Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

У СРБИЈИ КРИТИЧАН БРОЈ ОБОЛЕЛИХ ОД ГРИПА: Батут инсистира на ВАКЦИНАЦИЈИ - ево које су општине најугроженије

08.01.2023. 08:05
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Korona
Корона / Извор: Профимедиа/илустрација

До сада у овој сезони није било смртних исхода који се могу повезати са грипом.

У Србији расте број оболелих од обољења сличних грипа, а према подацима које је објавио Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" у 52. извештајној недељи, од 26. децембра до 1 јануара, регистровано 7.806 случајева оболевања од обољења сличних грипу, што је благи пораст у односу на претходну извештајну недељу. 

Највећи број оболелих регистрован је у узрасној групи од 0 до 4 године, а затим од 5 до 14 година.

СМРТОНОСНА ИНФЕКЦИЈА УЗНЕМИРИЛА ЈАВНОСТ: У свету хара "камиљи грип" - епидемиолог Кон открива да ли имамо разлога за бригу

СМРТОНОСНА ИНФЕКЦИЈА УЗНЕМИРИЛА ЈАВНОСТ: У свету хара "камиљи грип" - епидемиолог Кон открива да ли имамо разлога за бригу

ГРИП ХАРА НА ОВИМ ЛОКАЦИЈАМА, БРОЈ ОБОЛЕЛИХ РАСТЕ! Ево ко је на удару и које су мере заштите

ГРИП ХАРА НА ОВИМ ЛОКАЦИЈАМА, БРОЈ ОБОЛЕЛИХ РАСТЕ! Ево ко је на удару и које су мере заштите

ЈЕЗИВО! 18 деце умрло због сирупа против грипа, огласило се Министарство здравља

ЈЕЗИВО! 18 деце умрло због сирупа против грипа, огласило се Министарство здравља

- У овој извештајној недељи највиша стопа инциденције регистрована је у Браничевском, Рашком и Шумадијском округу. До сада у овој сезони није било смртних исхода који се могу повезати са грипом - наводи се у извештају "Батута".

Додаје се да се у Србији региструје се ниска активност вируса грипа и регионална географска распрострањеност.

- До сада су у Републици Србији потврђена сва три типа вируса грипа, АХ1(пдм09), АХ3 и тип Б, са доминацијом подтипа грипа АХ3.

Подсећају да од грипа могу да оболе особе у свим узрасним групама.

- Сезонски грип најчешће узрокују вируси грипа типа А или В. Симптоми укључују изненадну температуру, грозницу, кашаљ (обично сув), главобољу, болове у мишићима и зглобовима, гушобољу и цурење из носа. Кашаљ може бити јак и може трајати две или више недеља. Већина људи се опоравља од температуре, грознице и других симптома у року од недељу дана, без потребе за медицинском помоћи. Међутим, грип може узроковати тешку болест или смрт у групама високог ризика. У посебном ризику од компликација су старији од 65 година живота, мала деца, особе са хроничним поремећајима здравља без обзира на узраст, особе са ослабљеним имунитетом и труднице - подсећају у Институту "Батут".

Најсигурнији и најбезбеднији вид индивидуалне и колективне заштите од грипа је вакцинација против грипа.

Имунизација становништва против грипа спроводи се у домовима здравља на целој територији Србије.

Иако се у Србији региструје оболевање од грипа, за вакцинацију није касно и све особе које се нису до сада вакцинисале у овој сезони могу се вакцинисати.

grip
грип / Извор: Профимедиа

Како се заштитити од грипа и других вируса који доводе до респираторних инфекција?

Избегавајте блиски контакт са особама које имају симптоме и/или знаке респираторне инфекције, тако што ћете:

- избегавати блиски контакт са особама које имају један или више од следећих симптома: температура, грозница, кашаљ, бол у грлу, цурење из носа, болови у мишићима и зглобовима, главобоља и малаксалост. Особе које имају ове симптоме могу бити заражене вирусом грипа или неким другим вирусом.

- одржавати раздаљину/дистанцу од најмање једног метра од некога ко има симптоме симптоме и/или знаке респираторне инфекције и избегавати гужве. Када се дистанца не може одржати, смањити време блиског контакта, што је више могуће, са особама које би могле бити болесне.

- избегавати непотребне посете особа које су болесне.

- избегавати да будете лице у лице са болесном особом, смањити и време блиског контакта када се бринете о особама које имају симптоме и/или знаке респираторне инфекције.

Када држите болесну децу, ставите им браду на раме како вам не би кашљала у лице.

Останите код куће ако сте болесни.Често перите руке

- Редовно прање руку сапуном и водом или употребом средстава за суво прање/дезинфекцију руку на бази најмање 70 одсто алкохола. Редовно прање или дезинфекција руку помоћи ће вам да се заштитите од вируса. Оперите руке сапуном и водом, посебно након што кашљете или кијате.

- Средства за дезинфекцију руку на бази алкохола смањују количину вируса грипа на контаминираним рукама, иако је прање сапуном и водом ефикасније.

- Када се бринете о неком ко има симптоме и/или знаке респираторне инфекције, обавезно оперите руке након што додирнете ту особу и након руковања њеним марамицама или вешом.

- Прање руку не би требало да буде само брзо испирање. Сваки пут треба да траје најмање 20 секунди. Након прања руку сапуном и водом потребно је добро их осушити сувим чистим пешкиром, папирним убрусима за једнократну употребу или сушилом са топлим ваздухом.

Virus
Вирус / Извор: Профимедиа

Избегавајте додиривање очију, носа или уста.

Вируси се често шире када особа додирне површине или предмете свеже контаминиране секретима дисајних органа инфициране особе, на којима се налази вирус, а потом додиривањем очију, носа или уста.

Одржавајте правилну респираторну хигијену.

У случају кијања и кашљања потребно је покривање уста и носа надлактицом или папирном марамицом коју одмах након употребе треба бацити у канту за отпатке, а потом опрати руке сапуном и водом или употребом средстава за суво прање/дезинфекцију руку на бази најмање 70% алкохола.

Редовно проветравајте простор у коме боравите.

Останите код куће ако сте болесни.