Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УПОЗОРЕЊЕ, СТИЖЕ ПРЕОКРЕТ Објављена најновија прогноза, временски услови који прете Србији неће вам се нимало свидети

04.11.2023. 22:12
Пише:
Србија Данас/Телеграф
 Vreme u Srbiji
Време у Србији / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић, Shutterstock

Наставља се натпросечно топло време за ово доба године

Ове вечери у Србији је ведро и прохладно. Али ускоро следи преокрет времена.

Вечерас је у целој Србији ведро. Тренутне температуре крећу се од 5 до 10°Ц, у Београду је 11°Ц. Златибор и Сјеница мере 6°Ц, а Копаоник 1°Ц.

Једна породица ИЗ ЛЕСКОВЦА није могла да приђе споменику, када су ОТКОПАЛИ ГРОБ, затекли су СТРАВИЧАН ПРИЗОРosa

Једна породица ИЗ ЛЕСКОВЦА није могла да приђе споменику, када су ОТКОПАЛИ ГРОБ, затекли су СТРАВИЧАН ПРИЗОР

Богдан из Чачка имао је 287 кг, а онда је донео одлуку која му је променила живот: Нећете веровати како сада изгледа (ФОТО)Bogdan

Богдан из Чачка имао је 287 кг, а онда је донео одлуку која му је променила живот: Нећете веровати како сада изгледа (ФОТО)

СРБИЈО, УКЉУЧИ СЕ - Помозимо Јањи (4) да се игра са својом браћом! Девојчица болује од ретке болести и за лечење смо јој неопходни, ХИТНО ЈЕJanja Stojanović

СРБИЈО, УКЉУЧИ СЕ - Помозимо Јањи (4) да се игра са својом браћом! Девојчица болује од ретке болести и за лечење смо јој неопходни, ХИТНО ЈЕ

У овом часу западна Европа налази се на удару новог веома снажног циклона са Атлантика, па се орканска олуја обрушила на потез од Португалије и Шпаније до Француске и Британских острва. Овај део Европе још се није опоравио од циклона од пре два дана, када је погинуло најмање 12 људи.

Ваздушни притисак ове вечери у Србији под утицајем циклона са запада Европе је испод нормале. У току ноћи ваздушни притисак биће у даљем осетнијем паду и то ће бити увод у нову промена времена која се очекује другог дана викенда.

У току ноћи очекује се даљи пад притиска и појачање ветра.

Већ ујутро и пре подне у целој Србији дуваће веома јак југозападни ветар, на планинама са олујним ударима од 80 км/х, а најјачи удари ветра очекује се на западу Србије и у Подрињу, понегде и до 100 км/х, што је био случај и током јучерашњег дана када је ветар обарао дрвећа и причиниио и материјалну штету.

У кошавском подручју дуваће јак, на ударе олујни југоисточни ветар.

Веома ветровито биће и у Београду, повремено са олујним ударима од 60 км/х.

Због веома јаког и олујног ветра поново се препоручује опрез како на отвореном, тако и у саобраћају, јер потенцијалну опасност при таквим ударима ветра увек могу да буду предмети и дрворед.

Србија ће се налазити у предњем делу циклона и у његовом топлом сектору, а у склопу циклона после подне преко Србије ће прећи хладни фронт. Непосредно пред продор олујни удари ветра могу бити најјачи, тада праћени и са пљусковима и грмљавином, али како после подне буде одмицало, ветар ће све више бити у слабљењу.

Ујутро и пре подне слабе кише може бити у Војводини. У већини предела пре подне биће суво, чак понегде и сунчано.

Средином дана у Војводини, а после подне и увече и у осталим пределима Србије се уз продор хладног фронта очекује јаче наоблачење са кишом и пљусковима са грмљавином. Пљускови локално могу бити и израженији, уз грмљавинске олује које иначе нису уобичајане за новембар и за хладнији део године у Србији.

Због јужног струјања и прилива топле ваздушне масе са Медитерана, у Србији ће у недељу бити релативно топло.

Максимална температура биће од 18 до 24°Ц, а због фенског ефекта ветра најтоплије ће бити у западним, централним и југоисточним пределима Србије, у Подрињу и у кошавском подручју.

Када буде започео фенски ефекат ветра, температура ће веома брзо бити у осетнијем порасту, тако да иако су температуре ове вечери широм Србије испод 10°Ц, већ током преподнева могу бити преко 20°Ц.

Ипак, после подне очекује се продор хладног фронта и освежење, али се не очекује значајније захлађење.

Дакле, сутра се очекује скоро па идентична временска ситуација као током петка.

Након доста сунца пре подне, после подне јаче наоблачење донеће и Београду кишу, локално и јаче пљускове са грмљавином.

Изражено јужно струјање и сутра ће условити да песак из Сахаре у вишим слојевима атмосфере доспе до нашег подручја, па ће поново падати прљава киша.

Касније после подне у северним и западним, а до вечери и у осталим пределима очекује се престанак падавина и разведравање.

У понедељак ће у већем делу Србије бити сунчано и даље натпросечно топло за ово доба године.

Максимална температура у већини предела очекује се око 20°Ц.

У уторак ново наоблачење, крајем дана и током вечери са кишом и пљусковима и грмљавином, а у среду се очекује и пад температуре.

Потом ће петак донети нови талас падавина, тако да нас у наредномн периоду очекује веома променљиво време, уз ред сунца, ред кише.

С обзиром на то да је просек максималне температуре за овај део новембра од 11 до 15°Ц, оне ће наредних дана бити за седам, осам степени више од просека, потом у постепеном паду и према крају следеће седмице температуре и време били би у складу са календаром.

Према тренутним прогнозама и даље нема јачег захлађења на видику.