Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТРГОВИНА СМРЋУ У СРБИЈИ! Мирослава позвала Хитну помоћ, одбили да дођу, а онда је добила ШОКАНТНО ЈЕЗИВ ПОЗИВ!

20.10.2018. 20:45
Пише:
Србија Данас/Блиц
mrtvačnica
мртвачница / Извор: Профимедиа/илустрација

"Трговина смћу" или спрега погребника и Хитне помоћи, најмонстрознија афера српског здравства која до данас званично није потврђена, али ни демантована, била је реланост у многим домовима наших грађана.

Др Борко Јосифовски, бивши директор Хитне помоћи, отворио ју је 2005. године, а због сумње да су поједини лекари за хонорар дојављивали адресе умирућих пацијената погребницима, па се онда дешавало да они стигну у породицу пре лекера или заједно са њима. За то је сазано од грађана који су имали таква искуства и који су долазили у ту здравствену институцију да се на то и жале.

Иако је он због свега тога претрпео професионалну и приватну гологоту, смењен је са места директора Хитне помоћи, а због претњи смрћу морао да оде у Судан, где је као лекар радио током тамошњег рата, постоје породице које су претрпеле све ужасе онога о чему је др Јосифовски говорио.

ЦИСТЕРНА НАПРАВИЛА ХАОС НА СРПСКОМ АУТО-ПУТУ! Сви су морали да СТАНУ када су видели њен ЗАДЊИ ДЕО! ШОК! (ФОТО)

Управо се читав такав хорор десио у дому Београђанке Мирославе Андријанић (72), а како она сада тврди, оставио је далекосежне последице по њено здравље.

Она се сећа сваког тренутка тог поподнева, 21. септембра 2003. године.

Hitna pomoć
Хитна помоћ / Извор: Србија Данас

- Свекрви А. Р. (79), која је живела са нама у стану, било је јако лоше. Схватили смо да се нешто дешава. Муж ми је тада био болестан, лежао је у болници, па су обе ћерке, на молбу баке, остале код куће - описује почетак драме наша саговорница.

Према њеним речима, касније је испред куће рекла свом комшији да баки није добро и одлучила да ипак позове Хитну помоћ.

- Звала сам у 17.30 часова. Рекла сам да је свекрва лоше и у каквом је стању. Казала сам им још да не знам о чему се ради, нити знам да јој помогнем. Они су ми рекли да је код њих смена и да их поново позовем у 19.30. Била сам у хаосу. Надгледали смо је непрестано. Око 19 часова звонио је телефон. Јавила сам се, а мушки глас ми се представио као Арсић из погребног предузећа. Рекао ми је да зове да се договоримо да покупи покојника - прича Мирослава и додаје да је у тим тренуцима преживљавала "чисту страву и ужас".

Српкиња отишла у Швајцарску да ради као чистачица: Зарадила 6 плата за месец дана, а онда се десио ШОК

Свекрва јој је тада још била жива, Хитна помоћ одбила да прими позив, а јавља се погребник!?

- Питала сам га: "Како можете уопште да ме зовете? Моја свекрва је жива! Стално је пазимо и пипамо. Топла је. Дише. Ваљда би требало прво доктори да дођу да јој помогну? Ако ми буду биле потребне ваше услуге, јавићу се" - присећа се Андријанић.

У међувремену, до 20.45 часова, када је напокон стигла екипа Хитне помоћи, породица је Хитну помоћ, твди она, звали сигурно још двадесетак пута.

mrtvačnica
мртвачница / Извор: Профимедиа

- Из нашег стана, али и комшијиног, који живи на спрату испод нашег - прича та несрећна жена и додаје да је читава породица преживела тежак шок због јављања погребника, али и толиког звања лекара да дођу и помогну.

Ћерке су плакале. И ја сам. Због немоћи и бриге. Девер се узнемирио јако. Нисмо знали шта да радимо. Схватили смо, потом, да бака више није реаговала. Умрла је. Улазе напокон лекари Хитне помоћи. Само су констатовали смрт и рекли нам да зовемо мртвозорника. Питали су нас зашто им нису рекли да свекрва има астму. Дошли би, како су тврдили, раније. Тада се створила испред нас нека женска особа - описује саговорница.

Како Мирослава додаје, та жена је стигла заједно са екипом Хитне помоћи, али нико није могао да претпостави да није део екипе.

Зашто то радите, људи, аман?! Мемедовић ШОКИРАО СРБИЈУ селфијем (ФОТО)

- Она ми је пришла и ставила у руке каталог да изаберем мртвачки сандук - описује она надреалну сцену.

Мирослава каже да је све то одбила и да су решили да позову мртвозорника.

- Верујте ми, никоме не бих пожелела да прође све то кроз шта смо ми прошли. Деца су све време вриштала. Ти сати су нам били најгори. Никада нећемо да их заборавимо. Мислим да сам се због тог силног стреса и шока и сама разболела. Постала сам срчани болесник и недавно ми је уграђен стент. Претходно сам имала блажи инфаркт - прича та жена.

"Нисам се сетила у оном хаосу да пријавим"

hitna-pomoc
хитна-помоц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

На питање да ли је пријавила тадашњем диртектору Хитне помоћи да су лекари одбили прво да дођу, да су јој се јавили погребници, као и да је са екипом Хитне помоћи стигла особа из погребног предузећа и нудила јој каталог сандука, она одговара да није:

- Ко би се у том тренутку сетио? Муж болестан, његова мајка умире, ми у хаосу. То ми није било ни на крај памети. Мало смо се после свега смирили. Није прошло ни две године, а др Борко Јосифовски јавно је проговорио о ономе што смо преживели. Одмах смо се поново сетили свега. Његове речи биле су тада, али и сада, жива истина - напомиње она и додаје да зна да су већина лекара часни и поштени људи, али да има оних који могу да вам униште живот.

Возач из Хрватске смислио ГЕНИЈАЛАН НАЧИН да осигура комби у Србији! Ништа слично нисте видели! (ФОТО)

Са друге стране, др Борко Јосифовски каже да случај те породице показује да се то дешавало и пре него што је он био именован на место директора Хитне помоћи, али да се прикривало.

- Исповест те госпође је очигледан доказ - каже он.

Подсетимо, аферу "трговине смрћу" поново је, после 12 година, у зенит јавности лансирала недавна пресуда Врховног суда, којом је потврђено да је др Јосифовски трпео одмазду као узбуњивач јер је указао на криминалне везе екипа Хитне помоћи и приватних погребних предузећа, "да су чак пет државних органа предузели штетне радње према Јосифовском и ставили га у неповољнији положај због извршеног узбуњивања".

Према објављеним подацима, у питању су Министарство здравља, Министарство унутрашњих послова, Агенција за борбу против корупције, Прво основно јавно тужилаштво у Београду и Више јавно тужилаштво у Београду.

Пратите нас на нашем инстаграму СрбијаДанас.