Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УЛИЧНЕ САЧЕКУШЕ, ДЕМОЛИРАЊЕ, НАПАДИ...Да ли се то враћа време навијачких РАТОВА? Стручњаци о ПРОБЛЕМУ друштва

05.09.2019. 07:58
Пише:
Србија Данас/Блиц
Huligani
Хулигани / Извор: Профимедиа

Дивљачки напад групе хулигана на аутопуту "Милош Велики" један је од три оваква обрачуна који су се догодили током прошле недеље на улицама у нашој земљи. Да ли су они најава серије нових навијачких ратова?

Хулиганство у нашој земљи револуирало је деведесетих година, кажу стручњаци, када су и јасно постале уочљиве навијачке групе као и нетрпељивост међу њима.

Спортски социолог проф. др Драган Коковић каже да је главни проблем што се насиље на фудбалу накалемило на насиље у друштву. Истински љубитељи спорта требало би да се понашају управо супротно - да својим обрасцем понашања и деловања на стадиону помажу клубовима за које навијају.

Насиље хулигана на улицама попут оног на аутопуту "Милош Велики" када је група од 16 навијача групе "Гробари Обреновац" зауставила саобраћај и палицама и стакленим флашама направили сачекушу, а том приликом повредили троје људи, Коковић назива "насиљем ради насиља", односно ирационалном жељом тих људи да науде другим људима.

По Коковићевом мишљењу, постоји неколико модела особа који су хулигани.

ЈОКАРА И КИЋА СУ МАГОВИ: Међутим, нису најбољи кошаркаши у родним градовима

ЈОКАРА И КИЋА СУ МАГОВИ: Међутим, нису најбољи кошаркаши у родним градовима

ОВО ЈЕ ПРАВО МУЧЕЊЕ: Симоновић проговорио о ВАЖНИМ стварима после Италије!

ОВО ЈЕ ПРАВО МУЧЕЊЕ: Симоновић проговорио о ВАЖНИМ стварима после Италије!

ФАЛЕ ЈОШ САМО ДВА ТИМА: Ови велики ФАВОРИТИ данас играју за ОПСТАНАК на Мундобаскету (ВИДЕО)

ФАЛЕ ЈОШ САМО ДВА ТИМА: Ови велики ФАВОРИТИ данас играју за ОПСТАНАК на Мундобаскету (ВИДЕО)

- На то утиче култура сиромаштва. То су људи који немају неко финансијско обиље, потичу, примера ради, из разведених породица. Ту не постоји задовољство статусом у друштву, већ егзистенцијалне фрустрације код младих људи, вишак енергије, агресија која се мора негде испуцати. Такође, постоји и такозвани профил професионалног навијача, којем читав живот прође у навијању за један клуб. Постоји модел ритуализма, да навијачи имају своје ритуале, постоји модел катарзе, да они доживљавају катарзу у тим тучама. "Идеални" профил навијача је онај који се дави у досади, те одлази из тог разлога на стадион, и у жељи да испуца енергију улази у туче - каже саговорник, додајући да је најгоре што у тим тучама страдају недужни људи.

Криминолог Добривоје Радовановић каже да су нарочито жестоки навијачи Партизана, Црвене звезде и Рада. Он каже да последњих година јесте забележен значајан пораст насиља који долази од навијачких група и да, нажалост, то насиље има и екстремне облике и у неким случајевима завршавло се и убиствима појединих вођа група или чланова.

Помињући вође, Радовановић додаје да их свака навијачка група има, те да је реч о особама које имају богат криминални досије, још из доба адолесценције. Уличне силеџије, додаје он, делају по њиховој команди.

- Уличне силеџије су војска вођа навијачких група. Њима руководе шефови навијачких група и кажу им шта требају да раде. Ретко кад се деси спонтани напад, сем кад су нађе у близини противничка група па се то ради на мах. Реч је о сукобу између навијачких група независно од тога да ли има конкретног повода или не. Ако нема повода, они га направе, јер је сам сукоб повод. Циљ сукоба је да се нанесе штета супротном навијачком табору. Насиље које долази је пре свега последица идеологије тих група, а њихова идеологија је јасна и једноставна - сви који нису присталице тог клуба или било који противник тог клуба је непријатељ и треба га научити памети. У недавној прошлости било је испаљивања ракета у противничке таборе, настрадао је жандарм који је обезбеђивао утакмицу, било је напада на Партизанове чланове управе, међусобних сукоба, обрачуна навијача са обичним гледаоцима цивилима, око стадиона, на стадиону... - додаје криминолог.

Како додаје, анализа података показује да су навијачке групе постале и значајне нарко-организације.

- Они се несумњиво баве трговином наркотика и раде за поједине велике босове, али раде и за себе. Неки од њих су такође постали велики нарко-босови. Они су данас носиоци трговине дрогом међу средњошколцима, имамо податке о томе да су средњошколци чланови навијачких група и да се баве истовремено са растурањем дроге - додаје Радовановић.

НЕВЕРОВАТНИ ДЕТАЉИ из живота Владете Јеротића: Био је ЖИВИ СВЕТАЦ, продавао је своје ствари да би ПОМАГАО ДРУГИМА

НЕВЕРОВАТНИ ДЕТАЉИ из живота Владете Јеротића: Био је ЖИВИ СВЕТАЦ, продавао је своје ствари да би ПОМАГАО ДРУГИМА

БОМБА У КОНТЕЈНЕРУ у Бору: Мештанин је случајно видео и спречио ТРАГЕДИЈУ

БОМБА У КОНТЕЈНЕРУ у Бору: Мештанин је случајно видео и спречио ТРАГЕДИЈУ

КАЈЕМ СЕ, ДОЂИТЕ ПО МЕНЕ! Дечак из Србије отишао код баке и деке, па послао ПИСМО родитељима које је ПОТПУНИ ХИТ (ФОТО)

КАЈЕМ СЕ, ДОЂИТЕ ПО МЕНЕ! Дечак из Србије отишао код баке и деке, па послао ПИСМО родитељима које је ПОТПУНИ ХИТ (ФОТО)

Сачекуша на аутопуту (28. август)

На аутопуту "Милош Велики" група навијача Партизана "Гробари Обреновац" направила сачекушу навијачима Црвене звезде који су се враћали са меча против Јанг бојса. Људе су напали палицама и стакленим флашама, троје нападнутих је добило посекотине.

Бакљада зауставила возила на Мосту слободе (31. август)

Новосадска полиција ухапсила је на Мосту слободе групу навијача након туче. На мосту је дошло до туче групе навијача, након чега је полиција реаговала, испричали су очевици локалним медијима.

Huligani
Хулигани / Извор: МН Press

- Одједном су сви на мосту стали и испред себе сам видео колону. На мосту су били неки младићи који су махали бакљама, скакали и трчали около. Све је то кратко трајало и у року од два-три минута, полиција је била на мосту и ухапсила део њих - испричао је један од очевидаца.

Хулигани разлупали аутобус (1. септембар)

Сличан инцидент догодио се и у недељу 1. септембра после подне недалеко код Душановачког моста када је, како се сазнаје, групица хулигана демолирала аутобус на линији 17.

Наиме, групица хулигана била је у аутобусу, док је неколицина била испред њега. Б. Б.

БОНУС ВИДЕО: ПРОНАЂЕНО РЕШЕЊЕ ЗА ПРОБЛЕМ ЗАВИСНОСТИ: Ево како да тињеџери престану да конзумирају АЛКОХОЛ И ЦИГАРЕТЕ (ВИДЕО)