Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"НЕ БРИНИТЕ, НЕЋЕ ОН..." Ко је крив ако вас нападне пас на улици и шта да радите ако се то деси?

17.02.2023. 19:06
Пише:
Србија Данас/24 седам
pas
пас / Извор: Фото: Профимедиа

Нека истраживања показала су да се у чак три четвртине случајева напада пса на човека ради о власничким псима, док луталице то ређе раде.

Ако ваш пас угризе неког на улици, власник је кривично одговоран, каже закон.

ИНСТИТУ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ВОЈВОДИНЕ УПУТИО ПОСЛЕДЊИ АПЕЛ РОДИТЕЉИМА! Децу ХИТНО вакцинисати - епидемија ОВЕ пошасти куца на врата

ИНСТИТУ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ВОЈВОДИНЕ УПУТИО ПОСЛЕДЊИ АПЕЛ РОДИТЕЉИМА! Децу ХИТНО вакцинисати - епидемија ОВЕ пошасти куца на врата

"НЕ ТРЕБА ДИЗАТИ ПАНИКУ, АЛИ..." Добра и лоша вест у вези са кракеном у Србији - ово морате да знате

"НЕ ТРЕБА ДИЗАТИ ПАНИКУ, АЛИ..." Добра и лоша вест у вези са кракеном у Србији - ово морате да знате

ДА ЛИ ЈЕ ОВО НАЈСТРАШНИЈЕ ШТО МОЖЕ ДА НАС ЗАДЕСИ? Мапа открива максималну јачину земљотреса за сваки део Србије

ДА ЛИ ЈЕ ОВО НАЈСТРАШНИЈЕ ШТО МОЖЕ ДА НАС ЗАДЕСИ? Мапа открива максималну јачину земљотреса за сваки део Србије

У последње време забележен је велики број напада паса, ужас у Бору где су стафорди изуједали жену, последњи је у низу.

Нека истраживања показала су да се у чак три четвртине случајева напада пса на човека ради о власничким псима, док луталице то ређе раде.

Где је онда проблем? У неодговорним власницима, сложиће се љубитељи паса и познаваоци ове теме.

Да ли ће пси напасти, стручњаци кажу, умногоме зависи од карактера власника, али и начина на који их третирају код куће.

Шта каже закон?

Законска регулатива јасна је по питању кажњавања, а Одлука о држању домаћих животиња и кућних љубимаца у Београду каже да су надлежни одговорни за контролисање најпре услова у којима се љубимци држе, али и поштују ли се правила приликом извођења у јавност.

Пси могу слободно да се крећу у парку од 22 сата увече до девет сати следећег дана (преко лета), односно од осам сати увече до 10 следеће дана током зиме.

Када су у питању пси који имају свог власника закон о њховом држању је једноставан – у шетњу са повоцем и корпицом за њушку. За непоштовање казна иде од 5.000 динара до више десетина хиљада.

Према закону којим се уређује ветеринарство, пси или мачке могу се изводити на јавну површину уколико су вакцинисани против беснила и обележени, стоји у Одлуци у члану 18.

Постоје ли "опасне расе" и ко прави ту поделу?

Не постоји јасна подела на "опасне" и "питоме" расе. Да ли ће пас напасти зависи од више фактора - здравственог стања, начина третирања од стране власника (да ли пас добија батине, већи део времена проводи затворен у боксу или неком скученом простору, неадекватно се храни односно гладује.

- Не постоји опасан пас већ само опасан власник. Ниједан пас се не рађа агресиван, таквим га направи начин третирања. Животиња природно напада ако се осети угроженом или ако је мучена - рекла је Ивана, иначе власница пансиона за псе.

Истог мишљења је и кинолошки судија Немања Јовановић, који је рекао да пас не сме да напада ако је социјализован на прави начин.

- Социјализација пса је неки вид тренинга у коме се пас сретне са разним ситуацијама током живот и треба да реагује адекватно. Не могу да кажем да су криви пси. Пре свега је крив власник, односно особа која је надлежна да се стара о псима - рекао је Јовановић.

Проблем праве несавесни власници који често своје љубимце пуштају да трче слободно по парковима и улицама, без корпе и повоца уз обавезно "не брините, неће он...". 

Јавност још памти трагедију с почетка године, када су новинара Владана Радосављевића насмрт изуједали пси, поред викендице на Космају. Иако је стигао да позове супругу упомоћ, трагично је преминуо.

У априлу прошле године, један стафорд је напао дечака (7) у Лесковцу када је побегао власнику, а јавност памти и језив случај из Сенте, који се догодио 2021. године, када су мужјак и женка ротвајлера насмрт изуједали четворогодишњег дечака и то у дворишту породичне куће. Пси су били у власништву дечакове мајке.

"Едукација читавог друштва једино решење"

Системска едукација друштва једино је решење, каже Срђан Видановић, инструктор за обуку водича и школовање паса.

- Едукација доводи до промене. И сама казна би требало да има едукативни карактер, да се дело не понавља. Поребна нам је кампања која ће се водити на нивоу државе, кроз медије, институције, школе. Да ли ће се на тај начин смањити број напада? Могуће, али само ако се као друштво променимо по том питању - објаснио је он.

Шта да радите ако вас нападне пас од ког не можете да се одбраните?

У случају да вас пас нападе, тзв. положај фетуса штити од повреда у највећој мери.

Скупите се попут корњаче, на колена, руке подигнете на главу а шаке ставите на потиљак. У случају напада великог пса, ког је по природи теже савладати, ово је, тврде стручњаци, нешто најкорисније што можете урадити како бисте се заштитили.