Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ ВАКЦИНАЦИЈА МЛАЂИХ ОД 18 ГОДИНА И ТРУДНИЦА: Да ли тинејџер може сам потписати пристанак?

05.05.2021. 07:17
Пише:
Србија Данас/Блиц
tinejdžer, dečak
тинејџер, дечак / Извор: Shutterstock

Деца старија од 15 година могу сами потписати пристанак на вакцинацију

Информација да ће убудуће бити препоручена вакцинација деце од 16 и 17 година, као и трудница и дојиља, изазвала је велику пажњу у јавности.

СЈАЈНЕ БРОЈКЕ! Објављени најновији подаци: Ево колико је људи од почетка вакцинације у Србији примило доза

СЈАЈНЕ БРОЈКЕ! Објављени најновији подаци: Ево колико је људи од почетка вакцинације у Србији примило доза

ПОЗВАО ЈЕ МАЈ ПРОЛЕЋЕ НА ЧАЈ: Пред нама сунчан дан, али од сутра увече неочекиван обрт времена

ПОЗВАО ЈЕ МАЈ ПРОЛЕЋЕ НА ЧАЈ: Пред нама сунчан дан, али од сутра увече неочекиван обрт времена

"ХВАЛА ТИ СРБИЈО!" Ана примила прву дозу вакцине у Београду, а другу у Британији - њена прича много говори о НАШОЈ ЗЕМЉИ (ФОТО)

"ХВАЛА ТИ СРБИЈО!" Ана примила прву дозу вакцине у Београду, а другу у Британији - њена прича много говори о НАШОЈ ЗЕМЉИ (ФОТО)

Документ који је сачинио Стручни комитет за имунизацију на састанку одржаном још 26. априла, а којим је практично одобрена вакцинација ових група "Фајзеровом" вакцином, стигла је до јавности, али не још и до самих "извођача" на терену.

Како је рекао директор пункта за вакцинацију на Београдском сајму Зоран Бекић, он овај документ још није добио.

- Нама још није ништа писмено дошло. Кад будем видео тај документ, биће много јасније - рекао је Бекић и тиме је остало нејасно од када ће се ова препорука примењивати у пракси.

- Особе узраста 16 и 17 година могу да се вакцинишу против ковида вакцином "Фајзер-Бионтека", по препоруци надлежног педијатра, при чему образац сагласности за вакцинацију потписује лице које се вакцинише - закључено је на састанку Стручног комитета за имунизацију.

Многи су у неверици питали како то малолетна деца могу да донесу одлуку о вакцинацији. Али, заправо и могу. И то са навршених 15 година. Према Закону о здравственој заштити, од 1. јануара 2012. дете које је навршило 15 година и способно је за расуђивање и самостално доношење одлука, има право да прати личну медицинску документацију и право на поверљивост података у свом здравственом картону.

Оно што такође стоји у документу од 26. априла јесте податак да би пре вакцинације и труднице и тинејџери требало прво да се посаветују са својим лекаром, односно гинекологом који води трудноћу. Многи су се запитали да ли то значи да је неопходна потврда од изабраног лекара како би се вакцинисали. Тако су још раније неке од трудница које су желеле да се вакцинишу наводиле пример да су враћане са вакциналних пунктова, а остале су и многе недоумице око вакцинације ових осетљивих група.

Trudnica
Трудница / Извор: Профимедиа

 

- Деца од 16 и 17 година уколико су здрава могу да дођу и да се вакцинишу. Ако имају неку хроничну болест, свакако треба да се консултују са лекаром, али у суштини, нема никаквих ограничења. То се у другим земљама већ увелико ради, а чак су у току и нека истраживања да се и у ранијем узрасном добу могу примењивати вакцине. Али за сада, свуда у свету, граница је 16 година јер је тај део клиничких истраживања завршен и "Фајзерова" вакцина се сматра корисном у овим случајевима и не оставља штетне ефекте. Дакле, свако ко је здрав, може да се вакцинише и није му потребна никаква потврда - објаснила је директорка Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" Верица Јовановић.

Ипак, она каже да за труднице ипак постоје нека ограничења, али да је у свим осталим случајевима безбедно за будуће маме, као и за жене у процесу вештачке оплодње да се вакцинишу "Фајзеровом" вакцином.

- Труднице се могу вакцинисати, чак и оне које су у програму вантелесне оплодње. Труднице, обично после трећег месеца, када се заврши органогенеза, могу се вакцинисати. Наравно, увек треба консултовати гинеколога због тока трудноће. Јер, уколико се ради о неким проблемима са трудноћом треба се обратити гинекологу који ће рећи да ли има неке врста контраиндикација за то - каже Јовановић.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Реутерс

 

Она препоручује да би иначе грађани требало да се обрате лекару пре вакцинације како би се посаветовали и прегледали и додала да су ризици заражавања корона вирусом у трудноћи много већи.

По њеним речима, ова одлука је апсолутно усаглашена међу стручњацима. Препоруку је званично донео Стручни комитет за имунизацију, а по речима др Верице Јовановић то је учињено у сарадњи са Националним телом за имунизацију (НИТАГ) који је и направио стратегију вакцинације у нашој земљи.

Ендокринолог Војислав Перишић је истакао да се придржава британског става, а то је да је од 14. године живота став према деци исти као и према одраслима.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

 

Истраживања и за млађе од 16 година

Како је истраживањима утврђено да деца од 16 година и труднице могу бити вакцинисани новим цепивима, научници настављају да раде како би утврдили да ли је цепиво безбедно и за млађу децу и друге осетљиве категорије. До јесени и нове школске године у свету би могла да почне вакцинација деце од 12 до 16 година, а фармацеутске компаније вакцину против ковида за још млађе најављују почетком 2022. Све компаније које имају вакцину за одрасле започеле су испитивања за млађе од 16 и та граница се већ спустила и до беба од шест месеци

- Труднице могу да се вакцинишу, чак и оне које су у процесу вантелесне оплодње али је пожељна је консултација са гинекологом - рекла је Верица јовановић директорка "Батута".

За 24 сата још 1.304 новозаражених

Реално корона стање у Србији, након петодневних празника, биће познато тек за пар дана. У Србији су за последња 24 сата тестиране 9.074 особе, од којих је њих 1.304 било позитивно или 14,4 одсто. Ипак, то је знатно мање него прошлог уторка, пре седам дана, када смо имали 2.145 заражених.

Нажалост, преминуле су 24 особе, а према подацима Министарства здравља и Института "Батут", у болницама широм Србије налази се 4.429 особа, од којих је 138 на респираторима.

- У функцијском смислу деца од 14 до 16 година су одрасле особе - рекао је наш ендокринолог и додао да ће се тек видети какав је случај са децом млађом од 14 година.