Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

У НИШУ ОД САДА БЕСПЛАТНЕ ОПЕРАЦИЈЕ СМАЊЕЊА ЖЕЛУЦА: У свету коштају и до 7.000 евра

22.04.2022. 08:04
Пише:
Србија Данас
Hirurzi, bolnica, operacija
Хирурзи, болница, операција / Извор: Профимедиа/илустрација

Иако често естетски проблем, гојазност у много већој мери представља здравствени проблем.

Операција, односно смањивање желуца није нешто ново у медицини, на шта су се одлучиле многе јавне личности, као и људи који имају здравствени проблем због прекомерне тежине. Ова операција је скупа и по неколико хиљада евра, али од сада ће бити могуће обавити је и у УКЦ Ниш, и то уз здравствену књижицу.

Наиме, ова врста операције ради се из неколико разлога, због повишеног крвног притиска, шећерне болести или пак због проблема са зглобовима и кичмом због велике тежине. За операцију постоје критеријуми, а један од њих је индекс телесне масе који би требао да буде изнад 35, али уз одређену болест која прати појединца, па се одлучује на смањење желуца. У Нишу је прошлог месеца урађена прва операција и то у Центру за минимално инвазивну хирургију Универзитетског клиничког центра. У питању је лапароскопска процедура из области баријатријске хирургије „Слееве“ гастректомија, односно скраћење желуца код гојазних пацијената.

НА СНАЗИ ЖУТИ МЕТЕО АЛАРМ! РХМЗ ИЗДАО ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ: Грмљавина и олуја широм Србије - ова места биће на удару (ФОТО)

НА СНАЗИ ЖУТИ МЕТЕО АЛАРМ! РХМЗ ИЗДАО ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ: Грмљавина и олуја широм Србије - ова места биће на удару (ФОТО)

ДАНАС ОД СВЕГА ПО МАЛО: Данас нас очекује, ветар, киша, сунце и облаци - за свакога по нешто

ДАНАС ОД СВЕГА ПО МАЛО: Данас нас очекује, ветар, киша, сунце и облаци - за свакога по нешто

ОГЊЕН СКОЧИО ПРАВО У СМРТ! Врањанац испунио сан да постане падобранац, али цена је била превелика

ОГЊЕН СКОЧИО ПРАВО У СМРТ! Врањанац испунио сан да постане падобранац, али цена је била превелика

Стручни тим нишких лекара радио је уз асистенцију колега из Београда, експерата у области хируршког лечења гојазности, представника Европског удружења ендоскопских хирурга и председника Удружења ендоскопских хирурга Србије проф. др Милоша Бјеловића и његовог колеге др Драгана Гуњића.

Многе јавне личности су се подвргле овој операцији

Многе познате личности су оперисале желудац и на тај начин за кратко време скинули килограме. Они који су јавно говорили су естрадни уметници, Индира Арадиновић, Дарко Лазић, Крстиња Тодоровић, фотограф Дејан Милићевић и други. Певач Дарко Лазић један је од оних који су се подвргли операцији смањивања желуца, када је скинуо више од 70 килограма. - Препородио сам се. Никад згоднији нисам био. Добио сам елан да купујем нову гардеробу, да се лепо обучем. Али од физичког изгледа, битније ми је да су болови скоро престали. Сада могу целу ноћ да спавам, али и да се крећем, пошто сам са вишком килограма имао проблем да станем на сопствене ноге, испричао је раније Лазић за медије. Нисам имао никакве последице од операције, ништа ме није болело. Имао сам неколико малих резова на стомаку. У почетку сам неколико дана пио воду, а после сам смео да једем само каше. Једва сам и кашу могао да поједем. Узмем неколико залогаја и сит сам, изјавио је певач.

- Процедура коју смо радили није процедура која само смањује килажу већ има и ефекат да реши и удружене здравствене проблеме који су углавном метаболички. Ова операција једна је у низу операција које се раде у хирушком лечењу гојазности, а идеја је да у опус услуга УКЦ Ниш уведемо све баријатријске процедуре и мислим да је то врло реално, рекао је након операције проф. др Милош Бјеловић.

Током посете тима лекара, оперисане су две пацијенткиње, те, како је изјавио др Драган Гуњић, он се нада успешној сарадњи са нишким стручним тимом Центра за минималнуо инвазивну хирургију.

- Наша идеја је да оспособимо и уведемо стручни тим у детаље и финесе овог захвата за даљи самостални рад. Очекујем да ће то бити ускоро јер је од изузетног значаја за пацијенте у овом делу Србије, каже др Гуњић.

Директор Универзитетског клиничког центра Ниш проф. др Зоран Перишић нагласио је да је задатак свих запослених у УКЦ да се усвајањем нових метода у медицини пружи што већи спектар услуга ове највеће здравствене установе у овом делу земље. Руководилац Центра за минимално инвазивну хирургију др Бојан Јовановић, појаснио је, да интересовање пацијента за ову хирушку методу постоји.

- Већ постоји озбиљно интересовање пацијената и пуно је оних који су се пријавили за ову процедуру. Трудићемо се да у наредном периоду, сви они који желе да добију хирушки одговор у лечењу гојазности, буду хирушки и сагледани, појаснио је др Јовановић.

Иначе, према подацима Међународног удружења за лечење гојазности, ризик код ове операције је 0,1% односно код 1 на 1000 оперисаних пацијената може доћи до компликација приликом интервенције те је хирургија непобитно најефикаснија метода у лечењу гојазности чак и оне најтеже.