Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ТЕШКО ДА НЕКО НЕСТАНЕ У ГРАДУ, А ДА СЕ НЕ НАЂЕ МАКАР МРТАВ" Огласио се чувени стручњак за безбедност о случају Матеја Периша

13.01.2022. 22:14
Пише:
Србија Данас/Информер
Matej Periš
Матеј Периш / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/MUP Републике Србије/Инстаграм

Чувени стручњак за безбедност, некадашњи начелник београдске полиције и адвокат Марко Ницовић открио је појединости из полицијске праксе у вези са несталим лицима! Ево каква је процедура и када се креће у потрагу по хитном поступку!

Досадашња полицијска пракса показала се ефикасном у случају проналажења несталих лица, па тек 0.5 до 1 проценат несталих лица никада не буду пронађени, што је сличан просек и у свету. Марко Ницовић објашњава каква је устаљена пракса када су у питању нестала лица.

- Уколико не постоји сумња да је у питању кривично дело отмице или убиства, а лице је пунолетно, није ментално оболело или заостало, онда полиција не реагује одмах, већ оставља простора да се особа врати кући или појави, односно на било који начин огласи да је жива и здрава - каже Ницовић.

ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО РАДЕ ТЕРМОВИЗИЈСКЕ КАМЕРЕ! Испливао најновији снимак потраге за Матејем, упркос неприступачном терену НЕ ОДУСТАЈЕ СЕ (ВИДЕО)

ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО РАДЕ ТЕРМОВИЗИЈСКЕ КАМЕРЕ! Испливао најновији снимак потраге за Матејем, упркос неприступачном терену НЕ ОДУСТАЈЕ СЕ (ВИДЕО)

ОТАЦ ЖЕЛЕО ДА САЗНА КАКВА ЈЕ СИТУАЦИЈА АКО ЈЕ ТЕЛО У ВОДИ! Чувени херој са Дунава: Све упућује да је Матеј потонуо с телефоном

ОТАЦ ЖЕЛЕО ДА САЗНА КАКВА ЈЕ СИТУАЦИЈА АКО ЈЕ ТЕЛО У ВОДИ! Чувени херој са Дунава: Све упућује да је Матеј потонуо с телефоном

ПРЕГЛЕДАН МАТЕЈЕВ ЛИСТИНГ ПОЗИВА! Цури све више информација - ево с ким је Периш последњи пут разговарао

ПРЕГЛЕДАН МАТЕЈЕВ ЛИСТИНГ ПОЗИВА! Цури све више информација - ево с ким је Периш последњи пут разговарао

Међутим, ствари се драстично мењају када је у питању малолетник, односно особа која није у стању да се стара сама о себи или има суицидне мисли.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Хитан поступак

- Породица прво треба да покуша да сама пронађе несталог члана, да контакрира блиске људе, да се сачека неколико сати за случај да се нестали сам огласи. Уколико то за 5 до 10 сати не да резултате, тада се треба упутити у најближу полицијску станицу, јер то је неки разумни рок. У случају да је у питању малолетник, неко ко је дементан или постоји сумња да би могао да се убије или да буде жртва кривичног дела - ту полиција углавном не чека 24 сата, колико се обично чека како би се кренуло у потрагу, већ се одмах креће како би се нестало лице што пре пронашло - објашњава Ницовић.

Нестали без трага и гласа

Одређени број несталих лица, нажалост, никада се не пронађе. Ово је, према тврдњама некадашњег шефа београдске полиције, некада грешка и надлежних органа.

Нестали који се никада не пронађу ни мртви су између 0.5 и 1 одсто лица чији нестанак је пријављен, по томе смо у рангу са остатком света. Најмање је оних који се просто одселе и никоме не јаве, након њих су жртве трговине људима, а највише оних које никада не пронађу су ментално оболели и они који реше да се убију. Када се ово деси у градовима, где нема могућности да је особа умрла и распала се па су је у том стању растргле животиње, или да је одмах одбачена могућност отмице - знајте да је лоше урађена потрага и да је ту заказала полиција, јер је тешко да неко нестане у граду, а да не буде пронађен макар мртав - оцењује Ницовић.

На сајту Регистра несталих лица, Фондације Тијана Јурић, налази се 91 особа. Неки од њих траже се годинама.

Уколико приметите несталу особу, обратите се најближој полицијској станици или пријавите овој фондацији удружењу на bbroj 0800/200-880, позив је бесплатан за све мобилне и фиксне мреже

Шта каже закон?

Република Србија још увек нема на снази закон баш о несталим лицима, тако да се правна питања овог статуса решавају кроз Закон о ванпарничном потупку. Пракса је да се за несталом особом креће у потрагу након 24 до 48 сати од пријављивања нестанка, иако је од 2015. на снази закон по којем се у потрагу креће одмах, уколико не постоји индиција да ће се нестало лице вратити. Овај закон кључно дефинише једино када се нестала особа проглашава за мртву.  Наиме, нестало лице прогласиће се за мртво након:

5 година од нестанка, ако је лице навршило 70 година старости

5 година од нестанка, ако околности под којима је нестало чине вероватним да није у животу

6 месеци од дана престанка опасности, ако је лице нестало у бродолому, саобраћајној несрећи, пожару, поплави, земљотресу или другој непосредној смртној опасности

одмах након престанка непријатељства, уколико је лице нестало у току рата или у вези са ратним догађајима

}