Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИСПРАВКА: Авион "Commando Соло" не може да "контролише мождане таласе" како тврди Несторовић

16.05.2020. 18:21
Пише:
Србија Данас/Курир
Branislav Nestorović
Бранислав Несторовић / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/Jutarnji Програм ТВ HAPPY

Гостујући на Happy телевизији почетком 2020. године Бранимир Несторовић је поновио своју стару неистиниту тврдњу да авион “Commando Соло” може да контролише “мождане таласе становништва”.

Медији, а међу њима и наш портал, првобитно је пренео информацију о томе како авион “Commando Соло” може да контролише “мождане таласе становништва”, али те информације нису тачне и у овом тексту се налази исправка таквих информација и промењена је структура чланка тако да се сада јасно види шта је истина. Текст је исправљен на основу анализе организације raskrinkavanje.ba. 

Гостујући на Happy телевизији почетком 2020. године Бранимир Несторовић је поновио своју стару неистиниту тврдњу да авион “Commando Соло” може да контролише “мождане таласе становништва”. Несторовић је, наиме, тврдио да авион америчког ваздухопловства познат под именом  Commando Соло емитује “ултра ниске френквенције за контролу можданих таласа становништва”. 

- Ако хоћете људе да пацификујете има много једноставнији начин, је ли тако? То је преко мобилне телефоније. Мобилна телефонија је генерално начин контроле мозга фантастичан. О томе се врло мало прича и није ни згодно да се прича поштено говорећи. Ко жели да се бави тиме може да оде на интернет и да нађе званичну информацију америчког ваздухопловства о авиону који се зове Commando Соло и који емитује ултра ниске фреквенције, је ли тако, за контролу можданих таласа становништва. То је званичан пројекат америчке владе примењиван и на нама, између осталог, на Ираку и тако даље. Ниске фреквенције пасивизују људе. Ово сад што причам, значи следећи дан кад погинем да знаш да… - рекао је Несторовић. 

Идентичне тврдње о авиону Commando Соло Несторовић је изнео у емисији "Добро јутро Србијо" која је, такође, емитована на Happy телевизији, а на YouTube каналу објављена 16.5.2020. У емисији је поред Несторовића гост био и тадашњи министар спољних послова и садашњи председник Скупштине Србије, Ивица Дачић. Говорећи о Николи Тесли, његовим изумима и њиховој употреби, Дачић је тада рекао:

-Од тих 700 патената, на пример ту је технотроничко оружје, односно могућност контроле свести уз помоћ електромагнетних таласа који се емитују на даљину. То је употребљено од армије америчке у Ираку. 

Несторовић се на то надовезао: 

- И код нас, одмах да вам кажем, током бомбардовања. Врло је лако наћи , чак има на интернету, можете да нађете,  има тај амерички авион за тзв. психогено, психолошко ратовање, зове се Commando Соло, свако може да укуца то и да види. Он је коришћен у Босни, у току рата у Босни, коришћен је у току бомбардовања Србије. Емитује одређене таласе којима се изазива депресија код људи малодушност итд. Војници бацају оружје, неће да ратују и тако даље. Према томе, то се ради, кориштен је, наравно, и у Ираку, гдје год је неки војни сукоб се користи. 

Одакле прича о “авиону који контролише мождане таласе”?

Приче о утицају авиона Commando Соло на расположење и депресију шириле су се и ван ових простора, углавном по опскурним страницама. Ове тврдње су се такође више пута појављивале и у бројним медијима у региону. 

Шта су чињенице о авиону Commando Соло?

Тачно је да се амерички авион типа ЕЦ-130, кодног имена Commando Соло, користи за “психолошке операције” у ратним подручјима - но, не на начин на који то описује Несторовић. Реч је о посебно модификованим авионима који су претворени у “летеће радио и ТВ станице”, које могу емитовати властити сигнал преко АМ и ФМ,  УХФ и ВХФ таласа. Поред тога, могу и ометати остале радио и телевизијске програме који се емитују на подручју где авион дејствује.

Ево како су описане карактеристике овог авиона на званичном сајту америчког ваздухопловства (У.С. Аир Форце):

-The ЕЦ-130Ј Commando Соло је специјално модификовани четворомоторни транспортни авион Херкулес који врши операције војне информацијске потпоре [Military Информатион Support Оператионс (МИСО)] те емитовање цивилних садржаја путем радија, телевизије и војних комуникацијских канала. Ове мисије  се обично изводе ноћу како би се смањила вјероватноћа откривања на политички осјетљивим или непријатељским територијима. Авионом управља 193. Крило за специјалне операције, Pennsylvania Аир Натионал Гуард.  

