прави њен осећај.

- Мора се увек имати у виду друга страна. Кад год се изрекне нешто што другу страну доведе у непријатност, да се жртва пита: "Мирна сам, ничим нисам изазвала такав коментар. Баш ми је непријатно што ми човек од 60 или од 35 година коментарише изглед" - наводи питања у глави једне бруцошкиње, студенткиње друге, треће, четврте године факултета истичући да је онда реч о узнемиравању.

Каже и да иако закон не забрањује ступање у романтичан однос, постоји општа одредба која забрањује сексуално злостављање и узнемиравање на бази злоупотребе положаја. Садржана је, опомиње, и у Закону у образовању и васпитању и у Закону о родној равноправности и у Кривичном законику.

- Мени је познато неколико случајева, додуше на Правном факултету, да су људи склапали и бракове. Чуо сам да се то догађа и на другим факултетима. Знате, срце не зна за законе и добровољни пристанак је оно што је мерило. Не могу вас оптужити да ме сексуално узнемиравате ако на то пристајем - каже и додаје да у сваком случају постоји морална дилема: "На који год начин да се злоупотреби позиција ментора, то је питање морала".

Професор дужан да поштује личност ученика

Каже и да је забрањена злоупотреба професорског звања.

- Професор је дужан да се понаша на начин који у потпуности уважава личности својих ученика, њихове слободе и права. Дужан је да се опходи са њима на начин који то потпуно доказује. Не сме се увредљиво обраћати, не смеју се правити алузије на физички изглед. Читао сам да је Мика говорио дечаку да је дебео. Зар то није атак на личност? Још кад су дечица у питању... Па буде другара, па крене задиркивање, па то буде веома тешко - наводи познат пример.

На примере недоличних професорских опаски о "колегиницама које бујају", истиче да је танка линија између простаклука и узнемиравања, као и да су могуће злоупотребе пријава.

- Постоји ризик од злоупотребе пријава. Све околности се морају разматрати од случаја до случаја. Разлучити да ли је неко глуп, неваспитан или је сексуални предатор, то се може само у конкретној ситуацији. Није свака глупост сексуално узнемиравање нити је свака непромишљеност сексуално узнемиравање. Али је у свакој варијанти у којој би неком било непријатно због непримерене опаске, то јесте нарушавање етичких принципа, то јесте недопустива непажња, нарочито уколико је та особа у ситуацији да буде у подређеном положају у односу на професора - оцењује истичући да су душе људске танане, те да људи различито реагују на оно што их боли.

Шта је злостављање, шта узнемиравање

Узнемиравање је, објашњава, пре свега заступљено у вербалном облику. Злостављање се, каже, односи на покушај остваривања физичког контакта, злоупотребе моћи.

- "Ја бих предложио да ти на вежбе дођеш у мој кабинет" или "Предлажем да ти ову испитну тему објасним ресторану том и том, а можда и у хотелу том и том. Имаћемо одличне услове да то урадимо". То би могло бити злостављање - навео је могући сценарио злостављача.

Студентски парламент Универзитета у Београду пружио је подршку студенткињама и студентима, оштро осудивши злостављање, злоупотребу положаја и непоштовање личног простора студената.

- Обраћамо вам се поводом актуелних дешавања која се односе на тему дискриминације, насиља и злостављања. Желимо да се осврнемо на различите информације које круже друштвеним мрежама у вези са недовољном заштитом личности студенткиња и студената на факултетима Универзитета у Београду. Студентски парламент Универзитета у Београду овим путем оштро осуђује злостављање, злоупотребу положаја и непоштовање личног простора студената. Апелујемо на Управе факултета да предузму све потребне мере како би се студенткиње и студенти осећали безбедно и сигурно да било какав вид дискриминације или злостављања истог тренутка пријаве. Факултет мора да представља безбедно место где студенткиња или студент проводи своје време и образује се, између факултета и студената треба да постоји поверење које се гради међусобним поштовањем. Такође, позивамо и студентске парламенте да буду ослонац својим колегиницама и колегама и отворе врата њиховим проблемима. Заштита и борба за права студената треба да буде приоритет студентских представника и наставног особља факултета. Желимо да пружимо подршку свим колегиницама и колегама који су храбро иступили и своје проблеме поделили и пријавили. Нека наша академска заједница буде пример друштву - стоји у Фејсбук објави.