Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВАКО КОРОНАВИРУС НАПАДА НАШЕ ОРГАНЕ: Ево како се болест развија и како разорно утиче на наше здравље

23.02.2020. 17:21
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Kompjuterski virusi gori od pravih.
Компјутерски вируси гори од правих. / Извор: Профимедиа

Водећи епидемиолог из Хонг Конга упозорава да се чак 60 одсто светске популације може заразити уколико се ширење вируса не обузда.

Много тога још није познато о коронавирусу, али поуздано се зна колико разоран може да буде по људски организам.

По овоме наликује и другим вирусима који се преносе са животиње на човека, као што су САРС и МЕРС. Тренутна стопа смртности коронавируса је за петину мања од САРС-а, али се брже шири од њега. Коронавирус, иначе, толико генетски наликује САРС-у да су га прозвали и његовим наследником.

Пријављено је више од 70.000 заражених случајева до сада. Кинеске власти су престале да се ослањају на тестирање како би се утврдило ко је заражен. Уместо тога дијагноза се поставља на основу посебних одлика упале плућа коју изазива овај вирус.

ОВАКО ФУНКЦИОНИШУ ТЕРМОВИЗИЈСКЕ КАМЕРЕ НА АЕРОДРОМУ: Реаговале чак ШЕСТ ПУТА! Шта се дешава ако имате 38 степени?

ОВАКО ФУНКЦИОНИШУ ТЕРМОВИЗИЈСКЕ КАМЕРЕ НА АЕРОДРОМУ: Реаговале чак ШЕСТ ПУТА! Шта се дешава ако имате 38 степени?

Младића из Ниша, Дзонија, Кинези ОБОЖАВАЈУ: Одбио је евакуацију из ЕПИЦЕНТРА вируса и остао са "својим Кинезима"

Младића из Ниша, Дзонија, Кинези ОБОЖАВАЈУ: Одбио је евакуацију из ЕПИЦЕНТРА вируса и остао са "својим Кинезима"

Са брода правац у КАРАНТИН! Двоје српских држављана под надзором због коронавируса

Са брода правац у КАРАНТИН! Двоје српских држављана под надзором због коронавируса

Не може се са сигурношћу рећи какве размере зараза може да достигне уколико се рашири, али водећи епидемиолог из Хонг Конга је недавно упозорио да се чак 60 одсто светске популације може заразити уколико се ширење вируса не обузда. Према извештају кинеског Центра за контролу и превенцију заразних болести, 2,3 одсто пацијената је умрло због коронавируса. Тешко здравствено стање и смртност не заобилазе ниједну старосну групу изузев деце испод девет година старости.

Док се овако критична ситуација одвија у Кини, државе света настоје да евакуишу своје грађане са крузера недалеко од обале Јапана, који је стављен под карантин. Јапанско министарство здравља издало је саопштење у коме се наводи да је за сада потврђено 88 оболелих путника.

Шта се заправо догађа људском телу услед борбе са коронавирусом? Пођимо од органа до органа.

koronavirus
коронавирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Плућа: Нулта тачка

У већини случајева, болест почиње и завршава се у плућима, јер и сам коронавирус представља болест дисајних органа. Оваква зараза се преноси искашљавањем или кијањем заразних клица. Симптоми у почетку наликују прехлади: пацијент осећа грозницу и кашље. Стање, затим, може да се погорша и тада настаје упала плућа.

Према досадашњим подацима, 82 одсто заражених показало је благе симптоме болести, док су остали случајеви тешко оболели или критични.

Болест настаје тако што коронавирус за кратко време нападне ћелије људских плућа. Присутне су две класе тих ћелија: оне које стварају мукус (слуз) и оне које поседују трепље. Мукус штити плућа од патогена и онемогућује да плућа постану сува, док трепљасте ћелије уклањају полен и вирусе. Као и САРС, коронавирус напада трепљасте ћелије, чиме допушта да течност и честице споља уђу у плућа.

Тада се наш имуни систем активира присуством вирусног уљеза. Настаје запаљење, које је иначе локализовано тамо где је потребно. Ипак, може да дође до прејаког одговора организма на вирусну инфекцију, па наш имуни систем почне да уништава све пред собом, укључујући и здраво ткиво.

Тиме улазимо у последњу фазу. Наставља се разарање плућа, које може имати смртни исход. Све и да пацијент преживи, могућа су трајна оштећења. На пример, многи преживели пацијенти који су боловали од САРС-а су добили ожиљке на плућима налик пчелињем саћу. У овој фази, пацијентима је потребна помоћ механичке вентилације како би могли да дишу.

Услед запаљења, опна између плућне кесе и крвних судова слаби и почиње да пропушта течност, што је узрок смрти код тешко оболелих случајева.

Organi
Органи / Извор: Профимедиа

Желудац: Улаз у организам

Ретки су случајеви заражени коронавирусом који такође имају дијареју и стомачни бол. Још не постоје подаци о томе да ли су гастроинтестинални симптоми заступљени у случају ове заразе. Ако се питате какве везе болест дисајних путева има са желуцем и цревима, одговор лежи у природи сваког вируса да се везује за беланчевне које човек уноси у свој организам. Желудац је сигуран начин уласка у људско тело за вирусе.

Не зна се да ли коронавирус, као што је то случај са САРС-ом и МЕРС-ом, може да продре у дебело и танко црево, и изазове озбиљан облик дијареје. Према подацима две недавне студије, коронавирус је детектован и у узорцима столице заражених, те је надаље неопходно испитати да ли се зараза може пренети и тим путем.

