Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИЈОМ ХАРА ОПАСНА ГРУПА РАЗБОЈНИКА! Полиција упозорава грађане "примењују ове ДРСКЕ МЕТОДЕ док ПЉАЧКАЈУ СТАНОВЕ!"

18.03.2024. 09:19
Пише:
Србија Danas/Euronews
Foto: Shutterstock
Фото: Shutterstock / Извор: Shutterstock

Провалници све безобзирнији.

Провалници у последње време све чешће покушавају да уђу у станове тако што се понашају као да улазе у свој стан, а доба године када је ризик од провала већи готово да више не постоји. Због тога је једина превенција када су они у питању, да стан закључавате и када сте унутра.

НА СКУПУ СЕ ПОЈАВИЛА РАЊЕНА НАСТАВНИЦА ИЗ "РИБНИКАРА": Нико није успео да савлада емоције, ученици показали ПУНО ЉУБАВИFondacija

НА СКУПУ СЕ ПОЈАВИЛА РАЊЕНА НАСТАВНИЦА ИЗ "РИБНИКАРА": Нико није успео да савлада емоције, ученици показали ПУНО ЉУБАВИ

ПРИКАЗАНЕ КРЕАЦИЈЕ УБИЈЕНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ У РИБНИКАРУ Мајка говором расплакала све: "Није успела да оствари своје снове"Fondacija

ПРИКАЗАНЕ КРЕАЦИЈЕ УБИЈЕНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ У РИБНИКАРУ Мајка говором расплакала све: "Није успела да оствари своје снове"

СРБИН УСПЕО НЕШТО ШТО НИКО НИЈЕ! Подигао ТРИ прста, а онда му се обратио Путин - Његова реакција говори ВИШЕ ОД ХИЉАДУ РЕЧИ teolog MiloÅ¡ Tanasković

СРБИН УСПЕО НЕШТО ШТО НИКО НИЈЕ! Подигао ТРИ прста, а онда му се обратио Путин - Његова реакција говори ВИШЕ ОД ХИЉАДУ РЕЧИ

На мети могу да буду сви. Много мање је типских крађа, док оних "ад-хок" има највише. Једна Београђанка је недавно на друштвеним мрежама упозорила своје суграђане да буду опрезни јер, како је објаснила, била је сведок једне неуспеле крађе.

- Хтела бих да обавестим људе да поведу рачуна и закључавају улазна врата за собом зато што је честа појава да провалници покушају да уђу у стан. Мени је сад притиснуо кваку, али је било закључано и отишао је. Будите опрезни и чувајте се - наводи се у њеном упозрењу које је недавно на свом сторију објавила Инстаграм страница Мој Београд резерва.

Руководилац Групе за сузбијање тешких крађа у МУП-у Слађан Јанковић обаснио је раније за Euronews Србија да када су провале у питању, највећи ризик представљају старији типови врата јер нису захтевни за обијање.

- Провалници знају да старијих врата има много, нарочито у центру града, и углавном тамо и иду да их траже. Обично то раде уз помоћ француског кључа. Стегну доњи део браве и ударцима га обију. Цилиндар је обично од месинга и лако пукне. Након тога могу несметано да уђу - рекао је он.

Како је додао, већина провала у Београду, њих око 90 одсто, буде "ад-хок".

- То значи да провалници обилазе насеља и гледају које су куће напуштене, где су спуштене ролетне, где није упаљено светло током ноћи и на тај начин опсервирају те мете напада и врше упаде у њих проваљивањем. Реч је о соло играчима који воде рачуна о свему како би несметано упали у стан или кућу - рекао је Јанковић.

На које све начине провалници обијају?

Због тога би врата од стана или куће требало да закључавате и када се у њима налазите, а посебно водите рачуна да ли сте врата закључали приликом напуштања стана. Јанковић објашњава да постоје разни типови крађа и провала у куће и станове - од оних који насилно упадају у стан до оних који се професионално баве тиме, тако да једва оставе видљив траг да су улазили.

- Постоје групе страних држављана који упадају у станове током лета. Ми смо више тих група, које углавном чине странкиње, већ хапсили. Оне иду у пару, угавном су маскиране, носе наочаре, шешире како би се сакриле од камера, улазе у зграде, посматрају тако што најпре ослушкују стан, онда звоне и ако нико не отвори - покушавају да уђу. Оне обично то раде на прост начин. Често обију цилиндре француским кључем. Нико не посумња у њих, јер су често јако сређене. Пракса је показала да када изађемо на терен, људи нам кажу да су видели неке девојке да улазе у зграду, али да никоме не би пало на памет да су оне лопови, јер тако не изгледају. Онда им ми скренемо пажњу да је велика вероватноћа да су управо оне починиле кривично дело - објаснио је Јанковић.

Додаје да грађани нису дужни да препознају лопове, али да свакако треба да буду опрезни и да увек када им се учини нешто сумњиво реагују и позову полицију. Како је рекао, постоје две групе лопова - аматери и професионални провалници и сходно томе и начин провале изгледа другачије.

- Аматери су лица која су зависна од наркотика, немају никакво знање о обијању кућа. То раде на прост и једноставан начин. Узму камен и сломе стакло и увуку се кроз прозор. Често и ногом развале врата, или користе пајсер за обијање. Често оставе и неки траг и могу лаше да се нађу - каже он.

С друге стране су "професионалци" који се овим "занатом" баве врло темељно.

- Постоји професионалац који једним шрафцигером отвори прозор. Чак и крими-техничар једва примети да је то урађено. Тако се изверзирао да без проблема то уради. То су јако мали трагови, једва видљиви. Постоје и екипе које имају специјалну опрему за обијање врата. Често купе нека врата, дају од 500 до 1.000 евра за њих јер им се исплати, како би знали како фунционишу, раставе их до детаља. Однесу је у радионицу, раставе комплетно браву и виде како она ради и како могу да заобиђу систем. Чак и направе кључеве који могу да отворе касније таква врата - рекао је Јанковић.

Како је објаснио, постоје и провалници који су најпре станари у стану који су одлучили да покраду.

- Они за то време направе копије кључева и онда, када се иселе, вребају тренутак када је стан празан да могу да га покраду - додао је он.

Не објављујте на мрежама да сте на путу

Најбољу заштиту од провалника, без обзира на савремене технологије, видео надзор, интерфон и блиндирана врата чини и добар комшија. Јанковић каже да је у сваком случају опрез неопходан.

- Не морате да поставите камере или сигурносна врата, али поставите аларм. Бар једна заштита много значи. Алармни систем кошта око 300 до 400 евра са уградњом. Може доста да вам значи - рекао је он.

Опреза по овом питању није никада доста, не треба провалницима слати сигуран сигнал да су вам стан или кућа празни.

- Немојте да спуштате ролетне. Они често шетају вашим крајем и посматрају да ли су оне данима спуштене. То им је јасан сигнал да никога нема у стану. Такође, не морате на друштвеним мрежама да објављујете да сте негде отпутовали. Можете да замолите неког да вам проверава поштанско сандуче које не би требало да буде пуно, и да замолите неког да вам проверава стан периодично. Једино тако можете да заштите свој дом - закључио је он.

Извор: Србија Данас/EuroNews/Пренео: И.С.