Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

У СРБИЈИ ИДЕНТИФИКОВАНО 48 ЖРТАВА ТРГОВИНЕ ЉУДИМА: Половина су деца, НЕ СКРЕЋИТЕ ПОГЛЕД!

03.12.2020. 14:09
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Astra, trgovina ljudima
Астра, трговина људима / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/ASTRA Antitrafficking Ацтион

Економска криза продубљена присуством пандемије вируса ковид-19, учинила је некадашње жртве рањивијим па су се чешће обраћале за помоћ, јер су остајале без посла или га теже налазиле.

Чак 40 милиона људи на планети налази се у статусу ропства, а међу њима је највише девојчица и жена, скоро три четвртине, прошлогодишњи су подаци најстарије светске организације која се бави овим проблемом, Anti-Slavery Интернатионал. Још страшнији податак је да је свака четврта жртва дете.

ШТА ЈЕ ОСЛИКАНО НА ЗИДУ КРИПТЕ ГДЕ ЈЕ ПАТРИЈАРХ САХРАЊЕН? Све ТАЈНЕ гроба упокојеног поглавара СПЦ

ШТА ЈЕ ОСЛИКАНО НА ЗИДУ КРИПТЕ ГДЕ ЈЕ ПАТРИЈАРХ САХРАЊЕН? Све ТАЈНЕ гроба упокојеног поглавара СПЦ

ДАРИЈА КИСИЋ АПЕЛУЈЕ ДА СЕ "НЕ ШИРЕ ЛАЖНЕ ВЕСТИ": Узнемирујуће тврдње о одузимању деце која се не вакцинишу

ДАРИЈА КИСИЋ АПЕЛУЈЕ ДА СЕ "НЕ ШИРЕ ЛАЖНЕ ВЕСТИ": Узнемирујуће тврдње о одузимању деце која се не вакцинишу

ЗАРАЗА ОБАРА СРПСКЕ ГРАДОВЕ КАО КУЛЕ ОД КАРАТА! Шта значи ванредна ситуација у борби против короне?

ЗАРАЗА ОБАРА СРПСКЕ ГРАДОВЕ КАО КУЛЕ ОД КАРАТА! Шта значи ванредна ситуација у борби против короне?

Како наводе из Астре, невладине организације посвећене искорењивању свих облика трговине људима и експлоатације, може се са сигурношћу рећи да је ове године пандемија корона вируса изменила токове трговине људима и утицала на превенцију и начине борбе против ове криминалне делатности.

- Од почетка године до данас, Астра је имала повећан број позива од преко 70 одсто и повећан број теренских акција од преко 44 процента. Ове теренске акције биле су углавном намењене директној помоћи жртвама трговине људима, тј. радило се о хигијенским пакетима, и пакетима хране и одеће. Само у августу, ранијих година мирном месецу, број позива упућених Астрином Тиму за подршку жртвама износио је 640, што је 126% више него прошле године и рекорд за овај месец од када постоји Астрина СОС линија (2002) - напомињу из ове организације.

Како кажу, економска криза продубљена присуством пандемије вируса ковид-19, учинила је некадашње жртве рањивијим па су се чешће обраћале за помоћ, јер су остајале без посла или теже налазиле посао.

С друге стране, број жртава трговине људима у циљу радне експлоатације је повећан. Само Астрин тим за подршку жртвама идентификовао је током ове године 31 жртву трговине људима. Од тог броја, 24 су жртве трговине људима у циљу радне експлоатације (23 мушкарца - 19 су страни држављани, и једна жена). Већину жртава принудног рада чине мушкарци, по статистикама око 80%, и они су најчешће експлоатисани на грађевини или у пољопривреди.

Радна експлоатација жена обавља се у затвореним, често приватним/кућним просторима, због чега је мање видљива. Осим тога, жртве сексуалне експлоатације - у 80 одсто случајева жене и девојчице, често су и радно експлоатисане.

trgovina ljudima
трговина људима / Извор: Shutterstock

- Међутим, овај други вид експлоатације пада у засенак услед присуства и монструозности принуде на проституцију. Оно што дефинитивно можемо потврдити као тренд у области трговине људима у 2020. години, јесте повећање броја жртава радне експлоатације.

Врбовање преко лажних огласа за посао

Како наводе из Астре, трговина људима постала је мање видљива услед епидемије корона вируса, јер се велики део активности трговаца људима одвија преко интернета и друштвених мрежа.

- Жртве се врбују најчешће преко лажних огласа за посао, али када су у питању деца и млађе особе, примењују се и неке друге, перфидније методе. Када успоставе однос са жртвом трговци настоје на све могуће начине да одрже заблуде о њиховом посебном односу узајамне помоћи, како би их наговорили да испуне све захтеве који доносе зараду. Трговци настоје да дођу до експлицитних фотографија и видеа, на основу којих би касније своје жртве држали у покорности и наставили да их експлоатишу и зарађују на њима. Размере и последице онлајн врбовања и трговине децом и одраслима моћи ћемо приближно да дефинишемо тек у наредним годинама - објашњавају.

Идентификовано 48 жртава трговине људима, скоро половина су деца

До краја октобра, у Србији је идентификовано 48 жртава трговине људима, од чега је скоро половина деце, чак 23 (15 девојчица и 8 дечака). Ова деца жртве су сексуалне експлоатације, принудних бракова, принудног просјачења и принуде на вршење кривичних дела.

Према званичним подацима Центра за заштиту жртава трговине људима број званично идентификованих жртава трговине људима прошле године износио је 39, а стручњаци упозоравају да сива бројка претпостављених жртава трговине људима на овим просторима износи и 10 пута више.

Не скрећите поглед: позовите 381 11 785 0000 или 0800 101 201 како бисте пријавили трговину људима или се информисали о начинима заштите и превенције. Све линије су доступне 24 сата 7 дана у недељи. Позиви су бесплатни, анонимни и могу да спасу нечији живот.