Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

У СРБИЈИ ОД ПОЧЕТКА ГОДИНЕ УБИЈЕНО ДЕВЕТ ЖЕНА! Први корак у спречавању насиља - проговорити и затражити помоћ

24.04.2021. 17:49
Пише:
Србија Данас/РТС
Nasilje
Насиље / Извор: Профимедиа/илустрација

Влада Србије је у четвртак усвојила Стратегију за спречавање и борбу против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици 2021-2025 и Закон о родној равноправности.

Од почетка године, у Србији је убијено девет жена, а насиље је пријавило њих готово хиљаду. Влада Србије је у четвртак усвојила Стратегију за спречавање и борбу против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици 2021-2025 и Закон о родној равноправности. Координаторка Сигурне куће Весна Станојевић је поручила да је први корак у спречавању насиља проговорити и затражити помоћ.

ЛУКСУЗНО ГРОБЉЕ У СРБИЈИ? Велике и раскошне вечне куће, пролазници остају запањени (ФОТО)

ЛУКСУЗНО ГРОБЉЕ У СРБИЈИ? Велике и раскошне вечне куће, пролазници остају запањени (ФОТО)

КАКО ИЗГЛЕДА "СИНДРОМ КОВИД АНКСИОЗНОСТИ" И КАКО ГА ПРЕПОЗНАТИ: Од њега ће многи патити годинама!

КАКО ИЗГЛЕДА "СИНДРОМ КОВИД АНКСИОЗНОСТИ" И КАКО ГА ПРЕПОЗНАТИ: Од њега ће многи патити годинама!

Милош Шобајић иза себе оставио мајку Миру и супругу Мају: Овако је приповедао о свом, детињству, животу, сликарству

Милош Шобајић иза себе оставио мајку Миру и супругу Мају: Овако је приповедао о свом, детињству, животу, сликарству

У усвојеној Стратегији се наводи да је циљ превенција и заштита од свих облика насиља над женама и девојчицама и спречавање породичног насиља. Координаторка Сигурне куће Весна Станојевић је рекла да је веома важно што ће Србија добити Закон о родној равноправности, а да је у Стратегији примењиво све уколико неко то хоће да примени.

- Узмимо само Закон о спречавању насиља у породици. У почетку је било само, да ли ће моћи да се примени, неће моћи, ако неко буде исељен из свог стана, које су то последице правне. Показало се да може. Према томе, моћи ће и ово ако ми сви будемо стали иза тога - навела је Весна Станојевић.

Додала је да је важно за све нас да кажемо да ћемо се трудити да то заживи, да буде примењиво и да све жене које трпе насиље знају коме могу да се обрате и да ће наићи на подршку институција.

"У нашем друштву немају сви једнаку шансу" 

Станојевићева је казала да, ако искрено говоримо, у нашем друштву немају сви једнаку шансу.

- Ми причамо о томе да плате у разноразним секторима, кад су у питању жене које се запошљавају и мушкарци који се запошљавају, нису исте, да се много лакше примају на посао мушкарци, него младе жене, управо из страха од породиљског боловања, одсуства - истакла је координаторка Сигурне куће.

Vesna Stanojević
Весна Станојевић / Извор: Фото: Printscreen/RTS

Додала је да у многим институцијама постоје случајеви у којима су жене доказано биле бољи студенти и да су више радиле на личном усавршавању, али да је када дође до успостављања некакве хијерархије увек мушкарац на врху.

- То говори о нама женама које смо васпитане да они имају предност. Ко су то они - то су они мушкарци које ми тако гледамо и сматрамо да њима припадају нека друга радна места, да они имају могућности да се другачије пласирају - истакла је Весна Станојевић.

Нагласила је да је потребно да жене схвате да не постоји предност само по роду и да никада није ни требало да постоји.

"Мушкарци су боље третирани" 

Весна Станојевић је оценила да су мушкарци боље третирани и да су у многим телевизијским емисијама углавном мушкарци гости и да жена има на руководећим положајима, али не онолико колико би требало да их има, као и да се нада да ће Закон о родној равноправности дати једнаке шансе.

Говорећи о породичном насиљу током пандемије, координаторка Сигурне куће је рекла да током ванредног стања нису бележили повећан број позива жена које су трпеле насиље, али да су жене тражиле помоћ када се ситуација са пандемијом мало смирила.

- Не могу да кажем да су (насилници) били гори. Верујем да је ситуација слична или иста, али ми не бележимо повећан број позива у прошлој години. То је јако важно - истакла је Станојевићева.

"Од почетка године убијено девет жена" 

Додала је да је од почетка године убијено девет жена, што је, како је оценила, велики број и да су примили готово 1.000 позива за прва три месеца ове године.

nasilnik
насилник / Извор: Профимедиа/илустрација

- Сигурна кућа ради најнормалније. Све што нам треба имамо. Све што се тиче личне заштите жена, куће, свега осталог имамо - навела је Весна Станојевић и додала да су телефони Сигурне куће доступни 24 сата.

Поручила је да жене пријаве насиље, како оно које оне саме трпе, тако и насиље за које знају да га трпе и друге жене, као и да је важно говорити о томе.

- Први корак - проговорити и тражити помоћ, јер ако помоћ не затражите, никад је нећете ни добити. Не може нико да зна шта се дешава у вашој кући, ако ви то не кажете - нагласила је Весна Станојевић.