Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СТАРА НАРОДНА ВЕРОВАЊА кажу да је ово најсрећнији дан у недељи, али ево и ког дана треба посебно да се пазите

07.10.2020. 20:44
Пише:
Србија Данас/Јована Ћирковић
Dani u nedelji
Дани у недељи / Извор: Фото: СД Илустрација/Профимедиа

Да ли сте знали за ова народна веровања?

Недеља је подељена на седам дана. Ако је веровати старим народним веровањима сваки дан у недељи је погодан за одређене животне ситуације. Такође, када говоримо о религијама постоје свети дани. Код хришћана то је недеља, код јевреја-субота, а петак је свети дан за муслимане. Било како било, ево шта кажу народна веровања.

ПОНЕДЕЉАК је како народна веровања кажу најсрећнији дан у недељи. И мада се многи са овим веровањем неће усагласити, јер је управо понедељак први радни дан после викенда. Такође, постоји и веровање које каже ће особу која се роди у понедељак целога живота пратити срећа, као и да је особа рођена у понедељак, рођена под срећном звездом. Понедељком треба покретати послове, треба путовати, али не ваља, ако је судити по народним веровањима позајљивати или давати новац, без обзирас да ли враћате или дајете некоме новац.

ХРИШЋАНИ ДАНАС СЛАВЕ ВЕЛИКИ ПРАЗНИК: Света Текла сматра се заштитницом жена, према веровању једну ствар морате урадити

ХРИШЋАНИ ДАНАС СЛАВЕ ВЕЛИКИ ПРАЗНИК: Света Текла сматра се заштитницом жена, према веровању једну ствар морате урадити

МАЛЕНИ ХЕРОЈ СЕ НАДЉУДСКИМ НАПОРИМА БОРИО ЗА ЖИВОТ: Беба Александар чија је мајка преминула од короне излази из болнице

МАЛЕНИ ХЕРОЈ СЕ НАДЉУДСКИМ НАПОРИМА БОРИО ЗА ЖИВОТ: Беба Александар чија је мајка преминула од короне излази из болнице

Знате ли где је у Србији "ПИЧ****Ц"? Неки се овог места стиде, а многи ни име не смеју да му изговоре!

Знате ли где је у Србији "ПИЧ****Ц"? Неки се овог места стиде, а многи ни име не смеју да му изговоре!

УТОРАК је дан који следи после понедељка, па народна веровања кажу да је уторак уствари најнесрећнији дан у недељи. У вези са тим, овим даном не треба започињати никакве послове. Такође, уторком није добро заказивати удају, односно женидбу, не треба се крстити и не треба прати веш. Колико је по народним веровањима ово лош дан говори и чињеница да постоје неклолико изрека које на то указују. Једна од њих је и да уторком „и вук чува крзно“. Следећа народна изрека каже: "Од свега ме мајка сачувала сем од жице деветог уторка". Овим се хтело рећи колико је уторак негативан у српском народном веровању. А такође, у прилог овоме говоре и "посебни" уторци забележени у народном календару – Девети уторак, Пасији уторак, Црни уторак. Верује се да дете рођено на овај дан неће имати лак живот.

СРЕДА – је дан који је срећан. Постоји израз и „света Среда“. Ово је вероватно тако зато што је среда дан када се пости, као и петак. Верује се да ће дете које је рођено у среду имати леп живот и да ће бити напредно, а ако прохода у среду, то дете ће имати веома срећан живот. У неким крајевима Србије, овај дан се замишља као светица, па се може чути да је дошла "Света Среда" која је нарочито наклоњена болесницима и онима који пате, те је овај дан окарактерисан као добар.

ЧЕТВРТАК – је да који је од давнина код Срба познат као добар дан. Тог дана су се започињали радови на њиви, а повезан је и са плодношћу, јер се у prethrišćanskom добу веровало да је ово дан плодности. Четвртак је добар за започињање свих послова. Овог дана треба започињати све, а некада се ишло у прошњу девојака. Дете рођено у четвртак ће бити срећно у животу. Такпође, постоји једна стара изрека која каже: „Од свих дана у недељи, понајбољи је ЧЕТВРТАК“. 

Svadba
Свадба / Извор: Профимедиа

ПЕТАК- претпостављате, ово је лош дан. Каже се „дошао му црни петак“, што осликава да је ово лош дан. Такође, у вези са тим постоји и изрека: „ У петку, сваком послу рђав почетак“. Петак је дан када се пости. Популарна култура, каже, такође да је петак малерозан, али и знате да постоји и несрећан дан – петак 13. Било како било, ово су само народна веровања.

СУБОТА  је слободно се може рећи најнеобичнији дан у недељи. Дете које је рођено на овај дан, верује се, моћи ће да научи немушти језик. Ово је дан који је посвећен мртвима, те се овог дана иде на гробље, помињу се они који више нису међу нама. Веровање даље каже да ће дете рођено у суботу, моћи бити видовито, да ће бити необично, али и да му „мрачне силе“ не могу ништа. Свакако, као и на сваки други дан, треба се чувати.

НЕДЕЉА – је свети дан. Бог је шест дана стварао свет, а седми је одмарао. Дете рођено на овајдан биће срећно и живеће лепим, лагодним и „господским животом“. Постоји и изрека: „Родила га мајка у белу недељу“. Недеља је дан за породицу, пријатеље, одмор и дружење. 

Било како било ово су само народна веровања. А ако вам нешто може поправити дан то су ови циати који су изрекли мудри људи, а у вези су са данима у недељи и времену.

"Један савет, пријатељу: не чекај Судњи дан – сваки је дан судњи." (Алберт Ками)
"Сваки дан без смеха улудо је потрошен." (Е. Е. Cummings)
"Дан је велика опсена." (Франц Кафка)
"Боље је живети један дан као лав, него сто као овца."(Мадона)
"Дај сваком дану шансу да буде најлепши у твом životu.# (Марк Твен)
"Живите дан по дан и обављајте посао по посао. А затим продужите према ономе што долази после. То има смисла. Не покушавајте живети у прошлости, садашњости и будућности све у исти час. Успешан је човек који се научио живети само у садашњости, али се увек креће према ономе што долази после." (Норман Винцент Пеале)
"Сутра ћу мислити о томе. Сутра ћу пронаћи начин да га вратим. На крају крајева, сутра је нови дан…"
"Дан без вина, дан без сунца." (Француске пословице)
"Ко се из љубави ожени, тај по ноћи ужива, а по дану јадикује." (Италијанске пословице)