Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СВИ КАО ЈЕДАН: Цело село на југу Србије деценијама слуша само панк рок музику (ВИДЕО)

29.11.2021. 17:57
Пише:
Србија Danas/Jugmedia.rs
Aleksandar
Александар / Извор: Фото: Printscreen/Youtube/ ЈуГмедиа

Он је млад, има стално радно место у фабрици преко пута своје куће, у слободном времену игра у локалном фудбалском клубу на позицији везисте и свира панк рок у једном од три таква бенда у једном селу на југу Србије. Шта више, има девојку и пред женидбом је.

Не, ово није сан, какав сања већина младих у Србији, него јава. Наш јунак на почетку ове приче из села Ладовица код Власотинца је Александар Митић (26).

„Све је баш тако. Мени се посрећило и своју будућност видим у овом прелепом крају Србије“, каже Александар и додаје да су Ладовчани углавном позитивни људи захваљујући управо музици, односно, трију панк рок бенда, а први је основан још пре 1990.године.

БЕОГРАД ЋЕ СЕ МОЖДА ВЕЋ ВЕЧЕРАС ЗАБЕЛЕТИ! Стиже нам права ЗИМА, температура неће прелазити СЕДАМ степени

БЕОГРАД ЋЕ СЕ МОЖДА ВЕЋ ВЕЧЕРАС ЗАБЕЛЕТИ! Стиже нам права ЗИМА, температура неће прелазити СЕДАМ степени

НАЈНОВИЈИ КОРОНА ПОДАЦИ: Број заражених, али и тестираних, мањи него јуче - преминуло 49 особа

НАЈНОВИЈИ КОРОНА ПОДАЦИ: Број заражених, али и тестираних, мањи него јуче - преминуло 49 особа

КРИЗНИ ШТАБ У СРЕДУ У 15 САТИ: Србију чекају нове, хитне мере - ево шта је на столу

КРИЗНИ ШТАБ У СРЕДУ У 15 САТИ: Србију чекају нове, хитне мере - ево шта је на столу

- Најпре је основан бенд Цепени ћунци, па потом наш бенд Хидроген, а најмлађи је бенд Мидлее фингер - објашњава најмлађи члан четворочланог Хидрогена, који свира ритам гитару.

- Ово место је специфично. Сви овде воле ту врсту музике, зато што изазива позитиван осећај, а љубав је наслеђена од старијих генерација. Ја сам гитару заволео око пете године јер сам стално слушао комшију како свира гитару. Надам се да сада од нас уче млађе генерације - прича Александар, музичар и играч у локалном фудбалском клубу Прогрес, који се такмичи у Јабланичкој источњ лиги.

Бенд у коме свира, као и друга два из Ладовице, наступа на свиркама широм Србије, а у самој Ладовици су на Пивском фестивалу – звезде.

Рокери грађевинари

Но, не живе сви рокери сан какав живи Александар. Њему се посрећило, а остали су, као и већина мушкараца из Ладовице, принуђени да зарађују за живот ван села јер од рода на пољопривреди се не живи.

- Знате, и ти музичари су се раштркали по грађевинама као и ми. Ево, ја и моји пријатељи радимо на градилиштима у Лесковцу где се много гради, други су по другим градилиштима у Србији - прича Горан Младеновић испред једне од три сеоске продавнице, који је грађевински занат научио од свог оца.

Село скромних људи

До Ладовице путујемо од Грделице преко, Грделице Села, Козара и Кукавице, пењући се кривудавим путем са изненађујуће очуваним асфалтом и потребном ширином коловоза.

кроз која пролазимо зибијена су и у равници, као Кукавица, на пример, а оно што одваја Ладовицу од њих јесу фасаде, заправо, неомалане фасаде, па из даљине се чини да наилизате на једну велику црвену громаду.

- Пааа, неке и јесу са лепим фасадама. Знате, како се каже, кројач нема никада ново одело, обућар ципеле, а зидар кућу. С друге стране, људи су овде скромни, не такмиче се ко ће имати лепшу кућу већ свако уради колики му је џеп дубок и колико пара има, а овде је мало имућнијих - објашњава Слободан Станковић, председник МЗ Ладовица.

Ладовица је једно од ретких села у власотиначком крају које је пуно младих људи, а последње две године, причају, родило се много деце.

- Нема исељавања младих, само спорадично. Млади осим на грађевинама широм Србије раде у фабрикама у Власотинцу и Лесковцу. Овде намамо Дом културе где би се окупљали, али Власотинце је ту на седам километара па тамо одлазимо - прича Александар.

Проблем је, каже он, а потврђују и други саговорници ЈуГмедие, што у селу има много нежања, чак, око 70, рачунају и то од 30 па до позних педесетих година.

- Девојке се чешће одлучују за младожење из градова, Власотинца, Лесковца и даље - додаје Александар.

У селу има два предузећа и неколико занатских радњи, али се не напушта ни пољопривреда.

- Најзаступљније су житарице и воће – вишње и крушке, а малињаци су пропали - каже Горан Димитријевић, који се хвали и најлепшом водом.

Ладовчани су воду добили, причају он и његов имењак Младеновић, још пре 40 година и то захваљујући женама.

- Већина је, заправо, било жена јер су мушкарци зарађивали паре на грађевинама. Свако домаћинство је имало деоницу које ће ископати шанац за воду. Био је то кулук, није се чекало да ти власт уведе воду. Тако су наше мајке, стрине и тетке довеле воду чак са Градишта, са Рупске реке, тамо где се наша омладина купа током лета - причају.

Вода није проблем, осим кад је нема кажу и смеју се, али јесте канализација, коју је локална власт почела да гради, мада се још не зна када ће је и завршити.

Смедерово

Ладовица је 1981. године имала 1018, 2002. – 904, а на попису 2011-те 102 становника мање. Наши саговорници не знају да кажу да ли се у међувремену смањио борј становника, али кажу да је у последње две године „много умирало али се много и рађало“.

- Видећемо на наредном попису, али оно што је чињеница то је да половина Ладовице данас живу у Смедереву. Цело једно село је из Ладовице у Смедереву. То је било давно и стоји у историји села - напомиње Горан Младеовић.

А кад смо већ код историје, истраживачи бележе да је Ладовица добила име по богињи Лади. Лада је, наиме, богиња лета, љубави и лепоте из старословенске митологије. По веровању старих Словена она живи у другом свету званом Ириј до пролећа, када се буди носећи са собом пролеће.