Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТРЕЋА ДОЗА НИЈЕ ДОВОЉНА, А ДА ЛИ ЋЕМО ИМАТИ ЧЕТВРТУ? Доктори проговорили о вакцинацији, све зависи од ЈЕДНЕ СТВАРИ

29.12.2021. 14:57
Пише:
Србија Данас/Курир
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Разговора о четвртој дози било је и код нас.

Чак и људи који су три пута вакцинисани против корона вируса могу пренети болест, упозорио је недавно Угур Сахин, извршни директор компаније за развој вакцине BioNTech и додао да је очигледно да смо далеко од 95 одсто ефикасности коју смо имали против почетног вируса.

Педијатријска сестра саветује: Породица треба да буде НАЈВЕЋА ПОДРШКА деци оболелој од дијабетеса

Педијатријска сестра саветује: Породица треба да буде НАЈВЕЋА ПОДРШКА деци оболелој од дијабетеса

НИКАКО НЕ ГАСИТЕ ВАТРУ ВОДОМ У ОВИМ СЛУЧАЈЕВИМА: Главна правила понашања која морате да знате уколико дође до пожара

НИКАКО НЕ ГАСИТЕ ВАТРУ ВОДОМ У ОВИМ СЛУЧАЈЕВИМА: Главна правила понашања која морате да знате уколико дође до пожара

"СРУШИЋУ АВИОН, Ј***М ВАМ МАЈКУ СРПСКУ" Човек Дивљао, псовао и пљувао путнике у авиону због принудног слетања у Београд

"СРУШИЋУ АВИОН, Ј***М ВАМ МАЈКУ СРПСКУ" Човек Дивљао, псовао и пљувао путнике у авиону због принудног слетања у Београд

На опадање ефикаснсти вакцина, нарочито појавом омикрона, упозоравају и стручњаци широм света, а колико је реално и када да се у Србији крене са применом четврте дозе?

Сахин је за француски лист "Монд" рекао да прелиминарни подаци из Британије и Јужне Африке указују на "ефикасност од око 70 одсто након треће дозе, и од око 20 до 40 одсто након друге.

Четврта доза за особе са имунолошким проблемима

Четврта доза се, иначе, за сада препоручује само специфичним категоријама становништва. Она се, како се наводи на сајту Батута, даје након најмање пет месеци од треће дозе особама са примарним и секундарним имунодефицијенцијама, које су након најмање 28 дана од друге дозе примиле мРНК вакцину, као додатну, трећу дозу.

Истакао је и да чека податке из стварног живота како би проценио тачност немачке студије која указује на брз губитак ефикасности на око 25 одсто након три месеца, чак и након три дозе.

- Временом ће доћи до опадања ефикасности против омикрона, што је врло вероватно, али још увек морамо да измеримо брзину - рекао је он и додао да ће обзиром на омикрон заштитне мере остати неопходне, посебно ове зиме.

Немачки министар здравља Карл Лаутербах изјавио је прошле недеље да ће због омикрона бити неопходна четврта доза вакцине, док се у Израелској болници већ кренуло са експерименталним давањем четврте дозе групи здравствених радника.

Разговора о четвртој дози било је и код нас, па је тако епидемиолог и члан кризног штаба др Бранислав Тиодоровић још у новембру рекао да је вероватно да ће се она давати на пролеће, као о да је све извесније да ће се вакцинација обављати сваке године.

Имунолог проф. др Душан Попадић с Медицинског факултета у Београду, који је и члан Националног тела за имунизацију, са друге стране, каже да је пре одлуке о четвртој дози потребно видети колику нам је додатну заштиту донела трећа доза.

Dušan Popadić
Душан Попадић / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/K1

- До тада нам остаје имунизација првом, другом и трећом дозом као и поштовање општих превентивних мера. Једно без другог не може. Ако погледамо западноевропске земље у којима је добар проценат имунизације, а потпуно одсуство општих превентивних мера, видимо да имају јако високе бројеве новозаражеих. Велика Британија и Француска, на пример, тренутно имају бројеве које у претходним пиковима нису достизали. Са друге стране, видимо да је проценат преминулих неупоредиво нижи него у претходним пиковима. То јасно говори да вакцина штити од тешких облика болести и смртног исхода. Ако поредимо Русију и Велику Британију видимо да у Великој Британији имамо шест пута више новозаражених сваког дана него у Русији. Док је у Русији око 22-23.000 заражених дневно, у Великој Британији је око 120.000. Међутим, број преминулих у Русији, где је вакцинисано око 45 одсто становништва, је око 1.000, а у Великој Британији, са 75 одсто имунизованих, је 130-140 умрлих - објашњава др Попадић и додаје да је имунитет који се оствари против ковида пристојан, али је проблем огромна изложеност вирусу.

- Једном када се буде смирила пандемија верујем да уопште неће бити неопходна сезонаска имунизација. Ове вакцине су добре, проблем је само што је непријатеља превише - закључује он.

Трећа доза штити дуже и више од друге

И вирусолог Миланко Шеклер каже да је још прерано говорити о четвртој дози.

Milanko Šekler
Миланко Шеклер / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/N1

- Израел је четврту дозу дозволио у експерименталне сврхе, али се она не даје свим грађанима нигде у свету. Прерано је о томе размишљати, јер трећа доза не штити као друга - она штити дуже и више. Мора се пратити ситуација и сачекати резултати да би се било каква одлука о четвртој дози могла донети - закључује он.