Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Уочи гласања у УН: Трагом наредбе генерала Бемеа, док се џелати спремају да поново повешају обешене

23.05.2024. 09:28
Drugi svetski rat
Други светски рат / Извор: Shutterstock

Од 1914. преко 1941. па све до 2024. године. И неизоставно питање – важи ли наредба генерала Бемеа из септембра 1941. године што се Срба тиче, и данас?

У селу Драгинац надомак Шапца, званична оружана сила државе Немачке, дакле не нека паравојска, и нека банда, него званична оружана сила државе коју данас у УН представља госпођа Лендертсе, од 14. до 16. октобра стрељала је 1.359 мештана.

-Ваш је задатак да прокрстарите земљом, у којој се 1914. потоцима лила немачка крв услед подмуклости Срба, мушкараца и жена. Ви сте осветници тих мртвих. За целу Србију има се створити застрашујући пример, који мора најтеже погодити целокупно становништво. Сваки који благо поступа, греши о животе својих другова. Он ће бити позван на одговорност, без обзира на личност, и стављен пред ратни суд-

Стална представница Немачке у УН Антје Лендертсе, која ових дана предводи кампању против Србије, могла би у свом обраћању, када од Генералне скупштине УН буде тражила да Србе прогласе геноцидним народом, да искористи, ако не цео напред наведени цитат, онда, барем неке његове делове.

Јер "за целу Србију има се створити застрашујући пример који мора најтеже погодити целокупно становништво", а сем тога напред наведене речи изговара један од славних предака, земљака госпође Лендертсе.
 

У питању је генерал пешадије Франц Беме, командант 18. армијског корпуса немачког Вермахта, односно "опуномоћени генерал за Србију" а цитат је део наредбе коју овај званични представник немачке државе 25. септембра 1941. године издаје својим трупама у Мачви, Јадру, у Србији и део је опште Хитлерове наредбе – 100 Срба за једног јединог Немца.

Госпођи Лендертсе, свакако, у припреми говора, могао је помоћи и део цитата у коме се наводи да свако који благо поступа према "подмуклим Србима који су 1914. године потоцима лили немачку крв", греши, и он ће "бити позван на одговорност".

Шта се после наредбе генерала Бемеа десило по Мачви и Подрињу, колико је Срба завршило на вешалима, колико је стрељано, колико жена и деце уморено, у Србији се и дан-данас мало зна. Није 60-их, 70-их, 80-их година прошлог века било упутно о томе говорити, пречи су од српских глава и немачких вешала били немачки кредити, а било је то и време братства и јединства

Но, континуитет се назире. Од 1914. преко 1941. па све до 2024. године. И неизоставно питање – важи ли наредба генерала Бемеа из септембра 1941. године што се Срба тиче, и данас?

А, крајем септембра те 1941. године, после наредбе генерала, командант 18. армијског корпуса оружане силе немачке државе, славног претка горе поменуте сталне представнице Немачке у УН, почео је напад 342. дивизије под командом др Велтера Hinghofera на Шабац праћен масовним злочинима над становништвом Мачве, Подриња, Јадра...

После дугогодишњег рада, истраживања, копања по архивама, историчар Ђорђе Вукмировић саставио је монографију "Од слободе до стратишта" и именом и презименом утврдио да је од октобра до децембра 1941. године на територији Јадра убијено 2.677 недужних цивила. На списку се нашло и 305 деце млађе од 10 година, нека су била рођена пре само пар дана, па како нису била крштена, уписана су само по презимену.

Имају се спалити сва насеља из којих се, или из чије се околине пуца на немачке трупе, или у чијој се близини буде нашло оружје или муниција.

Све мушко становништво од 15—60 год(ина) похватати и упутити у сабирне логоре за заробљенике које ће уредити дивизија. Оно ће се доцније употребити по одсецима за радове, нарочито за сечење кукуруза по пољима дуж друмова, као и за прикупљање летине.

Целокупно женско становништво од првог дана користити за исте радове или присилити за друге радове.

По нарочитом наређењу имају се заробљеници отправити у нарочите концентрационе логоре северно од Саве које ће устројити заповедник Србије; женско становништво потиснути према југу ка Церу, а села и салаше спалити, чувајући при томе прикупљену жетву".

И тако даље, и тако даље, има тога још... Кад би кренули да набрајамо све ваше злочине, она три пут кад сте овде били, томови би били тесни.

Наравно, убијање деце од пар дана, вешање девојчица, девојака и жена није у наредби изричито поменуто, то је подведено под део о мерама "које ће најтеже погодити читаво становништво".

Јер, кад се Немци свете, они то раде темељено, у континуитету, ево, ми смо ових дана живи сведоци. Сто за једнога. Прецизно до бола.

Срби из Јадра, Мачве, они са вешала из 1941. године и они са вешала 1914. добро су то на својој кожи осетили. Ено им костију по масовним гробницама крај Дрине, Јадра и Саве.

Жртве у гробницама док џелати спремају резолуцију да још једном повешају обешене.

Извор: Србија Данас/РТ Балкан