Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СВЕ О ВИРУСУ КОЈИ НАПАДА ДЕЦУ У СВЕТУ: Стручњак открио да ли је регистрован и КОД НАС - ево како се преноси!

27.04.2022. 16:26
Пише:
Србија данас/Телеграф
bolnica
болница / Извор: Профимедиа

У Србији за сада нема ниједног случаја хепатитиса непознатог узрочника, који је дијагностикован код предшколске и школске деце у 14 земаља, а како је саопштила Светска здравствена организација (СЗО), забележен је и један смртни случај.

Лекари у Србији кажу да нема разлога за панику, за бригу да, као и за мере превенције. Објашњавају да досадашња сазнања показују да је реч о аденовирусу који се преноси капљично и контактом.

НИ ПОСЛЕ ПРЕЛЕЖАНЕ КОРОНЕ ОВА ЧЕТИРИ СИМПТОМА НЕ ПРОЛАЗЕ: Ове здравствене проблеме пацијенти пријављују годину дана после КОВИДА

НИ ПОСЛЕ ПРЕЛЕЖАНЕ КОРОНЕ ОВА ЧЕТИРИ СИМПТОМА НЕ ПРОЛАЗЕ: Ове здравствене проблеме пацијенти пријављују годину дана после КОВИДА

РЕГИСТРОВАН ЗЕМЉОТРЕС У СРБИЈИ! Ево где се затресло јутрос (ФОТО)

РЕГИСТРОВАН ЗЕМЉОТРЕС У СРБИЈИ! Ево где се затресло јутрос (ФОТО)

НЕПОЗНАТИ ВИРУС ЈЕТРЕ ПРЕТИ СРБИЈИ! Најугроженија су ДЕЦА, а још се не зна како се преноси

НЕПОЗНАТИ ВИРУС ЈЕТРЕ ПРЕТИ СРБИЈИ! Најугроженија су ДЕЦА, а још се не зна како се преноси

Професор др Драган Делић, гастроентерерохепатолог каже да се ради о акутном новонасталом оштећењу јетре, акутном хепатитису непознате етилогије односно непознатог узрочника.

- Није она мистериозна болест, него акутно новонастало оштећење јетре са непознатим узрочником. То је познато у нашој медицини од раније. Ми смо од 1995. године увели у нашу, па и међународну класификацију термин акутно оштећење јетре непознате етиологије. Ради се о инфекцији запаљења јетре непознатим узрочником. Ми знамо који су познати - вирус хепатитиса А, Б, Ц, Д и Е, то је 5 примарних хепатотропних вируса који оштећују јетру. Поред тих хепатотропних има пуно потенцијалих хепатотропних вируса, који дају пре свега оштећење других органа али у склопу виремија могу да оштете и јетру - објашњава проф. др Делић:

- Поред вирусне етиологије морамо да искључимо и токсичне хепатитисе услед лекова, биљака, односно аутоимуни хепатитис, метаболичке болести, исхемијске болести код слабости срца. Дакле, постоји једна велика група неинфективних узрочника. Када искључимо инфективне и неинфективне узрочнике онда кажемо да је то акутно оштећење јетре непознатог узрочника.

Иза ове болести непознатог узрочника, како професор објашњава, највероватније стоји неки инфективни агенс, а први резултати указују да се ради о аденовирусу серотип 41. 

- Први резултати говоре да је то можда аденовирус, пошто се ради о предшколској и школској деци и да је то серотип 41. Аденовируса има 49 серотипова, такође, аденовирус може да да доста шарену клиничку слику - од упале ждрела, фарингитиса, упале коњуктива, коњуктивитис, менигитис, енцефалитис, упалу мозга, упалу плућа, гастроинтералне проблеме, повраћање, пролив... хемирчини циститис код дечака. Ако је тачно да је аденовирус, онда то може да значи да је код њега дошло до промена, па даје клиничку слику акутног оштећења јетре аденовирусном инфекцијом. Али, понављам, то треба да се потврди. Сада ступају на снагу епидемиолози да виде те путеве ширења, и наравно вирусолози, молекуларни биолози да докажу инфектвни агенс, ако је инфективни агенс - објашњава проф. Делић.

Каже да нема разлога да се диже паника, али да се треба примењивати мере превенције - личну и колективну хигијену.

- Није то ништа ново за нас који се бавимо хепатологијом и инфектологијом. Ја сам сваке године у мом одељењу међу онима који су имали акутни хепатитис, имали од 6 до 8 одсто оних који су били болесници са непознатим оштећењем јетре. Дакле, не треба драматизовати - напомиње он и објашњава који су симптоми и како се преноси:

- Аденовирус се преноси капљичним путем и путем контакта. Врло ретко може током лета, рецимо у базенима, у води, али се пре свега преноси капљичним путем. То је болест, пре свега, дечијег узраста, млађег узраста. Манифестује се фарингокоњуктивном грозницом -  упалом ждрела и коњуктиве односно вежњаче су упаљене - каже проф. Делић.

bolnica
болница / Извор: Профимедиа

Др Снежана Рсовац, педијатар, пулмолог и начелница интензивне неге у Универзитетској дечијој клиници у Тиршовој каже за Telegraf.rs да код њих нема случајева хепатитиса, да прате ситуацију и да се надају да га неће ни бити.

Помаже ли заштитна маска у превенцији

- Имамо гастроентеритиса велики број али што се тиче хепататиса немамо. Аденовирус је хепатотропан. Нису то само А, Б, Ц, Д и Е хепатитис вирус, већ имају склоност да нападну јетру - каже др Рсовац.

На питање да ли у превентиви с обзиром на пут преноса може да помогне маска, каже да све зависи од вируса.

- За неке се зна да је хепооралан као рецимо хепатитис А, а аденовируси су капљични. Док не стигне шта је тачно, а помињу аденовурус 41 сој, не знамо. Код нас за сада нема случајева а видећемо како ће се одвијати ситуација - рекла је она.

Светска здравствена организације је упозорила да је у првих 84 случајева хепатитиса непознате етиологије откривено код деце у Уједињеном Краљевству, 9 у Сједињеним Америчким Државама и 3 у Шпанији. У три забележена случаја дошло је до отказивања функција јетре и овој деци је потребна трансплантација. У овом тренутку није јасан извор ове епидемије.

Сумња се да је обољење које је код 17 од 190 оболелих малишана захтевало трансплантацију јетре изазвано неким од аденовируса, али стручњаци процењују да ће бити потребно бар месец дана да се вирус секвенционира и утврди шта се заправо дешава.

Стручњаци тестирају и друге хипотезе, као што је могућност да је болест реакција на хемикалије или токсине, сматра се да хепатитис може бити узрокован неком врстом постковид 19 реакције.