Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Телеком Србија наградио најбоље програмере међу средњошколцима

28.02.2023. 12:58
Пише:
Промо
Telekom Srbija
Телеком Србија / Извор: Фото: Телеком Србија

Познати победници 12. мтс app конкурса

Поводом 12. мтс app конкурса који организује Телеком Србија, на онлајн презентацији представљена су креативна решења талентованих средњошколаца у виду апликација за мобилне уређаје. Стручни жири као најбоље прогласио је апликације „Дођи на ред“, тима из гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада, „Tower Дефенсе Гаме“, тима из гимназије „Бољаи“ из Сенте, „Е-вент“ и „Pawalk“, тимова из гимназије „Бора Станковић“ из Ниша, као и апликацију „Н-Ера“, тима из Рачунарске гимназије у Београду, а компанија је тимове ученика и њихове менторе наградила Самсунг Galaxy А53 мобилним телефонима. Победнике овогодишњег конкурса током марта очекује и учешће у 6. Регионалном app изазову, где ће се сусрести са тимовима из Босне и Херцеговине и Црне Горе.

- Кроз стратешке програме, Телеком Србија велику пажњу поклања развоју младих талената који су покретачи позитивних промена у нашем друштву. Живимо у времену напредних технологија и знамо да оне са собом носе како добре, тако и оне мање добре стране. Наш задатак је да младима помогнемо да искористе све бенефите савремених технологија и да се заједно фокусирамо на добробит коју оне могу да нам донесу. Из паметних глава младих људи рађају се идеје и пројекти који ће сутра можда некоме да помогну. Дубоко верујемо да је то најисправнији начин да технологије остваре своју праву, позитивну намену - изјавила је Марија Бошковић, директорка Сектора за односе с јавношћу Телекома Србија.

Telekom Srbija
Телеком Србија / Извор: Фото: Промо

Пред ученичким тимовима који у својим школама похађају стручне програме посебно прилагођене талентима из области рачунарства, информатике и математике, нашао се задатак за израду апликација које обогаћују свакодневицу и олакшавају сналажење у савременом свету брзих комуникација. Жири је одлуку донео на основу критеријума који се односе на функционалност апликације, комплексност решења, дизајн, а посебно имајући у виду  њен допринос унапређењу употребе мобилних уређаја, као и друштвено одговорну намену апликације.

Учешће у 12. мтс app конкурсу било је важно и занимљиво искуство за  Бошка Василића, Алексу Дејановића и Марка Ристића из гимназије „Јован Јовановић Змај” у Новом Саду. 

- Опробали смо се у нечему новом за нас и видели занимљиве радове других тимова из целе Србије. Позивамо средњошколце да учествују у следећем конкурсу и виде како изгледа тимски рад и рад у ИТ индустрији - изјавили су чланови тима Мацрохард. 

Позитивне утиске носе и чланови тима „СиадОР МК2“ из Рачунарске гимназије у Београду. 

- Уживали смо у креативном процесу дизајнирања апликације, као и у решавању техничких проблема, када би се појавили. Наш тим се веома зближио током рада на апликацији и сјајно је што нам је Телеком Србија пружио овакву прилику - оценили су  Ана Савић, Филип Срећковић и Андреј Скупек.

Чланови тима „Tower Power“ из гимназије „Бољаи“ у Сенти, откривају да су дуго радили на апликацији и припремали се за презентацију, али  да су се сваки тренутак и уложена енергија исплатили. 

- Савети жирија током презентације биће нам од велике користи у будућем раду и много нам значи што смо видели и апликације других учесника. Већ са великом мотивацијом размишљамо о следећем мтс app конкурсу - изјавили су  Јанош Хорват, Марк Бујдошо и Роберт Нађ.

Миљан Митровић, Стеван Ранђеловић и Михајло Петковић , из тима „Ципирипи“ и гимназије „Бора Станковић” у Нишу, кажу да је прилика да покажу своје способности, стекну нова знања потребна за креирање апликација и унапреде рад у тиму, оно што мтс app конкурс чини јединственим.  

Своје утиске о мтс app конкурсу деле и њихови другари из исте школе, Нада Ристић, Милан Стојановић и Милош Петровић из тима „МНМ“ који поред тимског рада, истичу да им је конкурс пружио изванредно искуство и указао на важност социјалног и комуникационог аспекта у развијању апликација. 
мтс app конкурс уврштен је у селекцију престижне европске организације ЦСР Еуропе, до сада је 202 тима представило чак 209 апликација, а његов значај је препознало и Министарство просвете, науке и технолошког развоја. 

Telekom Srbija
Телеком Србија / Извор: Фото: Промо

Описи пет најбољих апликација 12. мтс app конкурса:

  1. Апликација „Tower Дефенсе Гаме”, (Гимназија „Бољаи”, Сента, тим „Tower Power”) представља занимљиву игру намењену свим узрастима. Игра је смештена у време старог Египта, аутентичног дизајна хероја и оружја, а омогућава кретање кроз неколико нивоа тежине и стратешко планирање потеза. Апликација је одлична прилика за породичну забаву, али и учење о овом периоду светске историје.
  2. Апликација „Дођи на ред”  (Гимназија  „Јован Јовановиц Змај“, Нови Сад, тим „Мацрохард”)  омогућава корисницима да виртуелно, из своје куће, чекају у реду. Независно од тога где се корисник апликације налази, она му пружа прилику да путем једноставног интерфејса пронађе институцију од интереса и стекне увид у време потенцијалног доласка на ред, чиме се спречава стварање гужве и штеди време корисника.
  3. „Е-вент” (Гимназија „Бора Станковић”, Ниш, тим „Ципирипи”) је апликација намењена организацији догађаја. Сви корисници имају могућност да направе догађај или да се прикључе организацији неког предложеног догађаја. Постоје опције за организовање јавних и приватних догађаја за које је неопходан генерисани код за придруживање.
  4. Апликација „Н-Ера“ (Рачунарска гимназија, Београд, тим „СиадОР МК2“) је намењена едукацији деце о значају витамина у исхрани, а то се постиже на забаван начин, путем игре.
  5. „Pawalk” (Гимназија „Бора Станковић”, Ниш, тим „МНМ”) је апликација која пружа могућност повезивања власника кућних љубимаца и особа које би о њима водиле рачуна. Апликација спаја лепо и корисно и омогућава власницима паса проналажење правих људи који би бринули о њиховим љубимцима у тренуцима када су они спречени.