Мисије радио и телевизијског емитовања из ваздуху почеле су средином шездесетих година прошлог века, коришћењем авиона ЕЦ-121 (познат као Цоронет Соло). Мисија је касније прешла на ЕЦ-130Е (1980) и на крају на ЕЦ-130Ј (2004). На сајту У.С. Аир Форце наведене су и операције у којима је кориштен овакав начин “психолошког ратовања”, међу којима су и подручја бивше Југославије (Босна и Херцеговина и Косово) и Ирака које Несторовић помиње. 

Претрага на званичном сајту америчке владе, на коју је упутио сам Несторовић, даје углавном резултате са сајта У.С. Аир Форце. У њима нема помена о “емитовању таласа који изазивају депресију и малодушност”, како је то навео Несторовић у интервјуу на телевизији Happy.

Портал Wired је још 2010. године писао о,  како се  у чланку наводи, авиону који “покушава утицати на мозак људи”, но тај утицај огледа се емитовање радијског и телевизијског програма којим се шаљу поруке војницима или цивилима, што је и објашњено у чланку. 

-Commando Соло, такође, има кључну мисију у борбеним зонама. Како је Дангер Роом извијестила 2001. године, ти су авиони имали пресудну улогу у операцијама након 11. септембра, појачавајући поруке усмјерене против талибана и помажући увјерити Афганистанце да су америчке намјере добре. Радио емисије Commando Соло помогле су попунити важну информацијску празнину у земљи у којој је велик дио становништва био неписмен и у којој телевизијски пријем зна бити врло нестабилан.  

Информације о мисијама у којима је  учествовао и начину на који делује Commando Соло лако је  пронаћи на интернету. С друге стране, не постоје никакви кредибилни извештаји који би потврдили наводе о “емитовању таласа који изазивају малодушност”.

О дејствовању овога авиона на Косову, могуће је пронаћи информације у извештајима америчких медија из тога периода. Овако је о томе извештавао CNN 28.4.1999. године:

- Авион познат као “Commando Соло” емитује вести и пропаганду директно српском народу. Пропагандне програме продуцира Војна група за психолошке операције. Авион такође преноси или реемитује програме Радија Слободна Европа и Гласа Америке. То је покушај да се заобиђе строга контрола над медијима коју је у земљи успоставио југословенски председник Слободан Милошевић.  

Амерички авион типа ЕЦ-130, кодног имена Commando Соло користи се за “психолошке операције” у ратним подручјима на начин што емитује властити сигнал преко АМ и ФМ,  УХФ и ВХФ таласа, те  може ометати остале радио и телевизијске програме који се емитују на подрчју где авион дејствује. На тај начин се шаљу поруке локалном становништву или настоје деморалисати непријатељске снаге. С обзиром да се ради о старој дезинформацији чије је прво појављивање тешко утврдити, тврдње Бранимира Несторовића да овај авион емитује “ниске фреквенције за контролу можданих таласа” су лажне информације.

Првобитно објављена вест:

Оружје Николе Тесле употребљено је против његових Срба! То су у "Добро јутро Србијо" са Јованом Јеремић открили гости у студију Happy ТВ - проф. др Бранимир Несторовић и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

- Тесла је направио технотроничко оружје које има могућност контроле свести уз помоћ електромагнетих таласа. Наравно, ти таласи се емитују на даљину. Они су познати и као "зраци смрти" - навео је министар.

Др Несторовић се одмах надовезао:

- "Зраци смрти" су употребљени у Ираку и код нас током Бомбардовања СР Југославије 1999. године. Током сукоба у Босни био је авион америчке авијације "Командо Соло" који је емитовао таласе, који изазивају депресију и малаксалост, и војнике терају да бацају оружје и да одлазе са фронта.

Branislav Nestorović
Бранислав Несторовић / Извор: Фото: Printscreen/Happy ТВ

Саговорници Јоване Јеремић подвукли су да је током своје каријере Никола Тесла направио и велики број изума који се могу користити и у војне сврхе.

- Патентирао је многе ствари од енергије до медицине. Његов изум је електромагнетни штит против ракетних напада, али не знам да ли је ико успео да то спроведе у дело. Кажу да је и систем ХААРП, који утиче на понашење и здравља људи, урађен уз помоћ Теслиних нацрта - навео је Дачић.

Nikola Tesla
Никола Тесла / Извор: Профимедиа

Др Несторовић је открио и податак да је америчка војска са Теслом радила неколико тајних експеримената:

- Разарач "USS Елдриџ" је само нестао из Филаделфије. И то на четири сата. Вратио се потпуно зелен, већина морнара је преминула. Тесла у овом експерименту није хтео да учествује јер се претходни брод, пун животиња, вратио са већином угинулих на њему.