Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Тања (6) има рак плућа, коса јој је опала: Њени родитељи су се ошишали до главе да би је подржали (ФОТО)

26.02.2020. 19:40
Пише:
Србија Данас/Телеграф
božepomozi
божепомози / Извор: Фото: Facebook/Nada Славковиц ex Бихорац

Девојчица из Крагујевца ће, поред хемиотерапија, морати да има и озбиљан хируршки захват грудног коша како би се уклонила ребра која су дошла у контакт са тумором.

Шестогодишња Тања из Крагујевца била је изузетно дружељубиво дете, а онда се због опаке болести, тумора на плућима, повукла у себе и подигла зид. Наиме, овој преслаткој, нежној девојчици је прошле године дијагностикован сарком, а већ ове јој предстоји највећа битка - борба са раком, хемиотерапијама и операцијама.

Како за портал Telegraf.rs прича њена мајка Нада Славковић, девојчицин живот се у претходних неколико месеци свео на боравак у болничкој соби. Пала јој је крвна слика због чега и сада време проводи тамо.

Неодољиви ЕВРОПСКИ ГРАДОВИ на КОРАК од ВАС! Овог МАРТА европске метрополе по ЦЕНИ ВЕЋ ОД 229€!

Неодољиви ЕВРОПСКИ ГРАДОВИ на КОРАК од ВАС! Овог МАРТА европске метрополе по ЦЕНИ ВЕЋ ОД 229€!

ЦЕЛА СРБИЈА СЕ МОЛИ СА ЊОМ: Овако мала Хелена љуби икону и има само једну ЖЕЉУ (ВИДЕО)

ЦЕЛА СРБИЈА СЕ МОЛИ СА ЊОМ: Овако мала Хелена љуби икону и има само једну ЖЕЉУ (ВИДЕО)

"МИ СРБИ СМО ОТПОРНИ НА СВЕ!" Питали смо Београђане да ли се плаше КОРОНАВИРУСА, ево шта су нам рекли! (ВИДЕО)

"МИ СРБИ СМО ОТПОРНИ НА СВЕ!" Питали смо Београђане да ли се плаше КОРОНАВИРУСА, ево шта су нам рекли! (ВИДЕО)

- Тања се тренутно опоравља од другог циклуса хемиотерапија, а има их укупно 6. После трећег циклуса требало би да се уради контролни скенер да се види како терапија делује на њен организам - наводи Нада.

Девојчицина мајка објашњава да се Тања лечи на Институту за мајку и дете.

- После обе терапије које се примају на 21 дан, имала је баш велики пад крвне слике, тако да код куће скоро да нисмо ни били. Други пут смо остали у Београду јер нам је лакше да се опоравимо скроз, па да онда одемо кући и да знамо да смо добро до следећег циклуса - објашњава Славковићева.

Најтеже јој, каже, падају ти моменти у којима се девојчица осећа добро, а морају да остану у болници још неки дан.

- Постане јој досадно све оно што смо донели у болницу да се занимамо. Кад се осећа добро, буде расположена, али чим мало нешто не ваља, врло се затвара у себе. Од детета које је било баш дружељубиво, сад је подигла зид. Ретко коме дозволи да јој приђе. Прво није схватала шта се десило, а сад је већ љута и изговара реченице попут: "Тежак ми је овај живот" и "Ја нисам хтела ни да се родим" - прича Нада.

bože pomozi
боже помози / Извор: Фото: Facebook/Nada Славковиц ex Бихорац

Она додаје да Тањи највише фали њена сестра коју стално тражи да гледа преко Вајбера.

Ошишали се на ћелаво да подрже ћерку

Како би орасположили своју ћерку и подржали је, Нада и њен супруг, а Тањин отац, досетили су се да се ошишају на ћелаво у моментима када је њој почела нагло да опада коса услед хемиотерапије.

- И муж и ја смо се ошишали до главе да би је подржали у томе. Значило јој је то. Нас две смо у болници скратиле косу јер је њој много почела да опада. Ја сам скратила косу њој, а онда и она мени. Машиницом смо кад смо изашле. То је било између прве и друге хемиотерапије када јој је такође пала крвна слика, па смо морале да лежимо у болници у Крагујевцу - препричава девојчицина мајка.

Новогодишње празнике дочекала сама

А како прича Нада, све је почело 26. децембра када је Тања добила температуру. На прегледу код дечијег педијатра, докторка је приметила слабије струјање ваздуха у Тањином десном грудном кошу, после чега је девојчица послата на снимање.

- Снимак је показао промене у десном плућном крилу и доктори су је хоспитализовали на дечјем одељењу у Клиничком центру Крагујевац са сумњом на јаку упалу са изливом. Само 24 сата од добијања температуре, на одељење је дошао грудни хирург који је вадио воду из плућа. После мање од 48 сати како је хоспитализована, доктори су одлучили да је хитно превезу у Београд - прича мајка.

Тамо јој је урађен контролни снимак груди после чега је одлучено да девојчица остане на интезивној нези.

