Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ДЕТЕ ЈЕ ЗАПОМАГАЛО, ВИКАЛО ДА СЕ ГУШИ" Станојевићи у пожару изгубили све, потребна им је НАША ПОМОЋ! Седморо деце је без крова над главом, укључите се!

22.01.2024. 11:08
Пише:
Србија Данас/глас зајечара
Požar
Пожар / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић, Shutterstock

Породици из Вратарнице потребан нови дом.

Породица Станојевић из Вратарнице је у ноћи између суботе и недеље изгубила све што је стварала годинама. Ватра која је захватила кућу, уништила је буквално све, а Марија и Денис су са седморо деце од ноћас без крова над главом.

СРБИЈА УБЕДЉИВО НАЈВЕЋА СИЛА У РЕГИОНУ! Сви јој гледају у леђа! Објављена ранг листа војне снаге држава за 2024. годину (ФОТО)Vojska Srbije

СРБИЈА УБЕДЉИВО НАЈВЕЋА СИЛА У РЕГИОНУ! Сви јој гледају у леђа! Објављена ранг листа војне снаге држава за 2024. годину (ФОТО)

ДОБИЈА ЛИ СРБИЈА НОВОГ ПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ? Премијерка Брнабић на питање о свом останку на овој позицији одговорила КРАТКО И ЈАСНОvlada

ДОБИЈА ЛИ СРБИЈА НОВОГ ПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ? Премијерка Брнабић на питање о свом останку на овој позицији одговорила КРАТКО И ЈАСНО

ПОСЛЕДЊА ВЕСТ СА БЕОГРАДСКОГ АЕРОДРОМА: Полетео први авион после више од четири сата блокаде!aerodrom

ПОСЛЕДЊА ВЕСТ СА БЕОГРАДСКОГ АЕРОДРОМА: Полетео први авион после више од четири сата блокаде!

Комшија Велисав изашао им је изашао у сусрет и пружио помоћ, тако да ће неко време његова кућа бити њихов дом.

Марија Станојевић (33) из Вратарнице, мајка седморо деце каже да је ноћас око три сата чула крике свог сина који је молио за помоћ.

Уплашила сам се. Скочила сам из кревета да пробудим супруга. Беба која је спавала са нама се узнемирила, а муж је одмах устао и отворио врата. Угледали смо пламен и дим је почео да се шири и код нас - са сузама говори Марија.

Према њеним речима све је горело осим собе у којој су спавали супруг, она и мала Уна.

- Дете је запомагало. Викао је да се гуши, али нисмо могли да га видимо од дима. Били смо уплашени и беспомоћни. Почели смо и ми да се гушимо, па смо на кратко време долазили до прозора да удахнемо ваздух, па смо се враћали у ватру и дим да пронађемо сина Душана који има седам година - објашњава Марија кроз какву су драму прошли.

Мајка каже да је њен супруг Денис почео да на коленима пролази кроз кућу кроз коју се ширила ватрена стихија, да покуша да пронађе сина, док је старији син успео да уђе код њих у собу.

- Док је супруг тражио сина, склонила сам завесу да се не упали, и отворила све прозоре. У међувремену супруг је нашао сина, ухватио га за руку и ногу, и тако га донео у собу. Дете је запомагало да се гуши, па смо га донели до прозора да удахне ваздух - истиче она.

Додаје да је супруг затворио врата, да се ватра не шири код њих, а затим скочио кроз прозор, који од тла дели неколико метара, како би породицу извукао на безбедно.

- Позвала сам ватрогасце, а за то време супруг је поставио мередевине до прозора, и ми смо почели да излазимо из куће. У кући нас је у том моменту било петоро – супруг, ја, и троје деце - објашњава Марија Станојевић.

Она каже да након што су изашли из куће могли само беспомоћно да гледају како се ватра шири и захвата и друге просторије.

- После 20 мнута стигли су ватрогасци, али нажалост, већи део куће је изгорео, као и ствари у њој. Ватрогасци су звали надлежне, па је струја искључена у целом селу, и они су почели да гасе шта се могло спасити - истиче наша саговорница.

Према њеним речима, све је изгорело. Каже, да је највећи проблем то што сада немају кров на главом, и да ће спавати код комшије, који је прихватио да их прими.

- Док се не снађемо, бићемо код комшије. Много новца је потребно да кућу средимо, а ми га немамо. Ми смо кућу купили 2021. године, и још увек исплаћујем кредит, а сада се ово догодило, и опет смо на почетку - кроз сузе објашњава Марија и додаје:

- Сада су потребна већа улагања него када смо је купили - рекла је.

Марија каже да су контактирали Центар за социјални рад, али да се нико није јављао, највероватније пошто је недеља.

- Молимо за помоћ. Потребне су нам ствари, одећа, обућа, намештај, грађевински материјал, прозори, врата, новац, све буквално, пошто је све изгорело - са тугом апелује она и додаје:

“Ми немамо где да се вратимо. Апелујем на све људе да нам помогну”.

Денис Станојевић, Маријин супруг, за Глас Зајечара каже, да га је супруга пробудила, пошто, како истиче, има тежак сан, и био је прво збуњен.

- Отворио сам врата, видео пламен и дим. Син Душан (7) виче упомоћ мама, упомоћ тата. Мислим да те јецаје никада у животу нећу заборавити. Ушао сам у собу где је била ватра, али ништа не видим. Чујем га да дозива помоћ, а не могу да га нађем. Некако сам га нашао, донео у собу. Остало знате – скочио сам кроз прозор, а затим извео целу породицу - са тугом говори Денис.

Он додаје да није успео да спаси две мачке и пса, који су се угушили и изгорели у пожару. Још увек не зна шта је изазвало пожар, који им је буквално за 30 минута, уништио све оно што су годинама стварали.

Ми смо буквално сада на улици. Потребна нам је помоћ. Позивам све добре људе да нам помогну - поручио је Денис.

Да се у тешким ситуација види ко је човек и пријатељи, доказ је Велисав Јовановић (65) који је породицу Станојевић прихватио да буду у његовом скромном дому.

- Плачем од синоћ. Њих много волим. Жао ми је за све. За ово мало дете – Уну, душу бих дао. Не могу да опишем колико их волим. Не знам коју реч да вам кажем, да вам објасним, колика је то љубав. Имам и ћерку и унуке, али Уна је нешто специјално за мене. Код мене могу да остану колико желе. Не тражим новац, све то иде на мој рачун - поручио је Велисав из Вратарнице.

За све људе који желе да помогну породици Станојевић, то могу учинити преко следећег рачуна:

Извор: Србија Данас/Глас Зајечара