Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СТРУЧЊАЦИ АПЕЛУЈУ: Не лечите се код куће, могућ је најцрњи сценарио!

08.12.2020. 07:42
Пише:
Србија Данас/Курир
Lekari, korona
Лекари, корона / Извор: СД/илустрација

У болнице широм Србије последњих дана стиже све више пацијената оболелих од коронавируса са озбиљнијом или тешком клиничком сликом, а који су се претходно самостално лечили код куће!

Стручњаци упозоравају да такав однос може довести до смртних исхода, јер се те особе нису јавиле на време лекару и тако додатно закомпликовале своје здравствено стање, које је могло бити побољшано адекватном терапијом.

МИКРОБИОЛОГ РАЗБИО ТЕОРИЈЕ ЗАВЕРЕ: Детаљно објаснио како се вирус преноси, посебно обратите пажњу на ЈЕДНУ СТВАР

МИКРОБИОЛОГ РАЗБИО ТЕОРИЈЕ ЗАВЕРЕ: Детаљно објаснио како се вирус преноси, посебно обратите пажњу на ЈЕДНУ СТВАР

ЕКСПЛОЗИЈА БОЈЛЕРА МОЖЕ БИТИ ФАТАЛНА: Електричар објаснио где грешимо, гасити пре купања или не?

ЕКСПЛОЗИЈА БОЈЛЕРА МОЖЕ БИТИ ФАТАЛНА: Електричар објаснио где грешимо, гасити пре купања или не?

ЈУГ СРБИЈЕ ПОСТАО ВЕЛИКО ЖАРИШТЕ КОРОНЕ: Ситуација претећа, у Врању чак 116 новооболелих

ЈУГ СРБИЈЕ ПОСТАО ВЕЛИКО ЖАРИШТЕ КОРОНЕ: Ситуација претећа, у Врању чак 116 новооболелих

Код оваквих пацијената може доћи до наглог погоршања и тада их је много теже лечити, те се често дешава да заврше на респиратору, а могућ је и најцрњи сценарио!

На опасност од неправовременог јављања лекару упозорио је јуче и Горан Стевановић, директор Инфективне клинике у Београду.

- Оно што је забрињавајући тренд у последње време јесте да нам долазе пацијенти са озбиљнијом и тешком клиничком сликом, који су провели неколико дана код куће у фази самолечења или недовољног лечења. Више пута смо истакли да се ова болест не лечи самостално, да се не лечи у кућним условима, без консултације лекара који раде у оквиру ковид система - рекао је Стевановић након састанка министра здравља Златибора Лончара са директорима ковид болница.

goran-stevanović
горан-стевановић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

На ово упозорава и проф. др Небојша Лађевић, директор Центра за анестезиологију и реаниматологију КЦС.

- Многи пацијенти мисле "није то ништа, само кашљуцам, можда сам добио од детета" или "неће то мене, јак сам". Међутим, они заварају сами себе. Изузетно је важно да се одмах након појаве симптома уради лабораторија и рендгенски снимак. Дешава се да се пацијент осећа релативно добро, а да су на рендегенском снимку већ видљиве промене. Ми смо када дође у ту фазу да је изгубио снагу, већ изгубили неколико дана лечења - каже за др Лађевић.

Додаје да се у првих недељу дана болести, на вирус може деловати антивиротицима који спречавају његово умножавање.

Lađević
Лађевић / Извор: Фото: Printscreen/RTS

- Када прође та фаза од тих лекова нема никакве користи и тада делујемо само на оно што може бити само већ последица размноженог вируса у организму. Сви се плашимо цитокинске олује где се могу јавити озбиљна запаљења која знатно оштећују плућа.

Др Лађевић додаје да иако млади немају толико тешке слике има и оних који су доспели на јединице интензивне неге, а у Батајници је тренутно хоспиталитзован и младић од 23 године.

Проф. Др Жарко Ранковић, инфектолог, каже за Курир да неадекватно и неправовремено лечење може довести чак и до смртног исхода.

- Оболели од ковида се могу осећати релативно добро, али до наглог погоршања може доћи после неколико дана, таман када очекују да ће победити болест. Могу се јавити симптоми као што су недостатак ваздуха, кратак, испрекидан дах, бледило коже... Код неких пацијента се може развити и озбиљно обострано запаљење плућа које прелази у тзв. акутни респираторни дистрес синдиром. Дешава се да дође до поремећаја коагулације, микротромбоза и даљих компликација, а могућ је чак и смртни исход - каже др Ранковић и додаје да никако не треба узимати антибиотике и лекове за снижавање температуре на своју руку.

У КБЦ "Драгиша Мишовиц" трентуо се од корона вируса лечи 20 деце, заједно са њима су и њихове мајке, а у тој болници смештено је и доста трудница са компликованим клиничким сликама, рекао је јуче др Владимир Ђукић, директор ове болнице.

KBC Dragiša Mišović
КБЦ Драгиша Мишовић / Извор: Србија Данас

- Имамо доста компликованих трудница у гравидитету које затевају лечење инфектолога, пулмолога, интезивиста и наравно гинеколога - рекао је Ђукић.

У "Мишовићу" је тренутно смештено 360 пацијента, од чега је 90 у јединицама интезивне неге.

ГАК "НАРОДНИ ФРОНТ"

Највише беба за последњих 20 година

narodni-front
народни-фронт / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

У породилишту "Народни фронт" ове године је рођено 7.245 беба, а до краја месеца у овој установи очекују 7.800 беба што је највећи број беба рођених за последњих 20 година. У одељењу за жене заражене коронавирусом до сада је био 91 порођај и сва деца су рођена здрава, рекао је директор породилишта Жељко Миковић.

- Бебе не могу да чекају и дивно је да у оваквој години имамо рекордан број рођених беба - рекао је Миковић. 

ПКС

Корона смањила потражњу за рибом

Пандемија коронавируса је преполовла потражњу за рибом, иако је крај године карактеристичан по великој потрошњи рибе због слава и божићног поста, саопштили су у Привредној комори Србије (ПКС). Шаран се, како наводе у саопштењу, тренутно нуди по велепродајној цени за мање од 200 динара по килограму, што је испод произвођачке цене.

- Рибарима би добродошло умањење дажбина за коришћење вода за 50 одсто, или да се потпуно укину, да им се отпишу дуговања по том основу и повећају субвенције по килограму произведене рибе - наводи се у иницијативи домаћих призвођача.

Koronavirus
Коронавирус / Извор: Танјуг/​Сава Радовановић

 

ЧИЊЕНИЦЕ

Симптоми коронавируса

- Повишена телесна температура

- Кашаљ

- Отежано дисање

- Болови у зглобовима и мишићима

- Умор

- Губитак чула укуса и мириса

- Дијареја

- Малаксалост

- Конфузија