Крвоток: Хаотично стање

Услед већ поменутог прејаког одговора имуног система на инфекцију, и други системи у људском телу могу бити погођени коронавирусом. У ретким случајевима, пацијенти су претрпели срчани удар, као и акутно оштећење бубрега. Ипак, Ангела Расмусен, вирусолошкиња са Универзитета Колумбија из Њујорка, сматра да је оно што се догађа у крвотоку такозвана "бујица цитокина".

Цитокини су беланчевине које упозоравају имуни систем где се јавила инфекција, како би се уништило заражено ткиво и спасио остатак организма. Проблем је у томе што коронавирус изазива прејак одговор имуног система, који потом поред заражених ћелија напада и здраво тквио.

У суштини, долази до унутрашњег крварења, како каже Расмусенова. У некима од најтежих случајева, органи престају са радом услед цитокина и умањеног капацитета да се кисеоник унесе у тело. Научници настоје да открију у каквој вези су хронична обољења, попут срчаних проблема или дијабетеса, са компликацијама које изазива вирус.

jetra
јетра / Извор: Профимедиа

Јетра: Колатерална штета

Вируси који се преносе са животиње на човека, што је случај са коронавирусом, неретко погађају и јетру. Пошто је јетра веома васкуларан орган, вирус врло лако може стићи до ње крвотоком. Јетра производи ензим који убрзава хемијске процесе унутар нашег тела. У здравом организму, ћелије јетре непрестано одумиру и ослобађају ензиме у крвоток.

Проблем настаје онда када ензими преплаве крвоток, што је учестало код пацијената оболелих од САРС-а и МЕРС-а. Научници нису у потпуности сигурни како вируси дисајних органа погађају јетру. Постоји вероватноћа да је заразе директно или да дође до озбиљног запаљења услед одговора имуног система на заразу.

Престанак рада јетре у случају вируса САРС није био узрок смрти ити једног пацијента. Радије се догађало да пацијент болује од систематске инфекције, те да поред јетре, има проблеме и са плућима и бубрезима.

bubrezi
бубрези / Извор: Профимедиа

Бубрези: Све је повезано

Недавне студије су показале да је коронавирус у стању да изазове оштећење бубрега. Иако је ретка, реч је о смртоносној последици. Баш као и јетра, наши бубрези имају задатак да прочишћавају крв. Тубуле које се у њима налазе су подложне запаљењима. Док се крв филтрира кроз бубреге, ћелије тубуле могу да заробе вирус, што доводи до пролазног или лакшег оштећења. Уколико вирус пробије ћелије и почне да се умножава, оштећење на тубулама постаје опасно по живот.

Бујица цитокина, коју смо већ споменули, такође може да проузрокује престанак рада бубрега. Важно је напоменути да не постоје докази да вируси попут САРС-а, па самим тим, и коронавируса могу да се умножавају у бубрезима.

Престанак рада бубрега понекад може бити узрокован антибиотицима, одумирањем других органа, па чак и уколико је пацијент предуго прикачен на машину за дисање.

trudnoća
трудноћа / Извор: Профимедиа

Трудноћа

Недавно су лекари из Вухана известили јавност о двоје новорођенчади за које се тестирањем утврдило да су заражена вирусом. Једно од њих се заразило свега 30 сати по рођењу. Ипак, не постоје докази да је реч о преносу заразе са мајке на дете. Постоје различити начини да се бебе заразе, као што је рођење у болници испуњеној пацијентима који су оболели, сматра Ангела Расмусен.

Штавише, резултати недавне студије нуде прелиминарне доказе који говоре у прилог томе да се коронавирус не може преносити са мајке на дете. Стручњаци су надгледали девет жена из Вухана које су боловале од запаљења плућа изазваног коронавирусом. Иако су неке од њих искусиле компликације током порођаја, не постоје докази да се иједно дете родило заражено.

Иако студија не искључује могућност преноса заразе са мајке на дете у утроби, у њој се наводи да је неопходно да се избегне ширење непоткрепљених претпоставки о дејству коронавируса.

УПОЗОРЕЊЕ ДОКТОРА: Прети нам епидемија малих богиња, рубеола и других болести, а ево ШТА ЈЕ РАЗЛОГ

УПОЗОРЕЊЕ ДОКТОРА: Прети нам епидемија малих богиња, рубеола и других болести, а ево ШТА ЈЕ РАЗЛОГ

У СРБИЈИ ТРИ ВРСТЕ ГРИПА: Подаци са "Батута" забрињавајући, највише погођена ДЕЦА!

У СРБИЈИ ТРИ ВРСТЕ ГРИПА: Подаци са "Батута" забрињавајући, највише погођена ДЕЦА!

Двоје Срба са "КОРОНА КРУЗЕРА" стигло у Београд: ХИТНО упућени на тестирање (ВИДЕО)

Двоје Срба са "КОРОНА КРУЗЕРА" стигло у Београд: ХИТНО упућени на тестирање (ВИДЕО)

Српског држављанина евакуишу са крузера: Био је члан посаде међу зараженима коронавирусом, а сада га транспортују у Италију

Српског држављанина евакуишу са крузера: Био је члан посаде међу зараженима коронавирусом, а сада га транспортују у Италију

У ТОКУ МАСОВНО ИСКРЦАВАЊЕ: На овом броду забележен је највећи број оболелих од коронавируса

У ТОКУ МАСОВНО ИСКРЦАВАЊЕ: На овом броду забележен је највећи број оболелих од коронавируса