Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СТИГЛА ПОТВРДА ИЗ СЗО: Откривено колико штите две дозе "Синофарм" вакцине, српски стручњак тврди да је најбезбеднија

07.05.2021. 19:04
Пише:
Србија Данас/Блиц
vakcinacija
вакцинација / Извор: СД/илустрација

Експертска група за стратешко саветовање при Светској здравственој организацији (WHO) изнела је своје стручно мишљење о вакцини кинеског произвођача "Синофарм", која је у Србији најзаступљенија у процесу масовне имунизације грађана против ковида-19.

Експертска група је добила задатак да изложи стручно мишљење о вакцини "Синофарм" пред доношење одлуке СЗО о хитном одобравању за употребу на светском нивоу. Да би СЗО одобрила употребу било које вакцине, она мора да прође три фазе клиничког испитивања, има барем 50 одсто ефикасности у спречавању обољевања, као и да испоштује безбедносне протоколе приликом производње.

КОРОНА УСКОРО МОЖЕ ДА ПОСТАНЕ НАША ПРОШЛОСТ! Др Нада Куљић открила када се враћамо нормалном начину живота

КОРОНА УСКОРО МОЖЕ ДА ПОСТАНЕ НАША ПРОШЛОСТ! Др Нада Куљић открила када се враћамо нормалном начину живота

КАКО ДА ОЈАЧАТЕ ИМУНИ СИСТЕМ? Др Тиодоровић има ПАР САВЕТА за вас, открио која ДВА састојка су најважнија!

КАКО ДА ОЈАЧАТЕ ИМУНИ СИСТЕМ? Др Тиодоровић има ПАР САВЕТА за вас, открио која ДВА састојка су најважнија!

Стигле најновије информације о ковид болници у Новом Саду: Министар Лончар открио све детаље!

Стигле најновије информације о ковид болници у Новом Саду: Министар Лончар открио све детаље!

Према стручном мишљењу експерата, изнетом у документу објављено крајем априла на сајту СЗО, две дозе "Синофарм" вакцине штите 78 одсто од заразе корона вирусом у популацији од 18 до 59 година, што је дефинитивно више од прага од 50 одсто.

Како је кратко прокоментарисао др Драган Делић, "свака вакцина са ефикасношћу већом од 50 одсто је прихватљива".

Последња фаза тестирања

Око 65 милиона доза "Синофармове" вакцине су послате и употребљене у 69 земаља света, укључујући ту Србију, Мађарску, Индонезију... али и богате заливске земље, као што су Бахреин и Уједињени Арапски Емирати. Управо је у ове две последње државе, као и у Јордану и Египту, рађена трећа, последња фаза тестирања ефикасности "Синофармове" вакцине.

koronavirus, vakcinacija
коронавирус, вакцинација / Извор: Профимедиа

Пре тога, Кинези су извршили само две мање студије у самој Кини, тако да је студија у арапским земљама била кључна за прибављање информација о ефикасности вакцине. Управо су ти подаци од стране "Синофарма" достављени експертском тиму ради евалуације.

Висока ефикасност "Синофармове" вакцине

Испоставило се да је "Синофармова" вакцина у две дозе показала високу ефикасност у спречавању инфекције корона вирусом код одраслих особа старости од 18 до 59 година, у проценту од преко 78 одсто. Према мишљењу стручњака, код ове популације вакцина највероватније неће изазвати нуспојаве, или је та могућност мало вероватна.

Др Миланко Шеклер каже да је овим потврђено оно што је произвођач и тврдио.

Dr Milanko Šekler
Др Миланко Шеклер / Извор: Фото: Printscreen/RTS

- Они су рекли да вакцина има ефикасност од 79 одсто, док студија доказује ефикасност од 78 одсто. Дакле, само један проценат мање - каже др Шеклер.

Из истраживања је јасно да ће нуспојаве бити најчешће ограничене на бол на месту убода и главобољу и језу, а да су озбиљне нуспојаве веома ретке. Др Шеклер се слаже са овим оценама.

- Наша пракса је показала да је "Синофарм" вакцина "најблажа" и да има само благе до умерене нуспојаве, као што су бол на месту убода, језа и понекад температура - каже др Шеклер.

А шта је са старијима од 59?

С друге стране, експерти СЗО нису могли да стану иза ових оцена и за популацију старију од 59 година. Наиме, вакцина је у арапским земљама давана најчешће испитаницима старости од 18 до 59 година, док су старији испитаници били малобројни. Др Шеклер се слаже да је ово грешка кинеске стране, али да није проблем у ефикасности вакцине, већ у несређеним подацима.

- Ефикасност ове вакцине ја не доводим у питање. Код нас је највише подељено "Синофармових" вакцина старијој популацији и нуспојава није било. Грешка Кинеза је што нису документовали случајеве давања вакцине старијој популацији. Једноставно, нису доставили потребне податке, а сигуран сам да их имају - каже др Шеклер.

Стручњаци СЗО на основу достављених података нису могли да потврде ни ефикасност вакцине код људи који имају придружене болести, тзв. коморбидитете. Др Шеклер сматра да је опет у питању недостатак података и да пракса показује позитивну слику.

Vakcina
Вакцина / Извор: Реутерс

- Овде је брдо људи са шећером и другим болестима добило управо "кинеза" и нисам чуо да је било проблема. Да ли су Кинези давали вакцину и људима са придруженим болестима? Свакако да јесу. Међутим, опет фале подаци - каже др Шеклер.

Ово је коректна вакцина

На основу оног што је прочитао у налазима СЗО, др Шеклер сматра да нема разлога да се ова вакцина не одобри за хитну употребу на светском нивоу.

- Ова вакцина је најбезбеднија од свих и нема разлога да је не одобре. Заштита од заражавања је скоро 80 одсто - каже др Шеклер.

Ипак, "Синофарм" ће морати још да се потруди око документације.

- Нису документовали неке ствари и мораће да доставе те податке. Али кад среде податке и доставе их, неће бити проблема. Ово је коректна вакцина - каже др Шеклер.