Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СТИДИ СЕ НЕОДГОВОРНИХ КОЈИ ДОЗВОЛИШЕ ОВУ БРУКУ! Еколошка катастрофа у срцу Србије: Траје, понавља се и не решава

24.01.2021. 20:06
Пише:
Србија Данас/Блиц
Potpećko jezero
Потпећко језеро / Извор: Фото: РИНА

Језеро Потпећ налази се на последњим километрима тока Лима кроз Србију

Посрамио се Алекса Минић кад почетком године један за другим страни медији почеше приказивати слике његовог Потпећког језера на Лиму и објашњавати их еколошком катастрофом у срцу Европе, која траје, понавља се, коју толеришу, не решавају.

Пред собом чист, јер је у више акција са својим друговима - планинарима и рафтерима из Прибоја, из истог језера извукао депонију смећа, стидео се неодговорних из своје земље који дозволише ову бруку. Није извештачима имао шта да замери, јер рекоше како заиста јесте, само му не би право што прећуташе да отпад који стиже Лимом потиче из Црне Горе.

ПРЕМИНУО ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ КУЛА БОБАН ДАМЈАНОВИЋ: Кобне последице саобраћајне несреће

ПРЕМИНУО ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ КУЛА БОБАН ДАМЈАНОВИЋ: Кобне последице саобраћајне несреће

ДИВЕ НАМ СЕ СВИ РЕДОМ: Србија држи лекцију региону - медији брује о нашој земљи (ФОТО)

ДИВЕ НАМ СЕ СВИ РЕДОМ: Србија држи лекцију региону - медији брује о нашој земљи (ФОТО)

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ НА ОВЕ СИМПТОМЕ! Нови сој короне је стигао у Србију, а колико је заправо опасан?

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ НА ОВЕ СИМПТОМЕ! Нови сој короне је стигао у Србију, а колико је заправо опасан?

Ни пре тога када је небројено пута уживо гледао прљаво језеро на коме је одрастао, ни ономад када свет разгласи нашу срамоту, не знаде сам себи да одговори - ко је дозволио да се толике депоније сместе уз реку. Алекса је приватни предузетник, по дипломи инжењер графичке технологије, но и много мање школовани од њега не могу да утуве у главу да се крај Лима, од изворишта из Плавског до улива у Дрину код Горажда, налазе силне градске и дивље депоније.

- Чим крене топљење снега или ударе јаке кише, те ниво Лима почне да се диже, сви знамо шта следи. Сутра, прекосутра, навикли смо, река ће са сметлишта покупити ђубре и нагомилати га у Потпећком језеру. Нешто смећа или ће остати на површини или заувек потонути, нешто ће Лим преко бране однети према Прибоју и даље у Дрину - прича Алекса Минић (29), члан Планинарског друштва "Љесковац" и Рафтинг клуба "Јастреб".

Језеро Потпећ налази се на последњим километрима тока Лима кроз Србију, узводно од Прибоја, на пар минута вожње од овог града. Од изградње бране хидроелектране мамило је себи генерације Прибојаца жељних природе, риболова, тишине, купања, уживања, вожње чамцима.

Potpećko jezero
Потпећко језеро / Извор: Фото: РИНА

- Сви смо ми везани за језеро, и млађи и старији. Многи су најлепше дане свог детињства провели на Потпећу, пуно је ту љубави зачето, пуно је на његовим обалама првих пољубаца пало. Доста је Прибојаца овде научило да плива, уз музику и дружење проводило летње ноћи, пуним плућима уживало лепоту надомак града. Беше то милина божија - каже Алекса.

Пропашћу некада моћног ФАП-а Прибој је постао сиромашна средина. Потпећ је многима био замена за море. И летос, када се због короне није могло отићи из Србије, Потпећ је и тада многима заменио море. А на његовом дну лежи море смећа.

- Ни раније језеро није било беспрекорно чисто, али је било у много бољем стању. Заправо, личи ми да горе од овога не може. Крајем децембра, када је смеће поплочало широк појас око бране, чинило ми се да је Лим у Потпећ нанео све смеће овога света. Камен да бациш у воду, изгледало је, не би имао места да потоне - сетно прича Минић.

Смеће расуто по средини језера и насукано на обалама чишћено је протеклих година у више наврата. Све ове акције огранизоване су самоиницијативно у режији прибојских еколога, и у свакој су били овдашњи планинари и рафтери. Ефекти сваког чишћења су били кратки. Колико год да су смећа Алекса и друштво износили из Потпећа, нови плавни таласи наносили су још више.

- Србија је ово, ипак нам еколошка свест није на највишем нивоу и донекле могу да разумем смеће у реци. Али, никако да схватим да за све ово време нико није реаговао, забринуо се, потражио решење - каже Алекса.

Potpećko jezero
Потпећко језеро / Извор: Фото: РИНА

Пре петнаестак дана почела је обимна акција чишћења Потпећког језера у организацији "Србијавода" и ЕПС-а. Минић у њој не учествује, јер је држава платила фирму да уклања смеће, али готово свакодневно долази на воду да је обиђе.

Смеће отерало људе

Лим је, указује Алекса, екстремно прљава река. Некада је њиме, сећа се, текла бистра зелена вода, сада она носи шаренило свих боја у виду пластике, дрвног отпада, аутомобилских гума, тканине, угинулих животиња.

- Све што можеш затећи на сметлишту наћи ћеш и у Лиму кад му ниво порасте и кад му плавни талас дохвати депоније. Зато сада многи одустају од одласка у Потпећ. Смеће нас је отерало. Ко ће да буде поред непрегледне гомиле ђубрета - прича Прибојац.