Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СВИ СУ ЗАБОРАВИЛИ НА КОРОНУ: Доласком лепог времена мере су релаксиране, али нека ПРАВИЛА И ДАЉЕ ВАЖЕ

22.06.2021. 23:54
Пише:
Србија Danas/Telegraf.rs
korona, Srbija
корона, Србија / Извор: СД/илустрација

И даље је опотребно да се што више грађана вакцинише

То што су нам бројке оболелих од корона вируса пале испод 100 на дневном нивоу, што је и био главни циљ медицинског дела Кризног штаба за борбу против корона вируса, не значи да смо са ковидом завршили, па баш зато су и даље на снази одређене противепидемијске мере, које смо, додуше, заборавили да постоје са доласком топлог, тачније тропског времена.

ЈЕДАН ГРАД ОРГАНИЗУЈЕ КОРОНА ЖУРКУ НА КОЈОЈ ЋЕ ВАКЦИНИСАТИ МЛАДЕ: У клубове само са потврдом о вакцинацији

ЈЕДАН ГРАД ОРГАНИЗУЈЕ КОРОНА ЖУРКУ НА КОЈОЈ ЋЕ ВАКЦИНИСАТИ МЛАДЕ: У клубове само са потврдом о вакцинацији

ОТКРИВЕНА НАЈВЕЋА ПРЕТЊА ЗА СПАС ОД КОВИДА: Амерички научник забринуо јавност

ОТКРИВЕНА НАЈВЕЋА ПРЕТЊА ЗА СПАС ОД КОВИДА: Амерички научник забринуо јавност

НОВИ ТАЛАС КОРОНЕ ИЛИ СЛОБОДНО ЛЕТО? Прогноза др Петровића није обећавајућа - следи "експлозија" вируса на јесен?

НОВИ ТАЛАС КОРОНЕ ИЛИ СЛОБОДНО ЛЕТО? Прогноза др Петровића није обећавајућа - следи "експлозија" вируса на јесен?

Први пут после седам месеци, број позитивних на ковид 19 у року од 24 сата пао је у суботу, 19. јуна. Тада је било 89 заражених, дан касније било је 60, у понедељак, 21. јуна - 88 а данас - 72.

Пре тога, двоцифрени број заражених имали смо последњи пут 5. октобра - 51.

Говорећи о "лакшем дисању", од епидемиолога се често могло чути да им је први циљ био да овај број падне испод 1.000 а главни да падне испод 100, и да имамо више од 50 одсто вакцинисаних пунолетних грађана.

С обзиром на то да смо ишли у том смеру, прошле недеље су противепидемијске мере драстично попуштене, али су неке и даље на снази.

Које мере су и даље на снази

Неке мере су и даље на снази. Маске су обавезне у затвореном простору. Два метра дистанце, такође, а када је реч о окупљању, и у затвореном и у отвореном простору на јавним местима је забрањено окупљање више од 500 особа.

Управо такву наредбу донео је министар здравља Златибор Лончар прошле недеље, која је у среду 16. јуна објављена у Службеном гласнику.

- Ради спречавања ширења заразне болести ковид 19, изазване вирусом САРС-ЦоВ-2 забрањују се јавна окупљања на целој територији Србије на јавним местима у затвореном и отвореном простору – када се истовремено окупља више од 500 лица, с тим што растојање између присутних лица мора бити најмање 2 метра, односно на свака 4 квадрата може бити присутно једно лице и што се приликом окупљања мора обезбедити спровођење и других утврђених противепидемиолошких мера - наводи се у овој наредби.

Изузетак уз посебну дозволу штаба

Више од 500 особа може да присуствује на неком месту једино под условом да организатори за то имају дозволу Кризног штаба за сузбијање заразне болести ковид 19, као и приликом окупљања на спортском догађају који је организован у оквиру регистрованих званичних такмичења.

- С тим што број присутних лица приликом спортског догађаја који се одржава на отвореном простору не може да буде већи од 50 одсто капацитета објекта у коме се спортски догађај одржава, односно од 30 одсто капацитета када се спортски догађај одржава у затвореном простору - наводи се у наредби министра Лончара и додаје да забрана окупљања ове наредбе траје док траје опасност од ширења covid 19, и подсећа да овом наредбом престаје да важи Наредба о забрани окупљања на јавним местима.

Када смо код окупљања у затвореном простору, угоститељи од прошле недеље могу "унутра" да раде од 6 сати до 1 сат иза поноћи, док радно време башти није ограничено.

- У затвореном делу угоститељског објекта гости морају да носе заштитне маске осим и моментима када једу и пију, њих морају да носе и запослени, нарочито приликом припреме хране и пића и услуживања. Попуњеност објеката не сме да буде већа од половине, и мора да се обезбеди прописано међусобно растојање између присутних лица, а на улазу мора видно бити истакнута корисна површина целог објекта, односно простора и број лица која могу бити присутна и обавеза посетиоца да носе заштитне маске.

За столом не може седети више од 5 особа

У отвореном делу угоститељског објекта, између столова мора да буде најмање два метра.

- За столом не може седети више од пет особа. Уколико не постоје столови и столице за седење на отвореном делу, растојање између свих присутних лица на отвореном делу мора бити такво да на сваких 4 квадрата може боравити само једно лице. Емитовање музике или жива музика не може бити од 1 сат иза поноћи до ујутро у 6 часова.

Мера би требало да се придржавамо и да бисмо што боље дочекали јесен, када нас очекује нови четврти талас корона вируса, а епидемиолози страхују и од доласка индијског мутант соја.

Тежак талас на јесен

Председник Србије Александар Вучић, наиме, упозорио је прошле недеље да нови талас може да нас задеси на јесен и у то у тешком облику.

- Вратиће се корона, имаћемо је у тешком облику на јесен, јер ће људима прочи седам-осам месеци од вакцинације. Зато и градимо велику ковид болницу у Новом Саду - напоменуо је председник.

Разлог више да се придржавамо мера јесте и претња индијског, делта соја, на који епидемиолог Предраг Кон гледа као посебан проблем.

- И даље смо у ризику да нам се индијски сој појави и опстане међу младима и да на тај начин будемо у озбиљној ситуацији на јесен. И управо зато је најбоље да гледамо Велику Британију, они имају делта сој, а и тамо је другачији однос младих према вакцинацији - рекао је др Кон.

Да бисмо ублажили јесени талас потребно је да се што више грађана вакцинише, а до сада је, како је данас изјавио министар здравља Златибор Лончар комплетно имунизовано 47,8 одсто грађана.

- Још нисмо достигли 50 одсто, сада смо на 47,8 одсто комплетно вакцинисаних. Да се не бисмо изненадили нечему што ће сигурно доћи, а то је нови талас, морамо да се укључимо у кампању вакцинације младих у Србији - рекао је Лончар.