Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

У Србији од короне умрло најмање 9 ТРУДНИЦА И ПОРОДИЉА: Мали број беба преживео

08.10.2021. 21:22
Пише:
Србија Данас/Телеграф
trudnica
трудница / Извор: Профимедиа/илустрација

Корона вирус однео је много живота, али посебно је потресно када страдају будуће маме и њихове бебе

Трудница Ана П. (36) са територије Краљева, оболела од корона вируса, која је у понедељак транспортована у КБЦ у Крагујевцу, јутрос је преминула. Ана је у понедељак примљена у краљевачку болницу у веома тешком стању. Одмах након прегледа, хитно је транспортована у крагујевачки клинички центар, где је нажалост после четри дана преминула.

"БОЈИМ СЕ ДА ЈЕ ТО ТЕК ПОЧЕТАК" Саздановић о случају преминуле труднице - апел трудницама да се вакцинишу

"БОЈИМ СЕ ДА ЈЕ ТО ТЕК ПОЧЕТАК" Саздановић о случају преминуле труднице - апел трудницама да се вакцинишу

ПЛАТИЋЕТЕ КАЗНУ, А СВИ ТО РАДИМО! Ако возите љубимца у колима, ово никако не смете урадити

ПЛАТИЋЕТЕ КАЗНУ, А СВИ ТО РАДИМО! Ако возите љубимца у колима, ово никако не смете урадити

"ИЗГУБИЛИ СМО АНУ ЗА ТРИ ДАНА" Сестра преминуле породиље НЕУТЕШНА, нада се да ће бар беба Јован бити добро

"ИЗГУБИЛИ СМО АНУ ЗА ТРИ ДАНА" Сестра преминуле породиље НЕУТЕШНА, нада се да ће бар беба Јован бити добро

"Дошла је у јако лошем стању. Плућа су јој била разорена.Имала је јако лошу сатурацију од свега 35. Била је позитивна на корона вирус, и након прегледа, буквално после пола сата, одмах је хитно транспортована у Крагујевац", нагласио је Зоран Мрвић, директор Опште болнице у Краљеву.

Она, нажалост није једина трудница или породиља која је током пандемије изгубила битку против вируса.

Имала 20 година и носила близанце
Пре неколико дана, 5. октобра, преминула је и двадесетогодишња Јована П. из Књажевца у нишком Универзитетском клиничком центру од последица заразе вирусом корона. Она је била у четвртом месецу трудноће, а носила је близанце.

"Трудница из Књажевца стара 20 година у четвртом месецу трудноће, близаначка трудноћа, невакцинисана, егзитирала је синоћ у 23 сата. Дан пре тога стављена је на респиратор", казао је Зоран Перишић, директор нишког УКЦ.

Она је у ту здравствену примљена 2. октобра, а због погоршања здравственог стања, већ 3. октобра је пребачена у јединицу интензивне неге, где је прикључена на машину за вештачку вентилацију.

Ана Митровић Јовановић, начелница Дневне болнице у ГАК Народни фронт у августу је рекла да су се у трећем таласу пандемије лекари суочили са тежим клиничким сликама код трудница, а да је у почетку то било другачије. Нагласила је да се у трудноћи много може компликовати, а са ковидом посебно и тако се догодило и да пет трудница у кратком периоду изгуби живот.

"Много ми је лоше. Бебу не осећам"
Срце Миљане Радовановић (31), труднице из Власотинца, стало је 19. августа у ковид болници у Крушевцу.

Млада жена била је у седмом месецу трудноће и чекала је треће дете. Она је у болницу примљена 2. августа, али се њено стање погоршавало упркос напорима лекара, те је изгубила битку са вирусом.

"Трећеротка, која је била 1990. годиште, примљена је у ковид болницу у Кушевцу у изузетно тешком стању 2. августа. Постепено су се погоршавали сви параметри - падала је сатурација, расли су параметри запаљња, леукоцити и све редом је бивало све горе, па је на крају прикључена и на респиратор. Чак смо слали и екипу гинеколога из Ниша, иако и у болници у Крушевцу има гинеколог, и они констатовали у да не постоји никаква могућност да покушају порођај", речено је тада "Куриру" у УКЦ Ниш.

