Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШТА СВЕ ЗНАМО О ВАКЦИНИ ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА? Цепиво ускоро стиже у Србију, познато када креће масовна вакцинација

30.10.2020. 16:39
Пише:
Србија Данас/Блиц
Vakcina
Вакцина / Извор: Профимедиа

У Србију ће до краја године стићи први контигент вакцина против вируса корона, док се други од 350.000 комада очекује до краја марта.

То је јуче најавио председник Србије Александар Вучић.

Он је истакао да је Србија предуговор о набавци тих вакцина потписала са америчком фармацетуском компанијом "Фајзер", који, наводи, заједно са Немцима прави вакцину. Додаје да би набавка тих вакцина ишла преко Пољске, као земље чланице ЕУ.

ДАРИЈА КИСИЋ УПОЗОРИЛА: "Све више је носилаца инфекције који и не знају да су заражени"

ДАРИЈА КИСИЋ УПОЗОРИЛА: "Све више је носилаца инфекције који и не знају да су заражени"

ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У СЕДАМ ГРАДОВА СРБИЈЕ! Донета одлука и о БЕОГРАДУ - огласио се Кризни штаб

ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У СЕДАМ ГРАДОВА СРБИЈЕ! Донета одлука и о БЕОГРАДУ - огласио се Кризни штаб

ДА ЛИ РАСТ ЗАРАЖЕНИХ ЗАТВАРА ШКОЛЕ У СРБИЈИ? Кризни штаб одговорио на питање које мучи све родитеље

ДА ЛИ РАСТ ЗАРАЖЕНИХ ЗАТВАРА ШКОЛЕ У СРБИЈИ? Кризни штаб одговорио на питање које мучи све родитеље

Истакао је да договорена количина у предуговору неће бити довољна за вакцинацију свих здравствених радника, полицајаца, војника, старијих суграђана, хроничних и осталих болесника. Због тога Србија, каже, о набавци вакцина разговара и са Русима и Кинезима.

Цепиво ће свакако за све наше грађане бити бесплатно. Али када би она њима и била доступна?

Када креће масовна вакцинација у Србији

Упитан када у Србији можемо да очекујемо масовно вакцинисање против короне, уз констатацију да рецимо неке земље, као што је Немачка, то покрећу, шеф београдске канцеларије Светске здраствене организације (СЗО) у Београду, Марјан Ивануша каже да треба прво да сачекамо да се на тржишту појави ефикасна вакцина.

- Фаза три испитивања за неке вакицне започета је у јулу 2020. године. Очекујмо да че резултате ове фазе која је обухватила између 30.000 и 60.000 људи бити познати већ крајем новембра. Након што подаци постану доступни, регулаторна тела ће морати да процене сигурност и ефиаксност, и одобре употребу - рекао је он.

Vakcina
Вакцина / Извор: Реутерс

Како каже, треба имати на уму да за производњу потребних количина вакцине треба довољно времена.

- С обзиром на овај временски распоред, очејмо да ће масовна вакцинација почети средином 2021. године. Ограничени број вакцина може бити доступан за различе групе почевши од првог квартала 2021. године - каже Ивануша.

Тестирана на око 30.000 људи

У мору вакцина за које се у претходном периоду помињало да научници раде на њима и да су у различитим фазам тестирања, цепиво компаније "Фајзер" у јулу је показало добре резултате у имунизацији добровољаца којих је било око 30.000.

Тада је ова вакцина подстакла јачи имунолошки одговор тела код прималаца него код људи који се природно опорављају од инфекције. Ова компанија је најавила да ће за пар дана знати и дефинитивно како њихова вакцина делује против корона вируса.

Занимљив је и податак да је ова фармацеутска компанија радила на две вакцине против короне. Обе су се показале добром у имунизацији тела против ковида, с тим да је друга имала мање нежељених ефеката.

Тестирана и на деци

Ово цепиво ће бити и прво против короне које је тестирано и на деци млађој од 12 година што уједно треба да представља и трећу илити последњу фазу испитивања вакцине.

У овом последњем стадијуму половина испитаника ће примити плацебо или лажну вакцину.

Прелазак на млађу децу одобрили су америчка управа за храну и лекове и институционални одбори за прегледе раније овог месеца, а компанија је поделила групе деце на старије тинејџере узраста 16 и 17 година и млађу децу узраста 12 до 15 година.

Тим у Дечјој болници у Синсинатију завршио је вакцинацију 100 деце у млађој старосној групи прошле недеље, рекао је доктор у тој болници који је задужен за испитивање ове вакцине Роберт Френк.

Vakcina
Вакцина / Извор: Профимедиа/илустрација

- Сада застајемо да бисмо посматрали реакције на вакцину. Тренутно смо у планираној паузи како бисмо били сигурни да је све у реду - рекао је Френк.

Међу нежељеним ефектима на које лекари пазе су квржице, црвенило или бол на месту убода инјекције, као и грозница.

Један од најмлађих добровољаца је Абинав који има само 12 година и ученик је седмог разреда у САД. Дечак је рекао да се добровољно пријавио на тестирање јер се нада да ће вакцина помоћи његовој баки и деки да буду безбедни и да му могу доћи у посету из Индије што пре.

- Мислим да би сви у мојој школи желели да се врате у нормалу. Заиста мислим да би вакцина могла да спречи ширење заразе - рекао је Абинав.

Др Френк је рекао да су људи можда нервозни због давања експерименталне вакцине деци, али истиче да је ова вакцина већ тестирана на десетинама хиљада одраслих и да су резултати били добри.

Поред тога, рекао је да је од велике важности вакцинисати децу против корона вируса ако постоји било каква нада да ће се контролисати пандемија. Деца готово сигурно доприносе тихом ширењу вируса.