Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"УКЉУЧИМО МОЗАК" ДР ШЕКЛЕР О НОВОЈ МУТАЦИЈИ: Не брине ме ламбда сој, најбитнија ствар у овом тренутку је вакцинација

12.08.2021. 11:04
Пише:
Србија Данас/РТС
Milanko Šekler
Миланко Шеклер / Извор: Фото: Profimedia/YoutubePrintscreen/RTS/SD/Ilustracija

Према његовим речима, после делте сада је изгледа интересантна ламбда у медијима.

Имунолог и микробилог са Ветеринарског специјалистичког института у Краљеву Миланко Шеклер рекао је да уместо да причамо о вакцинацији, стварамо дилему код људи, који мисле да се опет појавило неко ново слово - ламбда сој вируса па се не вреди вакцинисати.

Последњих дана тема број један у медисинском свету је ламбда сој корона вируса.

Епидемиолози кажу да није само заразнији, него је и отпорнији на антитела, па и вакцине слабије штите од те варијанте вируса.

"РОДИТЕЉИ КОЈИ СЕ НЕ ВАКЦИНИШУ БИРАЈУ ДЕЦИ ВИРУС" Др Кон јаснији него икада - какве ће нам мере бити овог пута?

"РОДИТЕЉИ КОЈИ СЕ НЕ ВАКЦИНИШУ БИРАЈУ ДЕЦИ ВИРУС" Др Кон јаснији него икада - какве ће нам мере бити овог пута?

"ЧЕТВРТИ ТАЛАС СЕ ЗАХУКТАВА, СВЕ ВИШЕ ЉУДИ У БОЛНИЦАМА" Огласио се др Ђерлек: Праву снагу ћемо тек осетити

"ЧЕТВРТИ ТАЛАС СЕ ЗАХУКТАВА, СВЕ ВИШЕ ЉУДИ У БОЛНИЦАМА" Огласио се др Ђерлек: Праву снагу ћемо тек осетити

НОЋУ СЕ СЛАВИ, БЕЗ МАСКЕ, А УЈУТРУ РАСТЕ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ: Следи ПООШТРАВАЊЕ МЕРА - све више новооболелих, а мере као да не постоје

НОЋУ СЕ СЛАВИ, БЕЗ МАСКЕ, А УЈУТРУ РАСТЕ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ: Следи ПООШТРАВАЊЕ МЕРА - све више новооболелих, а мере као да не постоје

Др Миланко Шеклер рекао је је рекао да га не забрињава ламбда сој, као ни сви остали облици вируса који су били неко време актуелни, били су у жижи медија и полако нестали.

Према његовим речима, после делте сада је изгледа интересантна ламбда у медијима.

Напомиње да је присуство ламбде још прошле године установљено у Перуу, и задњих месец дана није дијагностикован ниједан случај ламбде у Перуу.

Шеклер указује да је регистровано 1.300 случајева ламбде у целој Америци, у 44 савезне државе, нигде није напао једну од тих држава, него по пар узорака у свкој земљи.

Milanko Šekler
Миланко Шеклер / Извор: Фото: Printscreen/RTS

Најбољи репер је, како каже, то што је у Великој Британији дијагностиковано осам случајева и ниједан смртни случај од 9. јуна до 6. августа.

- Напомињем јер одмах се створи ново слово, нови проблеми. Није тако. То су неке мутације - иде слово Л 452 q - слова су ознаке аминокиселина - мутација значи да је уместо леуцина на позицији глутамин - каже Шеклер.

- Учили смо да се протеини састоје из аминокиселина које се везују и сада у том низу као неко ланче или оглрица, на позцији куглице 452 се у том соју налази глутамин уместо леуцина - објаснио је Шеклер.

Сојеви од интереса 

Мутације су бележене и код неких других сојева који су нестали, СЗО је сврстала овај сој у сојеве од интересе, а постоје и сојеви за праћење.

Сојеве од интереса би требало да пратимо да видимо шта се дешава - да ли је већа преносивост, да ли је већа смртност, да ли раде дијагностички тестови, да ли раде вакцине, да ли треба мењати терапију.

Постоје сојеви од забринутости, где се установило да можда дају тежу клуничку слику. Четврта категорија су сојеви за панику - где не раде вакцине али то се није десило, рекао је Шеклер.

- СЗО га је ставила на листу од интереса да прати, а центар за заразне болести у Атланти га није ставио ни на листу од интереса, постоји тамо месецима а дијагностикован је испод 1 одсто - подвукао је Шеклер. 

Milanko Šekler
Миланко Шеклер / Извор: Фото: Printscreen/RTS

Вакцинисани Олимпијци

Шеклер подвлачи да су готово сви спортисти на Олимпијским играма у Токију, њих чак 85 одсто вакцинисани против коронавируса.

- Постизали су светске рекорде, а вакцинисали су се иако су млади и здрави и спремни да обарају светске рекорде - нагласио је Шеклер.

Додао је да само 15 одсто спортиста међу Олимпијцима није вакцинисано, и да је међу њима највише афричких спортиста, до којих вакцина једноставно још није стигла.

Оцена епидемиолошке ситуације, шта је са фестивалима

Шеклер је рекао да је "јасно свима да се повећава број новозаражених", да је јасно и зашто и да ће се и даље повећавати - због непоштовања заштитних мера и процеса вакцинације.

- Неки фестивали спроводили су ригорозне мере, али чујем да је било концерата по 30.000 људи у малим местима где су због чувене уметнице долазили из Бугарске и Румуније а нису предузимали мере - каже он.

Он сматра да је кампања имунизације стала јер се, како је рекао, "боримо за један проценат раста броја вакцинисаних већ два месеца".

- Мени је много логичније да се уводе правила као у Европи - да људи могу да се понашају нормално и одговорно, и да улазе у затворене просторе и на јавна дешавања ако су вакцинисани, преболели ковид или негативно тестирани - поручио је Шеклер.

prodavnica
продавница / Извор: Профимедиа

- Зашто би 50 одсто вакцинисаних морали да буду затворени зато што неки неће да се вакцинишу - пита доктор Шеклер.

- Мађарска има већи обим вакцинисаних и мање новозаражених, а користили су исте вакцине као и ми. Укључимо мозак - поручио је Шеклер и позвао јавност да се бави вакцинацијом одраслих људи, јер "грешити је људски, али истрајавати у грешкама је животињски".

Ко "љуља чамац" 

Говорећи о дилемама о вакцинацији које имају грађани, збуњени различитим изјавама лекара, Шеклер је оценио да они делови струке који не учествују у борби са ковидом имају највише времена да "љуљају чамац" и филозофирају.

- Хајде да случамо оне који је боре против ковида и имају одличан успех у лечењу, оне мученике из ковид болница који са тешком муком гледају шта се дешава и праве планове како ће се поново борити за животе - апеловао је Шеклер.

Цитирао је Џорџа Орвела, који је рекао да "у сваком рату и борби највише измишљају, лажу, или мрзе су они који уопште не учествују у борби".