- Ту за њу као девојчицу, а и нас као родитеље, почиње изузетно тежак период јер Тања остаје сама у болници. Сутрадан јој по хитном поступку стављају дрен у десно плућно крило, које је требало да омогући да сва вода која се створила - истекне. Тања је Нову годину, као и све новогодишње празнике провела сама у болници, могли смо да је видимо само сат времена за време паузе - присећа се наша саговорница најтежих тренутака.

Низ лоших вести

Још један шок је за породицу Славковић уследио када су им доктори саопштили да нису задовољни количином воде која је истекла из Тањиних груди и да сумњају на постојање неке масе у том пределу која захтева додатно снимање на ЦТ-у како би се утвдрило о чему се ради.

- ЦТ снимак је показао да су њихове сумње тачне и да се у такозваном "међугруђу" налази маса поприлицне величине за њен узраст. Одмах је речено да сумњају да је тумор и да је потребно одрадити биопсију. Резултати су нам донели нову лошу вест, да је тумор малиган и да потиче из меких ткива, дефинисан као Ијунг сарком/ПНЕТ тумор, величине песнице одрасле особе - прича Тањина мајка.

Ову преслатку девојчицу чека и изузетно озбиљна грудна операција која ће захтевати одстрањивање свих ребара која су била у контакту са тумором плус додатно једно ребро изнад и једно ребро испод зарад превенције.

- Још једна лоша вест је била да по томе што је хирург приликом узимања узорка приметио да су два ребра захваћена тумором, што је водило до то да да ће можда морати да се одстране чак 4 ребра. То детету њеног узраста које тек треба да расте представља изузетан проблем - објашњава наша саговорница.

bože pomozi
боже помози / Извор: Фото: Facebook/Nada Славковиц ex Бихорац

Ни ту није крај свих лоших вести.

- Тада сазнајемо да је таква интервенција изузетно компликована и да у Србији нема довољно искуства у таквој дечјој реконструктивној грудној хирургији. Сазнајемо и да оваква врста тумора обично погађа децу, нажалост, и то ону узраста од 10, 11 година па навише - каже наша саговорница.

С обзиром на то да је тумор брзорастући, било је неопходно да се одмах крене са терапијама.

- Све заједно нам је говорило да наше првенче није имало нимало среће. У тим тренутцима нам се чинило да је све против нас, да где год погледамо и шта год да сазнамо. После пуно лоших вести, добра је била та да тумор није агресиван, да није кренуо да напада остале органе и није метастазирао - каже Славковићева.

Помозимо Тањи

Она додаје да су тренутно у преговорима са две болнице на две различите стране.

- Послали смо документа у болницу у Болоњи и у болницу у Бостону, тако су нам саветовали. За цену тек треба да нам јаве, али колико сам схватила, цена у Европи, тј. у Италији износи од 100 до 150 хиљада евра. За САД још не знамо - наводи мајка.

Малој Тањи можемо да помогнемо на следеће начине:

Слањем СМС поруке: Упишимо 782 и пошаљимо СМС на 3030

Слањем СМС поруке из Швајцарске: Упишимо хуман782 и пошаљимо СМС на 455

Уплатом на динарски рачун: 160-6000000042993-80

Уплатом на девизни рачун: 160600000004302387
ИБАН: РС35160600000004302387
SWIFT/BIC: ДБДБРСБГ

Уплатом платним картицама путем линка: Е-донирај

Уплатом са вашег PayPal налога путем линка: PayPal

Adolf Hitler
Адолф Хитлер / Извор: Фото: СД/илустрација
НОВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О МЛАДЕНУ ИЗ НИША КОЈИ ИМА КОРОНАВИРУС: Ево где је пребачен и како се осећа!

НОВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О МЛАДЕНУ ИЗ НИША КОЈИ ИМА КОРОНАВИРУС: Ево где је пребачен и како се осећа!

ЛАВИНА НА КОПАОНИКУ! Туриста снимао, а онда се дао у ПАНИЧАН БЕГ! (ВИДЕО)

ЛАВИНА НА КОПАОНИКУ! Туриста снимао, а онда се дао у ПАНИЧАН БЕГ! (ВИДЕО)

ДА ЛИ ЉУБИМАЦ МОЖЕ ОБОЛЕТИ ОД КОРОНАВИРУСА? Ево како да му помогнемо и заштитимо га!

ДА ЛИ ЉУБИМАЦ МОЖЕ ОБОЛЕТИ ОД КОРОНАВИРУСА? Ево како да му помогнемо и заштитимо га!

ЧЕКА ТРЕЋЕ ДЕТЕ! Шарић поново постаје отац!

ЧЕКА ТРЕЋЕ ДЕТЕ! Шарић поново постаје отац!

За спремање ОВЕ ПОСЛАСТИЦЕ, потребно је 2.500 цветова! Несвакидашњи музеј у Краљеву чува драгоцене предмете

За спремање ОВЕ ПОСЛАСТИЦЕ, потребно је 2.500 цветова! Несвакидашњи музеј у Краљеву чува драгоцене предмете