Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВО МЕСТО ЈЕ НАЈВЕЋЕ ЖАРИШТЕ КОРОНЕ! Доктори упозоравају: Немојте то радити, заразићете све!

02.10.2021. 12:23
Пише:
Србија данас/Телеграф
Hitna pomoć
Хитна помоћ / Извор: Профимедиа

Постоји неколико начина да се заражени или пацијенти који сумњају на корона вирус превезу до ковид амбуланти или тријажних центара

Пацијенти који сумњају да имају корона вирус, или знају да су заражени требало би што мање да се крећу, али то је неизбежно уколико морају да оду до ковид амбуланте или да се јаве у болницу. Пошто немају сви сопствени аутомобил, или не могу да добију такси возило, или једноставно немају новца за то, а нису ни кандидати да их превезе Хитна помоћ, многи су принуђени да то ураде јавним превозом. 

"ДНЕВНО СЕ ОЗРАЧИ 360 ПАЦИЈЕНАТА, РАДИМО ТРИ СМЕНЕ" Др Грујичић о ковид систему и онколошким пацијентима

"ДНЕВНО СЕ ОЗРАЧИ 360 ПАЦИЈЕНАТА, РАДИМО ТРИ СМЕНЕ" Др Грујичић о ковид систему и онколошким пацијентима

"ТРАЖИМО ИХ КАО ДА СУ НЕСТАЛИ У ИСТОМ СЕКУНДУ" Вулин открио могућ разлог нестанка породице Ђокић из Алексинца

"ТРАЖИМО ИХ КАО ДА СУ НЕСТАЛИ У ИСТОМ СЕКУНДУ" Вулин открио могућ разлог нестанка породице Ђокић из Алексинца

МЛАДЕН МИЈАТОВИЋ ОТКРИО НАЈНОВИЈЕ ДЕТАЉЕ О НЕСТАНКУ ПОРОДИЦЕ: У 120 минута десила се мистерија, један детаљ посебно је јЕЗИВ

МЛАДЕН МИЈАТОВИЋ ОТКРИО НАЈНОВИЈЕ ДЕТАЉЕ О НЕСТАНКУ ПОРОДИЦЕ: У 120 минута десила се мистерија, један детаљ посебно је јЕЗИВ

Управо у јавном превозу једној жени, која је заражена корона вирусом, позлило је пре неколико дана, изјавила је докторка Хитне помоћи Ивана Стефановић, задужена за односе са медијима.

- Није добра ситуација са корона вирусом. Бројке скачу, али још више забрињава то што смо у јавном превозу на углу Крушевачке и Устаничке улице у Београду добили позив са јавног места да је позлило некоме у превозу. Испоставило се да жена зна да је ковид позитивна - навела је докторка Стефановић.

Жена је три дана имала симптоме и потврђен ковид и кренула је градским превозом у Инфективну клинику.

- Немојте то радити, заразићете све који се налазе у јавном превозу, такве случајеве превози Хитна помоћ. Ово је опасно понашање по све друге без обзира на разлоге. Не знате да ли се у аутобусу налази неки други пацијент који има неку другу болест који не може да прими вакцину. Морамо се одговорно понашати чак и када нам није добро. За такве пацијенте задужена је Хитна помоћ - истакла је докторка Стефановић.

Кога превози Хитна помоћ? 

Ова жена, нажалост, можда није имала другачији начин да се превезе до Клинике за инфективне и тропске болести у коју се упутила.

Помоћник директора београдском Заводу за хитну медицинску помоћ Сергеј Пантић објашњава да њихове екипе возе од куће до тријажних центара сваку особу која има потврђен ковид или код које постоји сумња због лошег општег стања и контакта са зараженом особом, на овај вирус.

Hitna pomoć
Хитна помоћ / Извор: Профимедиа/илустрација

- Ко има ковид или сумњу на ковид и лоше је, има температуру, тешко дише, ми га возимо у тријажни центар, са једне стране града у Клинику за инфективне и тропске болести Универзитетског клиничког центра Србије, а са друге у Клиничко-болнички центар "Бежанијска коса". У тријажним центрима, након што их прегледају, ураде им лабораторију, скенер плућа, и ако је потребно да се сместе у болницу, опет нас позивају да их превеземо тамо где има места. Хоспитализују се и особе које се добро осећају а налази су им лоши. Дакле, ми не возимо директно у ковид болницу, већ прво у тријажни центар - објашњава Пантић.

Екипа Хитне помоћи, по доласку на кућну адресу пацијента, прво га прегледа и на основу тога процењује да ли треба да се вози у тријажни корона центар.

- Али, ако сте позитивни, дошло је до погоршања, неће вас нешто много прегледати, већ ће вас евентуално ако је потребно ставити на кисеоник и возити у тријажни центар - рекао је Пантић и подсетио да једино они раде овакав превоз, и  замолио грађане који их зову а ковид су позитивни или сумњају да имају корону да им то кажу, како би екипа која одлази код позиваоца обукла заштитна одела.   

Такси има право да одбије само 3 групе људи

Грађани често да би отишли до ковид амбуланте или тријажног центра, позивају такси. Председник Савеза ауто-такси удружења Србије Александар Бјелић каже да и они ових дана имају позиве и превозе грађане који имају корону или сумњају да је имају. Истиче да су они ту на услузи грађанима, и објашњава да по Закону имају право да одбију превоз само за три групе корисника.

Taksi
Такси / Извор: Профимедиа

- Има људи који су заиста максимално коректни, па кажу због чега им треба позив, односно да је то због корона вируса. И, ми их превозимо. Најбитније да људи који се превозе користе заштиту, односно маску, а наше колеге у возилима има у преграду. Свесни смо да Хитна помоћ не може све да превезе и заиста излазимо у сусрет свим позивима. Ми по Закону можемо да одбијемо превоз само особа у алкохолисаном стању, под дејством наркотика, и агресивне. Што се тиче инфективних особа, њих превозимо - објаснио је Бјелић.

У јавном превозу маска обавезна

Не тако мали број људи, принуђен је да иде градским превозом, знао или не знао да има корона вирус. Небитно да ли смо заражени или не, у свим врстама јавног превоза, обавезно је ношење маске, и држање дистанце.

Маске морају да носе и возачи, у превозу не сме да се пали клима, а улазак путника у возило би требало да буде само предњим или задњим вратима.

И, ако вас неко приватно превози  до ковид амбуланте, болнице... неопходно је да ставите маску, и седнете на задње седиште, даље од возача.