Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШТА СЕ ТО ДЕШАВА НА ЈУГУ СРБИЈЕ? КОРОНА ЕКСПЛОДИРАЛА ТОТАЛНО: Болнице се убрзано пуне, аларамантне речи др Јанковића

07.03.2021. 13:22
Пише:
Србија Данас/Блиц
Korona virus
Корона вирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Уз Врање, Ниш је већ данима једно од највећих жаришта короне

Раст броја заражених на југу Србије, где се убрзано пуне све болнице директна је последица непридржавања епидемиолошких мера, каже проф. др Радмило Јанковић, заменик директора Клиничког центра у Нишу и координатор Ковид болница на југу Србије.

НИЈЕ БАШ СВЕ ЗАТВОРЕНО, ПОСТОЈИ МЕСТО ГДЕ МОЖЕТЕ НА КАФУ И РУЧАК: Пролази још један дан под нови мерама у Србији

НИЈЕ БАШ СВЕ ЗАТВОРЕНО, ПОСТОЈИ МЕСТО ГДЕ МОЖЕТЕ НА КАФУ И РУЧАК: Пролази још један дан под нови мерама у Србији

КРИЗНИ ШТАБ НЕ ОДУСТАЈЕ ОД НАЈСТРОЖИХ МЕРА! Тиодоровић: Свака епидемија има свој крај, ова зависи од две ствари

КРИЗНИ ШТАБ НЕ ОДУСТАЈЕ ОД НАЈСТРОЖИХ МЕРА! Тиодоровић: Свака епидемија има свој крај, ова зависи од две ствари

КАД КОРЕЈЦИ ЗАПЕВАЈУ "МОЛИТВУ" МАРИЈЕ ШЕРИФОВИЋ: У далекој Јужној Кореји орила се српска победничка песма (ВИДЕО)

КАД КОРЕЈЦИ ЗАПЕВАЈУ "МОЛИТВУ" МАРИЈЕ ШЕРИФОВИЋ: У далекој Јужној Кореји орила се српска победничка песма (ВИДЕО)

Уз Врање, Ниш је већ данима једно од највећих жаришта короне, а број пацијената повећава се у свим градовима на југу Србије.

- Што се тиче ковид система ситуација је компликована и тешка и има тенденцију да се даље погоршава. Број хоспитализованих пацијената је одраз броја заражених, а тај број је изузетно велики. Ниш је јуче имао готово 300 новозаражених што је невероватна бројка која прелази 0,1 одсто становништва. Тај број не прави толико велики притисак на стационарне капацитете и на јединицу интензивне неге, али је нама број пацијената 2,5 пута већи него пре недељу дана - рекао је др Јанковић.

Radmilo Janković
Радмило Јанковић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Niški Портал

Како је објаснио велики је број хоспитализованих пацијената.

- Имамо преко 200 пацијената хоспитализованих с тим да нам је Инфективна клиника пуна, да је готово попуњен капацитет у новом Клиничком центру који смо оставили за ковид и имамо на интензивној нези у Нишу и Крушевцу скоро 50 пацијената, што је велики број. Ниш је јако велико жариште, претходних дана број заражених је ишао преко 250 људи дневно и ту ће тешко бројеви да падају наредних дана - каже проф. др Јанковић.

Велики број хоспитализованих у Врању

Према његовим речима у Врању је хоспитализовано 170 пацијената што је невероватно велики број. Преко 100 пацијената је у општој болници у Крушевцу, преко 100 пацијената има и Ћуприја, близу 100 оболелих су и у болницама у Краљеву, Параћину и Зајечару... Све болнице бележе прилично брз раст, чак и оне на крајњем истоку, у Пироту, Бору и Неготину које су до скоро биле "мирне".

- Све болнице бележе раст броја пријема и број пријема је далеко већи од броја пацијената које отпуштамо. Ситуација је таква да је систем прилично натегнут. Једни те исти лекари годину дана без престанка воде рачуна о тим пацијентима. Ти исти лекари хероји који су радили у КЦ Ниш сада раде у болници у Крушевцу. Тај број ће да се повећава - рекао је он.

korona virus
корона вирус / Извор: Фото: РИНА

Јанковић додаје да се очекује повећање броја пацијената у свим ковид болницама на југу.

