Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШТЕТНЕ МАТЕРИЈЕ ПРОНАЂЕНЕ У СПОРТСКОЈ ОПРЕМИ: "Забринуте супстанце" дошле и на наше тржиште

18.01.2021. 15:10
Пише:
Србија Данас
Lopte
Лопте / Извор: Профимедиа

За све купљене производе су послати захтеви за информацијом у присуству супстанци које изазивају забринутост у складу са ЕУ REACH уредбом

У спортским реквизитима, попут гимнастичких лопти, простирки за јогу, тегова за вежбање, вијача, лопти за пилатес и сличној опреми, неретко се налазе тзв. "супстанце које изазивају забринутост", утврђено је током испитивања узорка ових производа у оквиру европског пројекта AskREACH.

НАУЧНИЦИ БИОНТЕКА НАКОН ВАКЦИНЕ ЗА КОРОНУ НА КОРАК ДО НОВОГ ЦЕПИВА: Да ли ће доћи крај једној опакој болести?

НАУЧНИЦИ БИОНТЕКА НАКОН ВАКЦИНЕ ЗА КОРОНУ НА КОРАК ДО НОВОГ ЦЕПИВА: Да ли ће доћи крај једној опакој болести?

АМЕРИЧКА, РУСКА ИЛИ КИНЕСКА: За коју вакцину су грађани Србије највише заинтересовани?

АМЕРИЧКА, РУСКА ИЛИ КИНЕСКА: За коју вакцину су грађани Србије највише заинтересовани?

БЕЛЕ РОДЕ ЗИМУЈУ У СРБИЈИ: Ако их видите јако је важно да знате једну ствар

БЕЛЕ РОДЕ ЗИМУЈУ У СРБИЈИ: Ако их видите јако је важно да знате једну ствар

Међу испитиваним производима су и спортски реквизити са српског тржишта. Испитивани узорци су, углавном, направљени од пластике а резултати истраживања показују да су штетне супстанце које се у њима налазе најчешће пластификатори, успоривачи горења, тешки метали или алкил феноли.

Укупно су анализирана 82 узорка и у једној четвртини испитаних производа пронађено је присуство ових супстанци а у девет узорака ове супстанце се налазе у концентрацији вишој од 0,1 одсто. По европској Уредби ЕУ REACH (као и по домаћем Закону о хемикалијама) произвођачи/дистрибутери су обавезни да потрошачима дају информацију о саставу производа ако опасних супстанци има више од 0,1 одсто.

У седам производа су пронађени пластификатори за омекшавање пластике - фталати ДЕХП или ДИБП, који су забрањени у производима који се стављају на тржиште ЕУ од јула 2020. године у концентрацији већој од 0,1 одсто због штетног дејства на плодност и развој плода, као и ремећења рада ендокриног система. ДИБП је пронађен у концентрацији од чак 41% у лопти за пилатес, као и 35% у мањој лопти за пилатес.

Lopta, Fudbalska lopta
Лопта, Фудбалска лопта / Извор: МН Press

У једном производу пронађени су кратколанчани хлоровани парафини (SCCP) који су веома дуготрајни, односно тешко се разграђују у животној средини. Они су регулисани међународном Стокхолмском конвенцијом и забрањени су у производима у концентрацији већој од 0,15%. Ради се о конопцу за прескакање у којем је пронађено 2,6 % ове супстанце и тај производ не би смео да се нађе на тржишту.

Производи који су анализирани купљени су у 13 европских земаља. У производу који је купљен у Србији, боксерским рукавицама, пронађено је 3 одсто фталата.

За све купљене производе су послати захтеви за информацијом у присуству супстанци које изазивају забринутост у складу са ЕУ REACH уредбом, односно Законом о хемикалијама Републике Србије. Међутим, снабдевачи у великој мери избегавају одговоре на ова питања или чак дају погрешне одговоре.

Gimnastika
Гимнастика / Извор: Профимедиа

Алтернатива за безбедније хемикалије пружа подршку потрошачима и компанијама кроз подизање свести о постојању "права на информацију" о супстанцама које изазивају забринуотост, као и обавези о достављању информације о овим супстанцама у производима дуж ланца снабдевања.

Како да бирате реквизите за тренинг:

  • Избегавајте предмете од пластике, нарочито меке ПВЦ пластике или јефтине производе од тамне тврде пластике. (Пластичне производе јаког мириса вратите продавцу.)
  • Потражите еко-ознаке на производима, као што су ЕУ Ецолабел или Блуе Ангел
  • Скенирајте производе које желите да купите унапред преко апликације Scan4Chem и пошаљите упит трговцу или произвођачу. Скенирајте што више производа помоћу апликације Scan4Chem како бисте показали компанијама да желите безбедне производе

Корисне информације о супстанцама које изазивају забринутост:

Фталати: Естри фталне киселине и алифатичних алкохола су група од око 40 различитих хемијских једињења и представљају најчешће коришћене омекшиваче који се додају пластици на бази поливинил хлорида (ПВЦ) као адитиви за омекшавање и смањивање ломљивости. Неки од њих утичу на рад хормона, могу да смање плодност и да штетно утичу на развој плода. Неки показују анти-андрогена својства, као што је смањена производња тестостерона, а могу имати и штетне последице за функцију тестиса.

Од јула 2020, ЕУ је ограничила употребу четири фталата: бис(2-етилхексил) фталат (ДЕХП), дибутил фталат (ДБП), бензил бутил фталат (BBP) и диизобутил фталат (ДИБП) у концентрацијама изнад 0,1% у свим потрошачким производима.

Међутим, ова забрана још увек није преузета у наше законодавство и производи који садрже ове супстанце се легално налазе на тржишту Србије.

SCCPs (short-chained chlorinated paraffins - кратколанчани хлоровани парафини) су токсични по живи свет у води у јако ниским концентрацијама, ремете рад ендокриног система и потенцијално су карциногени за људе. Користе се као омекшивачи углавном ПВЦ пластике и као успоривачи горења, иако имају примарну функцију као мазива при сечењу метала.

Од 2017. године налазе се на листи забрањених супстанци Стокхолмске конвенције о дуготрајним органским загађујућим супстанцама. Производи који садрже ове супстанце у концентрацији изнад 0,15% су забрањени на тржишту ЕУ, као и на српском тржишту.