Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КРИЗНИ ШТАБ СЕ О ТРЕЋОЈ ДОЗИ ВАКЦИНЕ ИЗЈАШЊАВА 1. АВГУСТА: Шта о овој могућности кажу фармацеутске куће и домаћи стручњаци

12.07.2021. 07:59
Пише:
Србија Данас/Курир
vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

До 1. августа биће познато да ли ће нам бити потребна трећа доза вакцине

Како се већ неко време шушка, постоји могућност да ћемо морати да примимо и трећу дозу вакцине против коронавируса, а то ће се сада по свему судећи и обистинити. Премијерка Ана Брнабић јуче је рекла да ће кризни штаб 1. августа дати препоруку грађанима о трећој дози вакцине.

ОЧЕКУЈЕ СЕ ВЕЛИКИ БРОЈ ВОЗИЛА НА АУТО-ПУТЕВИМА У НАШОЈ ЗЕМЉИ: Какво је стање на граничним прелазима овог јутра

ОЧЕКУЈЕ СЕ ВЕЛИКИ БРОЈ ВОЗИЛА НА АУТО-ПУТЕВИМА У НАШОЈ ЗЕМЉИ: Какво је стање на граничним прелазима овог јутра

ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКИ ПРАЗНИК: Славимо Петровдан, а ово су обичаји које морате поштовати!

ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКИ ПРАЗНИК: Славимо Петровдан, а ово су обичаји које морате поштовати!

ЛЕП ДАН ПРЕД НАМА АЛИ КРАТКО РАДОВАЊЕ: Сутра стиже пакао, а од среде увече поново преокрет

ЛЕП ДАН ПРЕД НАМА АЛИ КРАТКО РАДОВАЊЕ: Сутра стиже пакао, а од среде увече поново преокрет

Премијерка је казала да ће Национално тело за вакцинацију до 23. јула дати своје мишљење о трећој дози кризном штабу, након чега ће кризни штаб дати препоруку грађанима.

- Национално тело за вакцинацију тренутно ради студије, и то на основу студија произвођача, искустава других земаља, али и искуства стеченог у нашој земљи - рекла је и додала да је у овом тренутку вакцинисано 48,6 одсто пунолетних грађана те оцењује да имунизација у нашој земљи иде тешко и полако: - Треба нам више и морамо више да радимо, пре свега са омладином. Плашим се следећег таласа!

Брнабићева је указала на то да је велика разлика између средина у којима је већи број вакцинисаних наспрам оних где одзив није на нивоу, јер у првима здравствени системи нису под притиском.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

 

Др Мирсад Ђелек, државни секретар у Министарству здравља, рекао је да тренутно имамо већи приоритет од треће дозе, а то је да нађемо нове моделе мотивације младих да се вакцинишу.

- Свега је 17,3 одсто младих од 18 до 30 година вакцинисано. То је приоритет број један јер са овако ниском имунизацијом младих, који су највећи преносиоци вируса, не можемо мирно да чекамо јесен - наглашава Ђерлек и додаје: - Свакодневно разговарамо о трећој дози, и то на највишем нивоу. Један састанак је био у петак. Пратићемо збивања у свету, а могу да кажем да су СЗО и ЕМА препоручиле да тренутно не журимо са трећом дозом док се не заврше велике студије.

Према његовим речима, у Србији се ради студија о ефикасности вакцина, која још није завршена, ради се на великом узорку и по њеном завршетку знаће се све те ће и грађани бити обавештени.

- Национални стручни комитет за имунизацију и Влада Србије разговарају о комбинацији вакцина различитих произвођача, али далеко смо од коначне одлуке јер ипак струка треба да донесе коначну одлуку после научно признатих студија, како наших тако и светских.

Спас је у обавезној вакцинацији

- Ко ће примити трећу дозу и када, зависи од резултата студија које се раде. Основни проблем је што није вакцинисано довољно младих људи и то не доприноси стварању колективног имунитета. Нико не може да гарантује да вирус неће мутирати и изненадити нас неким новим сојем. Одговор је у вакцинацији, а једини излаз је у обавезној вакцинацији - каже инфектолог др Жарко Ранковић и члан кризног штаба у Нишу.

Још се не зна ко ће бити приоритет за трећу дозу, али ако је судећи по искуствима из света, то ће бити особе код којих две дозе нису створиле довољан ниво антитела, оне које су имале трансплантацију неког органа или пате од медицинског стања које изазива пад имунитета.

Шта се тренутно дешава у Израелу

Израел је јуче саопштио да ће почети да нуди пунолетним особама са слабим имуносистемом додатну дозу вакцине против коронавируса коју су развиле компаније "Фајзер" и "Бајонтек". Израелски министар здравља Ницан Хоровиц рекао је да одмах ступа на снагу одлука да одрасле особе чији је имуносистем угрожен и које су добиле две дозе "Фајзерове" вакцине могу да добију додатну дозу вакцине, а да се чека одлука о широј дистрибуцији, пренео је Ројтерс.

Шта кажу произвођачи вакцина

СИНОФАРМ - Иако се кинеска компанија "Синофарм" није још огласила о трећој дози њене вакцине, Уједињени Арапски Емирати, који су у светском врху по имунизацији, раније су саопштили да ће особама које су добиле "Синофармову" вакцину почети да нуде додатну дозу шест месеци након друге.

ФАЈЗЕР - Компанија "Фајзер" ће од америчких власти тражити одобрење за давање треће дозе 12 месеци након друге дозе, наводећи да ће тако вакцинација против коронавируса бити ефикаснија и да се након треће дозе број антитела повећа за пет до десет пута.

АСТРА ЗЕНЕКА - Истраживачи са Оксфорда саопштили су у јуну да трећа доза "Астра Зенекина" вакцине ствара ниво антитела већи од онога који је примећен месец дана након добијања друге дозе, али комплетни резултати истраживања још нису објављени.

СПУТЊИК - Када је у питању руска вакцина "спутњик В", за сада нема најава да ли ће и за ово цепиво бити потребна трећа доза.

У Грчкој рестрикције за невакцинисане

Грчки министар за развој и инвестиције Адонис Георгијадис у интервјуу за телевизију Скај рекао је да ће се све будуће мере за спречавање ширења короне примењивати само на особе које нису вакцинисане. Он је додао да је због брзог ширења делта соја број новозаражених повећан дневно са 500 на готово 3.000.

- У таквој ситуацији могла би бити донета одлука да се само вакцинисаним грађанима и онима који су се излечили од ковида дозволи да одлазе на места за забаву - истакао је министар.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

 

Заражена са два соја короне

Жена из Белгије, стара 90 година, која је преминула након што се заразила коронавирусом, имала је и алфа и бета варијанту вируса, саопштили су истраживачи. Гардијан преноси да жена није била вакцинисана, а примљена је у болницу у марту, кад је утврђено да је позитивна на коронавирус. У почетку јој је ниво кисеоника у крви био добар, али јој се стање брзо погоршало и умрла је након пет дана.