Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРПСКИ ДОМОВИ ЗДРАВЉА ПРЕПУНИ, ЦИРКУЛИШЕ ТРИ ВИРУСА: Могу имати ОЗБИЉНЕ последице, ево како да се заштитите! (ВИДЕО)

13.12.2023. 10:59
Пише:
Србија Danas/Euronews
Foto: Shutterstock
Фото: Shutterstock / Извор: Фото: Shutterstock

Симптоми које изазивају су веома слични.

Сезона је респираторних инфекција, а чекаонице домова здравља препуне су пацијената. Лекари кажу да је у циркулацији неколико вируса - грип, корона, респираторни синцицијални вирус (РСВ). Све је више и великог кашља кога изазива бактерија Bordatella pertussis. До сада су у Србији потврђена два подтипа вируса грипа - А (Х3) и А (Х1) и то на територији Београда, Колубарског, Мачванског и Јужнобачког округа.

ЖИВА У ТЕРМОМЕТРУ ИЗНАД ПРОСЕКА! Данас облачно и топло, у овим деловима Србије биће обавезан кишобран (ФОТО)vreme

ЖИВА У ТЕРМОМЕТРУ ИЗНАД ПРОСЕКА! Данас облачно и топло, у овим деловима Србије биће обавезан кишобран (ФОТО)

"МЛАДИ И СВИ ЛЕКАРИ КОЈИ САЊАЈУ БОЉЕ УСЛОВЕ СУ ОВО ЧЕКАЛИ" Др Амина Нуровић: Хвала вам, Нови Пазар ће ускоро добити Клинички центарamina

"МЛАДИ И СВИ ЛЕКАРИ КОЈИ САЊАЈУ БОЉЕ УСЛОВЕ СУ ОВО ЧЕКАЛИ" Др Амина Нуровић: Хвала вам, Нови Пазар ће ускоро добити Клинички центар

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТОГ АНДРЕЈА ПРВОЗВАНОГ: На данашњи дан НИКАКО не бисте смели ОВО да радите (ВИДЕО)spc

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТОГ АНДРЕЈА ПРВОЗВАНОГ: На данашњи дан НИКАКО не бисте смели ОВО да радите (ВИДЕО)

Према подацима Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" током прошле недеље регистровано је 8.797 случајева обољења сличних грипу. У поређењу са недељом која јој је претходила, то је благи пораст броја оболелих од обољења сличних грипу.

Највише пацијената са обољењем сличним грипу регистровано је у Браничевском, Моравичком и Златиборском округу и то код деце до четири године и у старосној групи од пет до 14 година.

Епидемиолог др Драгана Димитријевић, национална координаторка за епидемиолошки надзор над грипом из Батута каже да се бележи благи пораст оболелих од грипа, али да је дошло до значајног пораста броја оболелих са акутним респираторним инфекцијама.

Објашњава да се само лабораторијском потврдом може утврдити који је респираторни патоген у циркулацији, да ли је у питању вирус грипа, корона или РСВ. Симптоми које изазивају ти вируси веома су слични.

- Јавља се повишена телесна температура, која не мора да буде висока за све ове патогене. Код акутних респираторних инфекција могу да буду симптоми и без температуре. Затим се јавља слабост, малаксалост, болови у мишићима, зглобовима, кашаљ, кијавица - каже за Euronews Србија др Димитријевић.

Респираторни синцицијални вирус (РСВ)

Током зимских дана обично се говори о грипу, а последњих неколико година и о корони. Мало се пажње поклања респираторном синцицијалном вирусу који код деце, посебно код новорођенчади, може изазвати озбиљне компликације. Тај вирус озбиљне компликације може да изазове и код старијих особа.

Дечји пулмолог проф. Предраг Минић недавно је за Euronews Србија рекао да је респираторни синцицијални вирус толико честа појава да се и не пријављује као епидемија.

- Те инфекције изазивају бронхиолитис. Бронхиолитис је најчешћи узрок шкрипања у грудима код деце испод две године старости - навео је проф. Минић.

Против респираторног синцицијалног вируса до сада није постојала вакцина. Међутим, и ту сада има помака. Проф. Минић каже да су у САД ове године регистроване две вакцине које штите од респираторног синцицијалног вируса- једна се даје старијима од 65 година, а друга трудницама.

- Од респираторног синцицијалног вируса умире више одраслих него од грипа. Направљена је вакцина за старије и за имунизацију трудница, која је регистрована у САД. Чека се одобрење и европског регулаторног тела. Направљено је и дугоделујуће моноклонско антитело које је ушло у календар имунизације у САД, где сва деца млађа од осам месеци на почетку сезоне добију моноклонско антитело које их штити шест до осам месеци. Ако то моноклонско антитело деца на рођењу буду добијала онда није неопходна имунизација трудница - објаснио је он.

Foto: Printscreen/YouTube/Euronews Serbia
Фото: Printscreen/YouTube/Euronews Сербиа / Извор: Фото: Printscreen/YouTube/Euronews Сербиа

Грип

Ове године вирус грипа раније се појавио у циркулацији. Лекари кажу да је најбоља заштита од тог вируса вакцинација. Др Димитријевић објашњава да ни сада није касно за имунизацију.

- За стварање имунитета потребно је две до три недеље, а сам имунитет траје шест до 12 месеци. Сви који су у повећаном ризику за добијање тешких форми болести, позивамо да се вакцинишу - навела је она.

У Србији је вакцинација против сезонског грипа почела почетком новембра. Грађани у свим домовима здравља могу да приме четворовалентну вакцину компаније Абот.

Програмом обавезне имунизације у Србији дефинисане су категорије које могу да добију вакцину против грипа о трошку државе. То су труднице, старији од 65 година, деца старија од 6 месеци уколико имају тешка хронична обољења, чланови породице особа које због своје болести не смеју да добију вакцину, а јако су угрожени уколико се разболе, здравствени радници као и сви смештени и запослени у геронтолошким центрима и установама социјално- здравствене заштите.

Велики кашаљ

Иако су многи за велики кашаљ сматрали да је заборављена болест, јер построји ефикасна вакцина, ове сезоне показао се у свој својој јачини. Од почетка године до краја новембра регистровано је 300 оболелих. Званични податак за децембар још није објављен.

Др Димитријевић каже да је код сумње на велики кашаљ неопходно одрадити лабораторијски тест на присуство Bordatelle pertussis.

Педијатри кажу да су најугроженија деца која имају удружене болести те нису могла да приме вакцину која штити од великог кашља, али и новорођенчад. Њих је највише тренутно у болницама.

Вакцина, која садржи компоненту против великог кашља прима се у неколико доза. Примарна вакцинација иде у три дозе од навршених два до шест месеци живота. Прва ревакцинација је са две године живота, а друга пред полазак у школу. Добар колективни имунитет ствара се уколико је више од 95 одсто деце вакцинисано.

Болест протиче у три стадијума. Прво се јављају знаци слични прехлади - кијање, цурење из носа, благо повишена телесна температура. То траје једну до две недеље. У другом стадијуму долази до значајног погоршања тегоба, кашаљ постаје интензивнији и учесталији, нарочито током ноћи. Други стадијум траје једну до шест недеља. У трећој фази, која траје недељама и месецима након почетка болести, постепено долази до повлачења тегоба и потпуног опоравка оболелих.

Корона

У Србији расте и број заражених вирусом корона. У последњих недељу дана тестирано је 19.972 особе, док је 4.788 позитивно на ковид.

- Што се тиче Covid-a, имамо пораст броја оболелих, али и то је очекивано за овај период године - навела је др Димитријевић.