Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СТРУЧНИ КОМИТЕТ ПРЕПОРУЧИО КРИЗНОМ ШТАБУ: Нема разлога за панику, али шта су то заправо РНК вакцине?

23.07.2021. 15:53
Пише:
Србија Данас/Нова С
vakcina
вакцина / Извор: СД/илустрација

Једном када се произведе, С протеин се лепи за површину наших ћелија и покреће одговор нашег имунолошког система

Стручни комитет за имунизацију препоручио је Кризном штабу давање треће дозе вакцине против короне, уз напомену да та трећа доза буде РНК вакцина. Стога је добро подсетити се шта су то заправо РНК вакцине.

Овог лета одмор у Грчкој се ипак исплати: Ултра All инцлусиве за хотел 5* = 7 ноћи од 1099€ по соби

Овог лета одмор у Грчкој се ипак исплати: Ултра All инцлусиве за хотел 5* = 7 ноћи од 1099€ по соби

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ! Још 202 позитивно, преминуле три особе: Познато када ћемо примити трећу дозу и које вакцине су у оптицају

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ! Још 202 позитивно, преминуле три особе: Познато када ћемо примити трећу дозу и које вакцине су у оптицају

СТРУЧНИ КОМИТЕТ ПРЕСЕКАО: Трећа доза најмање шест месеци након друге, И ТО САМО ОВИМ ВАКЦИНАМА - на потезу Кризни штаб

СТРУЧНИ КОМИТЕТ ПРЕСЕКАО: Трећа доза најмање шест месеци након друге, И ТО САМО ОВИМ ВАКЦИНАМА - на потезу Кризни штаб

Како се наводи у саопштењу Комитета, трећа доза вакцине против короне треба да дође најмање шест месеци након примања друге дозе, као и да то треба да буде РНК вакцина, попут Фајзерове и Модернине, која би требало да стигне у Србију у октобру.

Шта је РНК?

Рибонуклеинска киселина (РНК) носилац је информације која нашим ћелијама говори какве ће протеине да створи. Управо помоћу протеина дешавају се сви процеси у ћелији. Процењује се да људска ћелија садржи од 5.000 различитих РНК молекула који јој дају информације о томе какви протеини треба да се створе.

РНК која се налази у Фајзеровој и Модерниној вакцини против коронавируса садржи упутство за ћелију по којем она може да произведе С протеин корона вируса. Зашто је тај протеин важан?

Почетком пандемије, кинески научници су успели да изолују узорке вируса САРС-ЦоВ-2 и утврде његов генетски код.  Одатле смо сазнали за сва упутства која вирус користи за стварање различитих протеина. Ту спадају и шиљци корона вируса - његови С протеини (спике протеинс - протеини шиљка). Протеини шиљака су структуре које вирус користи за продирање у ћелије и инфицирање целог организма.

Fajzer, Astrazeneka
Фајзер, Астразенека / Извор: Профимедиа/илустрација

С протеини су такође кључни за деловање РНК вакцина. Научници су у стању да направе синтетичку РНК у лабораторији, која носи информацију за стварање С протеина коронавируса. Користећи ову синтетичку РНК, можемо да покренемо процесе који стварају С протеине у нашим сопственим ћелијама.

Једном када се произведе, С протеин се лепи за површину наших ћелија и покреће одговор нашег имунолошког система. Тај имунолошки одговор ће се покренути и сваки следећи пут када дођемо у контакт са коронавирусом.

Ако једноставно сами себи убризгамо РНК, ензими у нашем телу би је разградили пре него што је могла да уђе у наше ћелије. Из тог разлога је РНК која улази у тело путем вакцине, похрањена у липидним наночестицама које штите РНК, спречавајући је да се разложи и помажу јој да је наше ћелије прихвате.

РНК вакцине такође имају безбедносне предности. Синтетичка РНК не може да изазове болест –  производња С протеина вируса у нашим ћелијама сама по себи не може да покрене инфекцију. Сама РНК се разграђује нормалним процесима у нашим ћелијама, па се ионако не задржава дуго у њима.

Не може да нам мења ДНК

Попут вакцинације за многе болести, и у случају РНК вакцина против ковида 19, потребне су две дозе. Имунолошки одговор тела, када се суочи са С протеином коронавируса, јесте стварање антитела и меморијских ћелија. То помаже телу да брзо реагује ако уочи вирус следећи пут. Вишеструке дозе вакцине повећавају количину створених меморијских ћелија, што значи бржи и ефикаснији одговор ако наиђемо на вирус.

Међутим, колико год се научници трудили да објасне колико су вакцине, међу њима и РНК вакцине, значајне, увек се нађу они који сумњају у све. Зато је имунолошкиња Емина Милошевић за портал Nova.rs објашњавала колико је ова вакцина безбедна и зашто је немогуће да мења наш ДНК, како су наводили поједини теоретичари завера.

Наиме, вакцина против короне ради тако што телу даје упутство да производи протеин који се налази на површини вируса САРС-цов-2. Наш имуносистем онда научи да препозна и ствара антитела против тог протеина. Никаквог додира са нашим ДНК ту нема.

- Једноставно је хемијски немогуће да РНК вакцина мења наш ДНК. РНК је таква да не улази у једро где је наш ДНК. РНК вакцина има те модификације да просто изгледа најнормалније као наша РНК. Састојци те РНК су исте базе од којих наше ћелије праве нашу сопствену РНК. У питању је само редослед четири слова која се користе за шифровање протеина. То је као кад имате лего коцкице у четири боје, па их сложите одређеним редом. Онда, рецимо, добијете шифру за колаген, па за хемоглобин, и тако исто и за протеин вируса - казала је имунолошкиња Емина Милошевић.

Vakcina
Вакцина / Извор: Профимедиа

Још једна лаж се у међувремену исплела око РНК вакцина, а то је да оне могу да изазову ковид 19. Зашто то не може бити истина, говорила је биохемичарка Сања Вујчић.

- То је већ тешка будалаштина и ширење неоправданог страха. мРНА вакцине садрже само један протеин коронавируса – спајк протеин. Сам, без вируса, протеин не може да узрокује корону јер вирус као и сваки организам функционише као целина. Ако изолујете миозин из мишића човека, па га убаците у ћелију, та ћелија неће добити способност да трчи, као што ви то можете захваљујући миозину мишића. Такође, уколико се особа зарази након примања вакцине јер је дошла у контакт са вирусом пре завршетка периода развоја имунитета ковид 19 није изазвала мРНА вакцина, већ коронавирус који не потиче из вакцине.

С друге стране, до сада се показало да РНК вакцине најбрже развијају антитела и стварају одличну заштиту против ковида, пре свега тежих облика болести, те се и раније помињало да би оне могле да буду трећа, такозвана бустер доза за оне који после прележаног ковида или од других вакцина, рецимо, кинеске нису развили јак имунитет на ковид.

Притом, како стоји на сајту Америчког центра за превенцију и контролу болести, РНК вакцине нису нове јер су се користиле раније против, рецимо, грипа и зика вируса, али изнова привлаче пажњу будући да се праве у лабораторији другачије од традиционалних вакцина.