Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШТА СРБИЈУ ЧЕКА ЗБОГ "СТЕЛТ ОМИКРОНА"? Ево шта све знамо о њему и какве симптоме изазива

07.02.2022. 18:26
Пише:
Србија Данас/Блиц
Kovid bolnica u Bukureštu
Ковид болница у Букурешту / Извор: Профимедиа/илустрација

Нови сој корона вирус потврђен је у нашој земљи, са Медицинског факултета у Београду

Први случај стелт омикрон соја вируса корона потврђен је у Србији. У питању је подваријанта омикрон соја БА.2 која је почела да доминира над другим подврстама омикрон варијанте у неким регионима света и изазива бојазан да би, пошто је још преносивија, могла да изазове веће таласе вируса корона широм света.

Милијарду евра за најважнију животну ставку: Ових 16 установа ће донети дуг живот грађанима

Милијарду евра за најважнију животну ставку: Ових 16 установа ће донети дуг живот грађанима

У СРБИЈИ ОТКРИВЕН НОВИ СОЈ КОРОНЕ: Вест потврђена са Медицинског факултета

У СРБИЈИ ОТКРИВЕН НОВИ СОЈ КОРОНЕ: Вест потврђена са Медицинског факултета

КАДА ЈЕ ОТПЕВАО ПЕСМУ "ПОНОЋ" УНАЗАД, ОДУШЕВИО ЈЕ СВЕ У СТУДИЈУ: Јован има необичан ТАЛЕНАТ, ево како је открио своје УМЕЋЕ (ВИДЕО)

КАДА ЈЕ ОТПЕВАО ПЕСМУ "ПОНОЋ" УНАЗАД, ОДУШЕВИО ЈЕ СВЕ У СТУДИЈУ: Јован има необичан ТАЛЕНАТ, ево како је открио своје УМЕЋЕ (ВИДЕО)

- Убеђен сам да је стелт сој у Србији. У Канади и Јужној Кореји су рађене студије, међутим, не на довољном броју узорака. Да би то било валидно, потребан је и квантитативни број узорака. Не знамо шта нам доноси стелт, а евидентно је да ће то бити нешто чему се не надамо. Стелта има у Србији. Очекујемо од наших еминентних установа да један дан кажу појавио се неки нови сој који ће нам опет задати муке - рекао је данас др Ђерлек за ТВ Хепи и додао да су предстојећи нерадни дани велики ризик и опасност по погоршавање епидемиолошке ситуације.

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон објаснио је раније "математику" короне у Србији и поменуо и најновији омикрон стелт сој. Казао је да нас чека ублажавање таласа али да једна ствар посебно забрињава.

- Да бисте схватили ситуацију, ми јесмо у максимуму овог таласа и могли би да кажемо да ћемо поступно из њега излазити. Доживећемо ублажавање у наредним недељама, али се појавио стелт омикрон где не можемо да тврдимо да нас неће ухватити и не знамо његов утицај на епидемиолошку ситуацију - рекао је Кон за Пинк.

Стелт омикрон је популарно назван и невидљиви омикрон, а према информацијама из других земаља, он је од првобитне варијанте омикрона заразнији и до два пута.

Иако су информације о њему опречне, оно што је сигурно је да је нова варијанта заразнији облик. Симптоми су врло слични првобитном облику омикрона, ако не и потпуно исти.

kovid ambulanta
ковид амбуланта / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

На питање шта нам доноси омикрон, односно подваријанта овог соја који се зове "стелт", епидемиолог и члан Кризног штаба проф.др Бранислав Тиодоровић одговарио је пре неколико дана да наука није ријалити програм, и да се ствари одвијају по биолошким законима. Што се тиче "стелта" и генерално омикрона, професор каже, пажњу треба усмерити на нешто конкретније, као што је поштовање епидемиолошких мера, а не на нагађање.

- Проблем је што нема јасне слике о том соју, немају је и они који су међу првима открили омикрон сој. Немамо ни конкретно нешто из Велике Британије, ни из Шведске, нити било шта на основу чега ћемо донети неки закључак и рећи то је тако. Мој савет је да се не треба бавити тиме, него се суздржавати скупова, придржавати се мера, и наравно посветити се вакцинацији. То је једини исправан пут у доба када смо суочени са епидемијом - објашњава професор Тиодоровић.

Истраживачи примећују да БА.2 верзија омикрона соја може да има 28 јединствених мутација у поређењу са БА.1, чак и када два омикрон соја деле 32 мутације. Такође, сматрају да је прерано рећи шта значе мутације БА.2.

- Такве разлике могу да доведу до различитих својстава, на пример, у погледу инфективности, ефикасности вакцине или озбиљности болести. За сада нема информација о томе да ли БА.1 и БА.2 имају различита својства - саопштио је Статенс Серум Институт.

Када су научници крајем новембра први пут открили омикрон подсој БА.2 у Јужној Африци, веровали су да ће га бити теже пратити од оригиналне омикрон варијанте БА.1, која има мутацију - брисање на у С протеину - која се појављује на ПЦР тестовима, што олакшава утврђивање да ли је неко заражен омикрон сојем. Међутим, БА.2 нема ту исту мутацију, због чега је сој добио надимак "стелт омикрон".

Али, сада стручњаци повлаче идеју да је подсој толико прикривен као што се на први поглед чинило. Кажу да се подсој БА.2 појављује на ПЦР тестовима, али не нужно на исти начин као и омикрон БА.1.

- БА.2 може се детектовати ПЦР тестом. У зависности од коришћеног ПЦР теста, можда неће изгледати као БА.1, али то ће и даље дати позитиван резултат - написао је свом Твитер налогу Корнелиус Роемер, биолоф са Универзитета у Базелу.