Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УСЛУЖНИ ЦЕНТАР ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ САВСКИ ВЕНАЦ: Место које омогућава побољшање квалитета живота у трећем добу

17.09.2023. 09:51
Пише:
Србија Данас
savski venac
савски венац / Извор: Фото: Приватна архива

Где је и шта представља Београд данас? Швајцарски архитекта Ле Корбизије је једном приликом изјавио: “Београд је најружнији град на свету, на најлепшем месту на свету.”. Слажемо се са делом о најлепшем месту на свету, а у оквиру пројекта “Београд данас”, даћемо све од себе да демантујемо први сегмент Ле Корбизијеове тврдње и истакнемо колико је диверзитет, који је обележио богату историју нашег главног града, важан и колико се заправо лепоте крије у шаренилу стилова, епоха и култура, које су струјале градом кроз његову хиљадугодишњу прошлост.

На београдској општини Савски венац отворен је нови сервис за подршку најстаријим суграђанима са пребивалиштем на територији те општине. Овај услужни сениор сервис има за циљ пружање информација пензионерима о свим доступним погодностима, бесплатним програмима и садржајима које је општина омогућила како би побољшала квалитет живота у трећем добу.

БЕОГРАД ДАНАС: Свето место где почивају великани - Ново гробље и Алеја заслужних грађана

БЕОГРАД ДАНАС: Свето место где почивају великани - Ново гробље и Алеја заслужних грађана

БЕОГРАД ДАНАС: Симбол љубоморног чувања православља и уздизања српског народа из пепела - Храм Светог Саве

БЕОГРАД ДАНАС: Симбол љубоморног чувања православља и уздизања српског народа из пепела - Храм Светог Саве

БЕОГРАД ДАНАС: Место где је време престало да тече, где зидови кафана памте приче које су сви други заборавили - Боемска четврт - Скадарлија

БЕОГРАД ДАНАС: Место где је време престало да тече, где зидови кафана памте приче које су сви други заборавили - Боемска четврт - Скадарлија

Општина Савски венац пружа информације о пензионерској и београдској картици, активностима дневних центара и клубова за старије особе, пружа правну помоћ и низ других услуга. Председник Градске општине Савски венац, Милош Видовић, изразио је задовољство јер су људи веома срећни са новоотвореним центром и похвалио љубазност и ангажовање особља:

- Мислим да су људи јако задовољни, нарочито они најстарији на Савском венцу. Ми већ годинама организујемо једнодневне и дводневне излете. Током јесени се очекују и бесплатни часови енглеског језика, курсеви за обуку рада на рачунару, и коришћење мобилних телефона, бесплатно рекреативно пливање, школа плеса, јога - то је све оно што их очекује у наредном периоду. И као што сте видели данас веома су задовољни. Поносан сам на људе који раде и који ће радити у овом услужном центру - на њихову љубазност, на њиховом односу према становницима Савског венца. И понављам поносан сам на влеики број бесплатних програма и учешћа грађана Саваског венца, наших најстаријих.  

usluzni centar
услузни центар / Извор: Фото: Приватна архива

Једна од корисница овог услужног центра, истакла је да је импресионирана што на једном месту може да добије све што је потребно пензионерима, укључујући правне савете, информације о бесплатним културним догађајима и другим активностима:

- Ово је мени за сваку похвалу. Шта је то и одакле људима толике идеје и средства да на крају крајева и то треба скупити, организовати од аутобуса, од хране од свега, од ових карата све то некако се мора рефундирати како и шта је не залазим у то, свакако је све то за сваку похвалу. Ја ово први пут доживљавам. Ја сам иначе радила 20 година у медијима. Ја сам себи први пут сад дозволила и да кажем мени не требају паре и да не треба да имам новац. А људи су најосетљивији на новац. 

usluzni centar
услузни центар / Извор: Фото: Приватна архива

Мушкарац који живи на Савском венцу већ 50 година, такође је похвалио ову иницијативу и истакао да је услужни центар за пензионере одличан, без гужви и свађа, са љубазним особљем:

- Ја сам овде скоро већ 50 година. Ово што се издешавало је много фино за данс пензионере и много услужно што се тиче објекта Савског венца и председника. Ми смо као пензионери много срећни што имамо овакву општину Савски венац и оваквог председника. Ово је неописиво колико нема гужве, нема свађе, нема препреке, сви су љубазни на шалтеру и пре шалтера. Дешава се да има неких нервозних пензионера и да галаме али услужни центар много добро ради. -

Општина Савски венац нуди бројне бесплатне програме за старије суграђане, укључујући излете, улазнице за позориште, музеје, зоо врт и базене, школу плеса и курсеве енглеског језика. Такође, старијим особама пружа се помоћ приликом попуњавања образаца и подношења захтева, као и обука за коришћење рачунара и паметних телефона.

Ова иницијатива има за циљ побољшање квалитета живота старијих грађана општине Савски венац.

Пројекат је финансиран из буџета Града Београда. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.