Миљанина борба за живот трајала је 18 дана.

"Дарко, тешко ми је! Пребацили су ме на интензивну негу. Много ми је лоше... Бебу не осећам", биле су последње речи које је Миљана успела да изусти у разговору са супругом пре него што је умрла. Иза себе је оставила супруга Дарка и две малолетне ћерке.

Умрла беба, па и она
Александра Павловић из дољевачког села Орљане преминула је након што је у нишком Клиничком центру била на респиратору због обостране бронхопнеумоније. Она је битку против вируса корона изгубила дан након што јој је умрла беба коју је на свет донела у седмом месецу трудноће.

"Она и њена беба су биле под 24-часовним надзором лекара, гинеколога, анестезиолога и пулмолога. Плод је био виталан, али због погоршања виталног стања, конзилијум је донео одлуку да се жена породи царским резом у 31. недељи трудноће. Нажалост, дошло је до срчаног застоја и беба је након сат времена преминула. Трудница је потом враћена у јединицу интензивне неге на механичку вентилацију. Међутим, болест је добила и системски карактер попуштањем више органа, и поред свих напора, она је у 8.55 преминула", рекао је тада директор Клинике за анестезију и интензивну терапију Радмило Јанковић.

Срце јој стало током порођаја
Само недељу дана након Александре, у КЦ Ниш преминула је још једна трудница. Бранкица Циговска из Врања је битку за живот изгубила 27. јула након порођаја.

У нишку болницу довезена је са симптомима заразе корона вирусом 3. јула, а од 18. јула налазила се на респиратору. Како је постојала опасност да ће преминути, 27. јула је обављен порођај царским резом, беба је спасена, али је трудница преминула од срчаног застоја.

Како су тада рекли из КЦ Ниш, ковид тестови су све време показивали да је Александра негативна, али је она имала све симптоме те болести.

Беба преживела
Породиља М. П. (27) на свет је донела здраву девојчицу Милицу, а потом преминула 29. априла од вируса корона у Универзитетском клиничком центру у Нишу. Уместо гинеколога и акушера, бебу су дочекали анестезиолози јер је Милица све изненадила с обзиром на то да је мајка била у 35. недељи трудноће.

Након порођаја, мајка је задржана на Клиници за анестезију и интензивну терапију, док је беба пребачена на Клинику за дечје интерне болести. Упркос томе што је њено стање све време било озбиљно, особље ове установе се надало да ће да се избори са болешћу. У томе, нажалост, нису успели.

На срећу, њена беба је преживела и није била негативна на вирус корона.

Довезена у полусвесном стању
Трудница И. М. (32) из Костолца, преминула је 9. априла у Општој болници у Пожаревцу. Она је те вечери примљена у болницу у веома тешком стању. Од тегоба су доминирали болови у доњем делу стомака, леђима, јак кашаљ и бол у грудима.

Жена је била у четвртом месецу трудноће са својим шестим дететом. На пријему је била у полусвесном стању, притисак јој је био изузетно низак, готово немерљив, те је прегледана по хитномпоступку. После ултразвучних прегледа срца и абдомена, подвргнута је хитној хируршкој интервенцији приликом које је установљено унутрашње крварење услед пуцања улкуса (чира) на желуцу.

Одмах на пријему урађен јој је антигенски текст који је потврдио да је позитивна на корона вирус.

У пар дана, умрле две труднице
Породиља стара само 26 година, заражена корона вирусом, преминула је у Клиничко-болничком центру "Др Драгиша Мишовић", где је била хоспитализована због ове болести.

Она је била једна од две труднице које су хитно морале да се породе царским резом због тешког стања услед ковида 19.

Три дана касније у истој установи преминула је Д. Т. (29).

Пет дана након порођаја дошло је до тешких компликација у раду плућа и срца. Корона је, нажалост, изазвала фаталне последице код младе девојке која је пре заражавања била потпуно здрава. Оне су на свет донеле девојчицу и дечака који су одмах тестирани на ковид, а оба теста су била негативна.