Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СТРУЧЊАЦИ ТВРДЕ - ОВОЛИКА ОПСЕДНУТОСТ МАТЕЈЕВИМ НЕСТАНКОМ ЈЕ БОЛЕСНА: Грађани га сањају у жбуњу и вагонима

05.02.2022. 17:51
Пише:
Србија Данас
Matej Periš
Матеј Периш / Извор: Фото: МУП, АТА Images, Shutterstock

Ненад Периш присуствује састанцима српске и хрватске полиције

Потрага за Матејем Перишем ушла је у 36. дан. Његов је отац све то време у Београду, а јуче су тамо опет дошли и представници хрватске полиције. Службених информација и изјава о сарадњи тимова српске и хрватске полиције ни данас нема. Међутим, данас се њиховим састанцима придружио и Ненад Периш.

Јесте ли чули за "зелени рудник" у Србији? Ризница бакра и злата која нас позиционира међу лидере Европе

Јесте ли чули за "зелени рудник" у Србији? Ризница бакра и злата која нас позиционира међу лидере Европе

ИЗВАНДРЕДНА АКЦИЈА ВОЈНЕ ПОЛИЦИЈЕ: Увежбавали противтерористичке операције на полигуну поред Ниша

ИЗВАНДРЕДНА АКЦИЈА ВОЈНЕ ПОЛИЦИЈЕ: Увежбавали противтерористичке операције на полигуну поред Ниша

НАСТАВЉА ПАД ОБОЛЕЛИХ У КРАГУЈЕВЦУ: Мање од 800 заражених

НАСТАВЉА ПАД ОБОЛЕЛИХ У КРАГУЈЕВЦУ: Мање од 800 заражених

Предочени су му резултати досадашњих истрага као и резултати анализе телефона на инкриминисаном подручју, јавила је за Дневник ХТВ-а из Београда Марина Гантар, која је о току истраге и сарадњи тимова разговарала са Игором Јурићем, из Центра за несталу и злостављану децу.

Сулуде теорије

Свакодневно се јављају људи са теоријама где би нестали младић могао бити и све невероватнијим закључцима, што с једне стране отежава истрагу, а са друге наноси додатну бол породици.

Подсетимо, Периш је 30. децембра дошао са друговима из Херватске у Београд на дочек Нове године, али је исте вечери, током изласка у клубу "Готик" нестао. Како је српска полиција реконструисала његово кретање, он је у 1.43 часова изашао из клуба, потом пуних девет минута трчао до Сава променаде.

Последњи пут камере су га снимиле код ресторана на шеталишту како се креће у правцу реке Саве. Сигнал његовог телефона, како је МУП саопштио, лоциран је два пута у самој реци у 2.03 и 2.05 сати, малтене наспрам "Готика".

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Матеј се налази у неком вагону, не знам да ли старом или новом, али осећам да је ту - написао је један читалац у мејлу који је послао нашој редакцији, а потом своју невероватну теорију образложио следећим речима:

- Сањао сам га две ноћи како се налази у вагону, убеђен сам да је ту.

На месту променаде, на којој је Периш нестао, некада се заиста налазио простор са вагонима, али су они, пре неколико година, измештени због изградње стамбеног комплекса.

Други читаоци који су се јављали наводили су да је Периш такође на копну, и то у Травничкој улици, у којој га је камера снимила.

- Он се налази близу факултета у Травничкој улици, сакривен је у жбуњу. Вреди погледати и тамо - написао је човек који се такође јавио мејлом.

Социјални психолог - Оволика заинтересованост грађана је болесна

Социјални психолог Весна Томиц сматра да је превелика заинтересованост грађана за случај нестанка Матеја Периша из Сплита болесна.

Драма са Сплићанином изазвала је бројне реакције људи који су из радозналости одлучили да воде истрагу мимо полиције и који се окупљају у групама на друштвеним мрежама. Неки од њих су, како је Курир писао, планирали да се окупе и лично траже Матеја.

- Нестанак Сплићанина у Београду је међународни случај, отуда и велика заинтересованост свих, што српске, што хрватске јавности. Искрено, људи су изгубили компас! Тражећи бег од стварности, од личних проблема које сви имамо, они у својој приватној истрази траже несталог младића као да су стручњаци, што није нормално - рекла је раније за Курир Весна Томиц, социјални психолог:

- Свако треба да ради оно за шта је стручан. У реду је да се помогне полицији и то је пожељно, али је ово отишло предалеко. Људи воде истрагу и имају своје теорије. Веома непримерено, а на овај начин се злоупотребљавају друштвене мреже.

Нови детаљи 

Члан Начелништва Мреже за опасност Игор Јончић већ више од месец дана трага за 27-годишњим Матејем Перишем.

- Ми смо изашли на терен 3. јануара око 18 сати баш са зборног места код Куле Небојше. Ту смо кренули с опремањем и након тога смо изашли на претрагу терена која је подразумевала приобални потез од Бетон хале, места за које смо тада добили информацију да је могуће место где је Периш ушао у воду - рекао је Јончић за Вечерњи лист.

Matej Periš
Матеј Периш / Извор: Фото: СрбијаДанас Млиана Павковић, СрбијаДанас Саша Џамбић, МУП

- Од тог тренутка је кренула комплетна претрага целог низводног тока. Врло занимљиво што можете видети сада овде је да је ово све било испуњено водом, до овог бедема. Сада је већ ситуација другачија и већ се тада ситуација почела мењати. Водостај је постао све нижи. Низак водостај са собом носи могућност много више потенцијалних места где може доћи до задржавања било чега што слободно плута водом - објаснио је раније Јончић.

Додаје да су у потрази користили и термовизијске камере.

- Добили смо на кориштење једну од најмодернијих термовизијских камера. Њу смо користили јер олакшава потрагу ноћу. Термовизија нам је значила за кретање, проматрање, да направимо једну потпунију слику. Ово је један од објеката који смо у првом делу прегледавали с термовизијом с обзиром да нисмо знали ко је власник па нисмо имали одобрења за приступ. Термовизија може уочити ако је човек ушао унутра и сакрио се из неког разлога - рекао је.