Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЛЕКАРИ СТРАХУЈУ ОД ЈЕДНОГ ДАТУМА! Каква је претња за разбуктавање короне слава која се највише слави у Србији?

09.12.2020. 12:56
riba
риба / Извор: Профимедиа/илустрација

За то постоји неколико разлога

Једна половина слави, а друга иде у госте - то је реченица коју најчешће чујемо очи 19. децембра када се слави свети Никола. Ове године актуелна епидемиолошка ситуација захтева другачију прославу, а наши лекари страхују управо од тог датума. Ово су разлози.

Опрез! Овога се плаши свака жена! Не игноришите симптоме упорне Ешерихије

Опрез! Овога се плаши свака жена! Не игноришите симптоме упорне Ешерихије

Пуни болнички капацитети у Моравичком округу: У Чачку преминула још три ковид пацијента, 15 у тешком стању

Пуни болнички капацитети у Моравичком округу: У Чачку преминула још три ковид пацијента, 15 у тешком стању

НАСТАВЉА СЕ ЦРНИ НИЗ У СРПСКОМ ГРАДУ: За 24 часа преминуло пет пацијената

НАСТАВЉА СЕ ЦРНИ НИЗ У СРПСКОМ ГРАДУ: За 24 часа преминуло пет пацијената

Још од септембра и најаве епидемиолошког надзора на границама, наши епидемиолози из Кризног штаба увелико говоре о томе каква је претња за разбуктавање короне слава која се највише слави у Срба, свети Никола.

За то постоји неколико разлога, а један од њих није сама корона већ грип који од тог дана готово сваке године креће узлазном путањом.

- Реално је очекивати да ћемо имати прво ковид, па онда грип. То не мора да се деси, може и истовремено. Ковид можемо да претпостављамо, а грип се открива обично у децембру око светог Николе, ретко пре. Зависи много од школа и кад су распусти. После распуста ђаци уђу и мотор креће да ради, највеће повећање је у фебруару и марту - закључио је др Предраг Кон.

konferencija
конференција / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Свети Никола је и време када велики број људи из иностранства крене пут Србије па је погоршање епидемиолошке ситуације и више него извесно. Опуштање уз храну, пиће и музику могло би у наредном периоду да нам се додатно обије о главу.

Нема члана медицинског Кризног штаба који није у prethdnom периоду изразио бојазан да би прослва светог Николе могла да наса кошта - првенствено звог затвореног простора, загушљивости, хужве али и гласног причања.

Проф. Бранислав Тиодоровић каже да би ова слава требало да се прослави као што су Срби обележили светог Аранђела.

- Мере за славу свети Аранђел су се, ипак, поштовале. Слављен је, пре свега, у породичном кругу. Онај ко је то славио шире, одмах је имао за последицу, после 5 до 7 дана, да се сви разболе. Има таквих случајева. И домаћин и гости. Били су у великом проблему. Али, мислим да је огроман део становништва славило славу у кругу породице. Она је, ипак, била у моменту када смо имали највећи скок заражених.

Branislav Tiodorović
Бранислав Тиодоровић / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

Сада би, такође, требало то да буде само породично, додаје.

- Уосталом, наша вера каже тако. Да је слава породично обележје. За светог Аранђела нисмо запазили да се славило по кафанама, ресторанима... Сада апсолутно треба наставити тако. Свети Никола је највећа слава по броју оних који је славе. Врло је важно да буде само породично и уз поштовање строгих мера, уз растојање. Просторију треба прилагодити тако да свако буде на растојању од метар и по, да они који припремају храну одржавају добру хигијену и да храну добро припреме хигијенски - саветује проф. др Тиодоровић и додаје:

- Али, рећи људима да не славе, каквих је било предлога, не треба. То је, ипак, наша традиција која се чува.

Марија Здравковић, директорка КБЦ "Бежанијска коса" навела је раније да су црква и Министарство здравља сагласни да ове године славе треба прослављати у оквиру своје породице, без претераних контаката и позивања гостију у затворени простор.

Marija Zdravković
Марија Здравковић / Извор: Србија Данас

- На тај начин усредсређујемо се на оно што је заправо слава - а то је посвећеност Богу и свецу којег славимои очувању једне породичне среће и породичног мира - наводи Здравковићева.

Додаје да се на тај начин обезбеђује здравље породици која слави јер, како каже, ова болест је врло тешка и неретко се може завршити смртним исходом.

Потребна дисциплина младих

Истиче да се коро наирус веома лако преноси са особе на особу и да се велики број људи заразио на прославама и сличним окупљањима.

- Имамо ту младу генерацију која мора да схвати колико је битно да њихово понашање буде исправно и колико је потребно да у једном тренутку буду дисциплиновани да би се овај ланац преноса прекинуо. Највећи број људи који је дошао у болницу и лежи са средње тешком или тешком клиничком сликом је или био на некој прослави или је вирус добио од чланова своје породице - објашњава Здравковићева.

Истиче да су у време пандемије, најодговорнији старији, како према себи, тако и према другима.