Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

УСКОРО ЈЕ РЕД ЗА ДРУГУ ДОЗУ: Колико је вакцина на РАСПОЛАГАЊУ у Србији и шта ако неко жели да ПРОМЕНИ избор?

03.02.2021. 17:16
Vakcinacija u Srbiji
Вакцинација у Србији / Извор: СД/илустрација

Из дана у дан у Србији се против корона вируса вакцинише велики број људи.

То је довело до врло повољне статистике по којој је наша земља међу лидерима у имунизацији не само у Европи, већ и у свету.

Улажу у будућност - Меридиан стипендира најбоље домаће студенте

Улажу у будућност - Меридиан стипендира најбоље домаће студенте

РОЈТЕРС ХВАЛИ СРБИЈУ: Док се други боре за вакцине, наши грађани могу да бирају (ФОТО)

РОЈТЕРС ХВАЛИ СРБИЈУ: Док се други боре за вакцине, наши грађани могу да бирају (ФОТО)

ГДЕ У СРБИЈИ ИМА НАЈВИШЕ ЗАРАЖЕНИХ: Престоница и даље на првом месту, а ево како је у осталим градовима!

ГДЕ У СРБИЈИ ИМА НАЈВИШЕ ЗАРАЖЕНИХ: Престоница и даље на првом месту, а ево како је у осталим градовима!

Пратећи динамику примања цепива, многи би ускоро требало да оду по своју другу дозу. Ипак, остале су многе недоумице за оне који још увек нису отишли први пут на неки од пунктова.

Које вакцине су тренутно у оптицају? Колико их имамо на располагању и да ли првобитни избор вакцине на порталу Е-управа сада можемо да променимо у зависности од тога које вакцине имамо на располагању, само су нека од питања.

Како је навео председник Србије Александар Вучић у свом недавном гостовању број вакцина које је Србија добила премашио је 1.150.000. Како је од тог гостованаја прошло неколико дана, број добијених вакцина се повећао, па је самим тим и већи број оних који могу да приме своју прву дозу.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Реутерс

Јучерашња бројка вакцинисаних првом дозом озбиљно се приближава броју од пола милиона људи - њих преко 450.000 казао је јуче епидемиолог Предраг Кон док су данашњи званични подаци Министарства здраља да је у Србији вакцинисано преко 481.000.

Ако бројци од 1.150.000 вакцина додамо и скоро пристиглих готово 50.000 вакцина, лако долазимо до рачунице да Србија има 1.200.000 вакцина што је довољно за вакцинацију 600.000 људи. Дакле, ако одузмемо досадашњих 481.000 вакцинисаних, прву дозу вакцине може да прими још око 120.000 људи.

Ројтерс хвали Србију

За разлику од грађана у другим земљама који брину око тога када ће бити вакцинисани, грађани Србије могу да се фокусирају на то да одлуче коју вакцину желе да приме, више о томе ОВДЕ.

А шта нам је све на располагању од почетка вакцинације и шта још имамо у оптицају с обзиром на динамику примања цепива од краја децембра?

Фајзерова вакцина

Прве дозе Фајзеровог цепива у Србију су стигле 22. децембра претходне године. Тада је стигло 4.875 доза, што је било довољно за вакцинацију нешто више од 2.400 људи.

Ове дозе врло бзо су потрошене за приоритетне групе - стара лица у домовима за старе и здравствене раднике.

vakcine
вакцине / Извор: Профимедиа

У Србију је потом почетком јануара стиглао нови контигент од 19.500 Фајзерових вакцина против корона вируса.

- Планирамо око 11.000 људи да вакцинишемо до краја недеље, с тим што ћемо пола вакцина определити за здравствене раднике, а пола за геронтолошке центре и установе социјалне заштите“, навео је тада Ђерлек, који је и на челу Националног координационог тима за имунизацију.

Нови контигент од 11.700 доза стигао је 25. јануара, а јуче и 9.630 доза. Све укупно од два нова контигента могло би се вакцинисати око 11.000 људи.

Наравно, треба имати у виду да је примена добијених доза већ почела, па се не зна са сигурношћу колико је Фајзерове вакцине остало, али свакако онај ко би се сада запутио на вакцинацију могао би да рачуна и на ово цепиво.

Спутњик В

Када је реч о руској вакцини Спутњик В она је неколико дана касније у односу на Фајзерову стигла у Србију и то у среду 30. децембра у Србију.

Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља Србије, изјавио је да је испоручено 2.400 доза.

sputnjik V
спутњик В / Извор: Реутерс

Том вакцином тада је вакцинисано око 1.200 људи, што припадника војске, што приоритетних група.

Други контигент стигао је пре свега неколико дана, а 40.000 руских вакцина на аеродрому је дочекао министар Ненад Поповић. Достављене количине довољне су за вакцинацију 20.000 људи.

Како је вакцина недавно стигла, и ове вакцине има још увек за наше грађане.

Синофарм вакцина

Вакцина кинеског произвођача Синофарм, у Србију је стигла до сада само једном, али у дози која је била довољна за вакцинацију пола милиона људи - дакле испоручено је невероватних 1.000.000 доза.

Поред председника Србије Александра Вучића, авион су дочекали и министар Златибор Лончар, шеф БИА Братилсав Гашић, као и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо.

Sinofarm
Синофарм / Извор: Профимедиа/илустрација

Вакцине су допремљене у 10 контејнера, а 125.000 вакцина стане у један контејнер, рекао је Вучић на аеродрому.

Вакцинација овим цепивом врло брзо је почела широм Србије, па се у масовну вакцинацију кренуло агресивније.

И даље, ове вакцине највише има на располагању грађанима наше земље који нису отишли по своју прву дозу.

Да ли може да се мења одабрана вакцина?

Једно од важних питања за оне грађане који још увек нису примили прву дозу, а желели би и чекају позив за одлазак на неки од пунктова широм Србије јесте и то да ли ће моћи да приме и неку другу вакцину која је на располагању, а да се за исту нису пријавили раније.

- Одговор је да могу. У било ком тренутку могу да уђу у пријаву на Е-управи и промене своју првобитну одлуку коју вакцину желе да приме - навели су нам из "Батута".

Кон: Можда ћемо имати паузу за примање прве дозе

Питали смо и епидемиолога Предрага Кона о томе колико вакцина ког поизвођача има у Србији још увек за примање прве дозе. Он нам је рекао да се такви подаци мењају из дана у дан, те да не зна са сигурношћу каква је сада ситуација.

predrag-kon
предраг-кон / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Морамо рачунати да ће вероватно доћи до неке мање паузе у вакцинисању првом дозом. Било би добро да до тога не дође, наравно. Оно што ће свакако тећи неометано јесте вакцинација другом дозом - закључио је Кон.