Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ШТА НАС ЧЕКА ДО КРАЈА ОКТОБРА: Од сутра захлађење, метеоролог Ђурић открио до када ће трајати Михољско лето

19.10.2022. 18:12
Beograd
Београд / Извор: Фото: Танјуг/Владимир Спорчић

Четвртак доноси мање загађење, али суво време. Потом до краја октобра наставак Михољског лета, а почетком следеће седмице максимална температура биће и преко 25 степени.

И јутрос је забележен метеоролошки феномен - температурна инверзија, каже за метеоролог Ђорђе Ђурић.

- И данашње јутро у Србији освануло је веома хладно, понегде и уз мраз, а минимална температура у већини предела кратала се од -2 до 5, у Београду је било 7 степени, а у Сјеници -4. Мраз је највише забележен у југоисточним и понегде у централним пределима Србије. И овог јутра забележена је температурна инверзија, тј. да температура ваздуха расте са порастом висине и то у пределима са маглом, па су тако Копаоник и Златибор мерили 3 до 5 степени, а околне низије и котлине од -2 до 2 - објашњава Ђурић.

Бол у стомаку, грчеви, гасови... Гастроентеролог објашњава због чега долази до овог и како да спречите ове симптоме

Бол у стомаку, грчеви, гасови... Гастроентеролог објашњава због чега долази до овог и како да спречите ове симптоме

ДЕТАЉНА ПРОГНОЗА, МИХОЉСКО ЛЕТО СЕ НАСТАВЉА: Стижу нам још топлији дани, температура преко 25 степени

ДЕТАЉНА ПРОГНОЗА, МИХОЉСКО ЛЕТО СЕ НАСТАВЉА: Стижу нам још топлији дани, температура преко 25 степени

СРБИЈУ ЈУТРОС ПОГОДИО НЕОБИЧАН ФЕНОМЕН: Може да потраје и неколико дана, ево О ЧЕМУ СЕ РАДИ

СРБИЈУ ЈУТРОС ПОГОДИО НЕОБИЧАН ФЕНОМЕН: Може да потраје и неколико дана, ево О ЧЕМУ СЕ РАДИ

Преко Србије се данас због премештања веома ослабљеног и периферног дела хладног фронта очекује свежије у односу на претходне дане, уз северозападни ветар и продор нешто хладније ваздушне масе са севера, али се очекује суво, у многим пределима и даље сунчано.

- Максимална температура биће од 16 до 22 степена, у Београду до 20. Наше подручје и наредних дана биће под утицајем антицклона и високог ваздушног притиска. У четвртак и петак снажан антицклон простираће се са северозапада Европе, а у склопу њега и даље ће према нашем подручју на његовом источном ободу струјати хладнија ваздушна маса са севера. Очекује се стабилно, суво и уз веома висок ваздушни притисак. У четвртак ће бити претежно сунчано или умерено облачно, али због више облачности и јутро ће бити нешто топлије него током претходних, уз минималне температуре од 5 до 10°Ц, али ће током дана бити хладније, уз максималне температуре од 15 до 20, у Београду до 17, 18 степени. У петак и за викенд све више ће јачати циклон са Атлантика, док ће над нашим подручјем и даље доминирати антициклон, чији ће се центар померити нешто источније, па ће почети да дува југоисточни ветар, који ће у кошавском подручју бити појачан, а на југу Баната и јак - наводи Ђурић.

У петак ће јутро бити ведро и веома хладно, у многим пределима и уз појаву слабог мраза, нарочито при тлу. Понегде се очекује и магла. Минимална јутарња температура биће од -3 до 5. Током дана очекује се топлије, али уз повећање облачности, а максимална температура у већини предела биће око 20 степени.

Beograd
Београд / Извор: Профимедиа/илустрација

- Током викенда се очекује суво, уз смену сунчаних и облачних интервала и уз максималне температуре око 20 степени, а само се понегде и то углавном на северу Србије у ноћи између суботе и недеље очекује слаба киша. Почетком следеће седмице над Србијом ће и даље доминирати поље повишеног ваздушног притиска, уз сунчано и стабилно време, а на висини ће се са југозапада простирати термички гребен и у склопу њега са југозапада ће пристизати веома топла ваздушна маса са Медитерана. Циклонска активност задражаваће се над Атлантиком, а облачни и падавински системи и даље неће моћи да продру са Атлантика унутар копна даље од Алпа.

- Дакле, у Србији почетком следеће седмице сунчано и веома топло време, а максимална температура биће понегде и преко 25 степени. Топло и стабилно очекује се потом и у наставку следеће седмице, уз максималне температуре од 20 до 25 степени, а због јужног стријања очекују се и знатно топлија јутра. Просечна максимална температура за последњу декаду октобра је од 14 до 18 степени. Дакле, у четвртак и у петак максималне температуре биле би углавном око просечних вредности, а од викенда до краја октобра биће више за 5 до 7 степени, почетком следеће седмице понегде и за 10 степени од просека - каже Ђурић.

Додаје да је иза нас део октобра са дефицитом падавина, а сушно време, углавном без падавина наставиће се и до краја октобра.

- Овогодишњи октобар свакако ће бити топлији, али и знатно сушнији од просечног. Топли дани одложили су почетак грејне сезоне до краја месеца, али ноћи и јутра су доста хладнији, уз температуре неретко у градовима око, па и испод 0 степена - подсећа он.