Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СТИГЛА КОШАВА У СРБИЈУ, МОГУЋИ ОЛУЈНИ УДАРИ! Дува и не назире се када ће престати: Какви нас проблеми очекују?

02.12.2020. 09:50
Пише:
Србија Данас/Блиц
Vreme
Време / Извор: СД/илустрација

Иначе, РХМЗ је издао упозорење да се наредних дана у кошавском подручју очекују удари ветра и преко 17 метара у секунди

Судећи према најавама метеоролога, од данас ћемо бити у вртлогу кошаве, док снега неће бити ни на видику. Ипак, да време зна да изненади и у децембру, говори чињеница да ће се за викенд температуре из минуса попети на чак 16. подеок живе у термометру!

Све више хоспитализованих ковид пацијената у Ужицу: Десет особа у тешком стању

Све више хоспитализованих ковид пацијената у Ужицу: Десет особа у тешком стању

НАЗИРЕ ЛИ СЕ КРАЈ ПОШАСТИ? У Геронтолошком центру Београд заражен 31 корисник, 41 запослени

НАЗИРЕ ЛИ СЕ КРАЈ ПОШАСТИ? У Геронтолошком центру Београд заражен 31 корисник, 41 запослени

ЛОШЕ ВЕСТИ ИЗ ГРАДА НА ЗАПАДУ СРБИЈЕ: За 24 сата хоспитализовано још 37 пацијената, десеторо на респиратору

ЛОШЕ ВЕСТИ ИЗ ГРАДА НА ЗАПАДУ СРБИЈЕ: За 24 сата хоспитализовано још 37 пацијената, десеторо на респиратору

Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ), другог децембарског јутра очекује се местимично слаб мраз у нашој земљи, док ће током дана у већини крајева бити претежно сунчано, само се у Тимочкој Крајини задржава облачно и тмурно.

Најнижа температура у среду кретаће се од -6 до два степена испод нуле, док ће највиша дневна бити од два до шест степени. У Београду од -2 до максималних три степена.

Прогнозиране минималне температуре нису неуобичајена појава за ово доба године и нису новост будући да се већи део Србије суочио са минусом претходних дана.

Ипак, на сајту РХМЗ-а наводе да овакви временски услови могу неповољно да утичу на хроничне болеснике, људе под терапијом, медицинском контролом или метеоропате.

RHMZ
РХМЗ / Извор: Фото: РХМЗ

Стигла кошава, могући олујни удари

Међутим, оно што ће обележити остатак недеље јесу снажни налети југоисточног ветра који од синоћ појачано дува, пре свега у кошавском подручју.

Како је навео метеоролог Драган Ђурић из РХМЗ-а, основна карактеристика времена у наредних 10 дана биће ветровито време, односно дуваће јак југоисточни ветар - кошава.

- Од данас се нарочито у кошавском подручју очекује јак југоисточни ветар, који ће у Подунављу и јужном Банату повремено достизати ударе олујне јачине. У целој земљи се очекује умерен ветар, с тим да се кошава не осећа у целој Србији, поготово не на југозападу и западу земље. Ипак, и у тим крајева биће умереног југоисточног ветра - указује метеоролог Ђурић.

Путања кошаве је одавно добро позната - развија се од југоистока ка северозападу земље, од Тимока до Суботице, у највећој мери кроз Подунавље, Источну Србију, Банат и Бачку, преко подручја која се баш из тог разлога и називају кошавска.

Иначе, РХМЗ је издао упозорење да се наредних дана у кошавском подручју очекују удари ветра и преко 17 метара у секунди, што је назначено као потенцијално опасна појава.

Како је објашњено на сајту РХМЗ-а, то значи да су могуће штете на покретној и непокретној имовини, проблеми у саобраћају (заношење аутомобила на путевима), штете на дрвећу (ломљење мањих и тањих грана), затим проблеми у грађевинарству - нарочито у раду са крановима, као и индиректна опасност од повређивања људи и животиња.

RHMZ
РХМЗ / Извор: Фото: РХМЗ

За викенд пораст температуре

Према речима метеоролога Ђурића, кошава ће се задржати практично до краја седмице, а њено слабљење биће почетком наредне недеље када се очекује пролазно наоблачење местимично са кишом.

- У већини крајева Србије биће мало до умерено облачно, али суво време до краја седмице. Од петка до недеље очекује се и осетно топлије, те ће температура у већини места бити знатно изнад просечних вредности за ово доба године - истиче Ђурић.

Када је реч о Београду, наш саговорник напомиње да ће се за викенд температура кретати од 10 до 14 степени у престоници.

- Међутим, то важи и за остала места у Србији где ће бити осетан пораст температуре. Слаб мраз очекује се још само у четвртак, а затим ће и јутарња температура бити у порасту - каже метеоролог.

RHMZ
РХМЗ / Извор: Фото: РХМЗ

Наиме, прогноза РХМЗ-а показује да ће у суботу и недељу минималне температуре бити од 2 до 4 степена на Златибору, затим између 5 и 6 степени у Новом Саду и Нишу, док ће у Београду и Крагујевцу минимална температура износити чак седам степени.

Осим тога, у срцу Шумадије овог викенда најављене су дневне температуре и до 16. подеока, док ће на Златибору достићи невероватних 12 степени.

С тим у вези, све оне који жељно ишчекују снег и праву зимску идилу - мораћемо да разочарамо, барем када је реч о периоду за почетак децембра.

- Снега у наредних седам до десет дана неће бити не само у нижим пределима, него и у планинском подручју Србије. Дакле, пред нама је један топлији период, али пре свега са акцентом на ветровито време нарочито у кошавском подручју где ће бити изражени удари југоисточног ветра - напомиње метеоролог Драган Ђурић.