Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТЕОРИЈЕ ЗАВЕРЕ, НЕГИРАЊЕ ВАКЦИНЕ, НЕПОСТОЈАЊЕ ВИРУСА: Ко су главни кочничари у борби против короне (ФОТО/ВИДЕО)

06.04.2021. 07:27
Пише:
Србија Данас/Блиц
korona žurka
корона журка / Извор: Фото: Инстаграм/Принтсцреен/мој_бео_град

Одликују их бахатост и немар.

Више од 620.000 заражених и скоро 5.500 преминулих за 13 месеци. То је тренутни црни биланс пандемије корона вируса у Србији, а бројке се још окрећу и окретаће се још дуго. Међутим, и даље има оних којима није јасно! И даље има оних који не верују у оно што се дешава, и који неће чак ни како они хоће, већ не поштују мере, сеју заразу, не признају постојање вируса, негирају ефикасност вакцине, шире теорије завере.

Тренутно, у Србији, постоје четири кључна кочничарска фактора, која не дозовољавају да број заражених пада, а да број вакцинисаних расте. Сва четири фактора заснована су на бахатости, немару и неодговорности, а онај први и највећи - такозвани "антиваксерски лоби" и на опасним намерама које претендују да прерасту у масовни покрет. И окупљају све више необавештених и необразованих или једноставно недобронамерних.

КОЛЕКТИВНИ ИМУНИТЕТ ЈЕ КЉУЧ: Чланица кризног штаба објаснила како можемо победити опаки вирус

КОЛЕКТИВНИ ИМУНИТЕТ ЈЕ КЉУЧ: Чланица кризног штаба објаснила како можемо победити опаки вирус

КАКО ДА ОЈАЧАТЕ ИМУНИТЕТ? Морате послушати ове САВЕТЕ др Тиодоровића како бисте оснажени УЖИВАЛИ у пролећу!

КАКО ДА ОЈАЧАТЕ ИМУНИТЕТ? Морате послушати ове САВЕТЕ др Тиодоровића како бисте оснажени УЖИВАЛИ у пролећу!

УСПЕХ ИМУНИЗАЦИЈЕ У СРБИЈИ: Прву дозу вакцине примило скоро 2,6 милиона грађана Србије

УСПЕХ ИМУНИЗАЦИЈЕ У СРБИЈИ: Прву дозу вакцине примило скоро 2,6 милиона грађана Србије

Антиваксерски лоби

Антиваксери су групација која тренутно прави највећу штету у борби против короне. Противе се вакцини, негирају постојање вируса, шире небулозне теорије завере. Њихови скупови у центру Београда прерастају у покрет - већ два пута су се окупили на Тргу Републике, а затим би се селили до споменика Стефана Немањи где су играли коло које је постало њихов својеврсан симбол отпора нормалном животу и здравом разуму.

protest
протест / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Недавно хапшење петоро антиваксера показује да је држава препознала проблем и покушава да га обузда, а информација да је један од ухапшених противника вакцинације заправо вакцинисан, јасно говори о злим и прљавим намерама заговорника оваквих идеја.

protest
протест / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Социолог Владимир Вулетић сматра да су учестали скупови антиковидаша и антиваксера веома опасни.

- Могу да разумем да се неко као појединац плаши или неће да прими вакцину, али ово што се дешава на скуповима није више инат него политички покрет. Пошто се овакви скупови понављају то већ није спонтано окупљање или реакција на репресију већ политички организован протест. Још не зна ко стоји иза тога, али уколико се скуп буде омасовио вероватно ће се и организатори сами открити - наглашава Вулетић.

Масовне журке

Журке и прославе са великим бројем људи су забрањене већ месецима, као једна од кључних мера за спречавање ширења вируса. Корона се, утврђено је, најлакше преноси у затвореној просторији у којој без икакве заштите борави на десетине или стотине људи који не држе дистанцу, не носе маске, вичу, певају и имају близак физички контакт. Полиција је претходних месеци прекинула на десетине скупова који су, сви до једног имали управо овакве одлике. У марту је откривена масовна корона журка на Ташмајдану, где је затечено више стотина људи на малом простору.

- Током петка и суботе одрадимо око 400 контрола, апсолутно смо сво расположиво људство подредили поштовању безбедносних мера, рекао је недавно за BBC на српском Ранко Шекуларац, помоћник начелника Комуналне милиције.

Ове журке се организују тајно, у затвореном кругу људи за улаз на њих често је потребна лозинка или проверени контакта, а место одржавања се чува као настрожа тајна и обично је у неком простору који није лако уочљив.

Међутим, последњи догађај, у недељу увече, када су стотине, можда и више од хиљаду студената, на најнеодговорнији могући начин правили журку у Студентском граду (успут остваљајући огромну количину смећа), јасно говори колике су размере неодговорности и несхватања опасности која прети од вируса корона. Млади људи, без маски, дистанце, под утицајем алкохола, сатима су се веселили уз народну музику и тиме практично отворили ново жариште заразе.

- Волео бих да се ти људи скупе око заражених у ковид амбуланти или тако забаваљу оне заражене у редовима, да се умешају са њима тако без маске. Волео бих да покажу то одсуство опасности и тврдње да је све измишљено, да покажу тај свој скептицизам у пракси. То би ми било јасно. Хоћеш да докажеш да је све ово будалаштина и нечија завера? Ево, изволи. Волео бих да је тамо био један позитиван са температуром од 39 са 5 и рекао да је позитиван на корону, да видим да ли би онда играли. То би ми било врло интересантно - рекао је вирусолог др Миланко Шеклер коментаришући овај догађај.

Гужве у ритејл парковима

Тржни центри су већ недељама затворени, али ритејл паркови на отвореном од 22. марта поново раде. И управо се претпоставка да би грађани могли са повећаном дозом опреза да искористе могућност куповине, да избегавају гужве и одржавају дистанцу, показала као нетачна. Постојала је процена да ће чињеница да се у ритејл паркове улази директно са паркинга, да су на отвореном и да су мање скучени, изазавати мањи ризик, међутим, у последњих петнаестак дана, откако ове врсте трговина поново раде, сведоци смо гужви, непоштовања епидемиолошких мера и немарног понашања које би од ритејл паркова могло да направи ново жариште короне.

Провод на планинама

И зимски центри, нарочито они где су највеће гужве, били су затворени претходних недеља или су радили мањим капацитетом, док је број заражених био критичан, а најрестрикривније мере на снази. Међутим, то није спречило грађане да масовно одлазе у планинске центре, пре свега на Копаник и Златибор, па смо били сведоци масовних гужви свуда - од хотела и кафића до ски стазе.

skijalište
скијалиште / Извор: Профимедиа/илустрација

Епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић је објаснио недавно да је препорука Кризног штаба била да зимски центри раде, али с попуњеношћу једне трећине капацитета.

- Да је та препорука поштована, а видели смо да није и да су, пре свега, Златибор и Копаоник, пребукирани, ми овај проблем не бисмо имали. Не угрожава здравље људи скијање, већ све оно што се дешава пре и после, а ту пре свега мислим на окупљања у затвореном простору, објаснио је тада Тиодоровић.