- Првенствено ће највећи притисак на пријему трпети болница у Крушевцу, тамо су већ у испомоћ послати анестезиолози, инфектолози и пулмолози из читаве југоситочне и централне Србије. Ситуација је компликована али је одржива, у неком периоду ће бити довољно капацитета - додаје он.

"Велики број тинејџера нема симптоме, али преносе вирус"

Како истиче овакво стање ја апсолутна последица непридржавања мера и да, по свему судећи, постоји велики број тинејџера који су преносиоци јер су оболели, али немају симптоме.

- Сем вакцинације ми смо потпуно заборавили на било шта друго што спречава ширење заразе. Сви смо тачно лоцирали места која су са највећим ризиком за даље ширење. Не мора да значи да су то номинално кафићи и ресторани, али то су сва места где се људи окупљају у великом броју где не постоји никакав размак, где се аеросол са малом дистанцом преноси са једне особе на другу. Поптпуно сам сигуран да је један огроман број заражених међу тинејџерима. Они нису вакцинисани, бунтовни су, не придржавају се никаквих мера, они желе да се врате свом животу. Онда заразе родитеље, комшије рођаке, а понајвише баке и деке. Велики број старијих немоћних људи долази у јединице интензивне неге и завршавају фатално. То је директна последица свега овога - истиче др Јанковић.

Korona virus
Корона вирус / Извор: Профимедиа

Он сматра да апели више немају смисла и да је једина могућност која остаје јесте предузимање рестриктивних мера.

- Да би се стало на крај овом злу зедина могућност је да се наметне решење које није популарно и које неће пружити могућност људима да се придржавају или не, неће им дати могућност да се окупљају на начин и у броју који ће потенцирати распламсавање епидемије. То не значи полицијски сат, то не значи ванредно стање. Време је лепо, људи могу прошетати, могу ући с маском да купе претрамбене потрепштине и не само прерхамбене, један број људи може бити присутан у продавницама, али заиста тамо где ствар функционише само тако да огроман број људи буде на једном месту са скакањем игром и певањем, треба на неки одређени период стопирати. Сада да ли то значи забранити или не, не знам, али то је једини начин да се извучемо из овога, другог начина нема - наводи проф др Јанковић.

"Не може нечији комфор да буде залог да људи губе животе"

- Ово је озбиљна ствар за неозбиљно понашање. Не може нечији комфор и провод и добро расположење да буде залог да људи губе животе. То је апсолутно неприхватљиво. Било који лекар не може да сакрива истину колико год она звучала непопуларно због свих пацијената који су преминули. Ја лично и због својих колега који су преминули не могу да се помирим да су њихови животи изгубљени због тога што се неко није придржавао мера било где, било на скијалишту, било поред гондоле, било у Патријаршији, било на Дунавском кеју... Не постоји оправдање да се то не каже јавно - напомиње Јанковић.

Vakcinacija
Вакцинација / Извор: Профимедиа

Раст оболелих утиче на вакцинацију

Он оцењује да ће се велики број одразити и на обухват вакцинације јер људи који имају симптоме, који су фебрилни, који имају заражене у кући, сигурно се неће вакцинисати.

- Морамо да будемо стрпљиви још два месеца да се смањи могућност ширења заразе међу невакцинисаним особама, а то су првенствено млади јер онда они заразе оне који су се тек вакцинисали и потпуно се непотребно отвара питање ефикасности вакцина. Све су ефикасне после краћег или дужег периода, у зависности од вакцине и оне ће у 98 одсо случајева спречити да се неће развити тежа форма болести и да неће завршити на респиратору. Ниједна вакцина не може да спречи да вирус уђе у тело али вакцина спречава да узме маха и да се болест развије у пуном обиму. Вакцинација нема никакву алтернативу. Они који се не буду вакцинисали, пре или касније 100 одсто ће доћи у контакт са вирусом, поготово уз овакво непридржавање мера - истиче проф. др Јанковић.