Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДОКТОР КОН НА КОНФЕРЕНЦИЈИ ЗА ШТАМПУ: "Плашим се сутрашњег дана, али сам умерени оптимиста"

01.04.2020. 15:05
Пише:
Србија Данас
Predrag Kon
Предраг Кон / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/Tanjug News Agency official

Дневни пресек стања.

Управо је почела дневна конференција за штампу о стању борбе против епидемије корона вируса у нашој земљи. Јавности се обраћају др Предраг Кон, др Дарија Кисић-Тепавчевић и др Ивана Сташевић-Карличић

ТЕПАВЧЕВИЋ: Ниједан град неће бити поштеђен новог вируса

ТЕПАВЧЕВИЋ: Ниједан град неће бити поштеђен новог вируса

Ректорка стала у одбрану докторке: Напади су неприхватљиви, пречесто се дешава да успешне и образоване жене трпе дискриминацију

Ректорка стала у одбрану докторке: Напади су неприхватљиви, пречесто се дешава да успешне и образоване жене трпе дискриминацију

ДОМОВИ ЗДРАВЉА КАО КОВИД ЦЕНТРИ! Др Кон: Имају заштитну опрему и смернице, то мора брзо да заживи

ДОМОВИ ЗДРАВЉА КАО КОВИД ЦЕНТРИ! Др Кон: Имају заштитну опрему и смернице, то мора брзо да заживи

На самом почетку конференције доктрока Кисић је рекла да је у последња 24 часа тестирано 820 особа, од којих је 160 позитивно.

- Нажалост, од последњег извештавања имамо још 5 смртних случајева. То укупан број жртава корона вируса у Србији подиже на 28. Наредних дана крећемо у још интензивнија тестирања, али бројеви показују да смо сви ми дозволили да се болест несметано шири. Ми не можемо да успемо уколико свако од нас не буде одговоран и преузме своју улогу у спречавању ширења болести - рекла је Кисић-Тепавчевић.

Докторка је потврдила и да је данас преминуо државни секретар у Министарству заштите животне средине Бранислав Блажић, а затим је истакла да циљ поруке која је јуче послата свим грађанима није био да се шири паника, већ да се дође до што већег броја грађана како би људи схватили опасност и озбиљност ситуације.

Darija Kisić Tepavčević
Дарија Кисић Тепавчевић / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/Tanjug News Agency official

Др Кисић-Тепавчевић је затим поново апеловала на све да се понашају одговорно, и да је ситуација изузетно озбиљна.

- У овом моменту још увек нисмо урадили топографску дистрибуцију оболелих, али већ је извесно да неће бити ниједан град у нашој земљи који ће бити поштеђен ове болести ако наставимо овако да се понашамо. Таква врста анализе је добар показатељ где треба да усмеримо мере.

Доктор Предраг Кон је рекао да он и даље умерени оптимиста, као и да он не мисли да се ствара паника смс поруком којом је апеловано на одговорност грађана.

- Италијански сценарио стварно постоји, знате. И сад ми треба да одређујемо да ли су таква упозорења потребна или не. То може само да буде корисно, барем ја то тако доживљавам. Мени је врло важно да људи схвате озбиљност ситуације. Ово није добро што је скочило на 160, и плашим се сутрашњег дана, али и даље сам умерени оптимиста.

Докторка Сташевић-Карличић је рекла да држава наставља да ради на очувању менталног здравља наших грађана.

- Ја би навела примере много већих криза, као што су светски ратови, које је наш народ прошао. Неки људи нажалост не могу да се адаптирају оваквом притиску, и зато смо ту ми да путем кол центара пружамо подршку свим грађанима.

Доктор Кон се осврнуо и на етичке принципе који важе у области јавног здравља, и навео је да се неке слободе могу одузети у циљу заштите становништва.

Predrag Kon
Предраг Кон / Извор: Танјуг/​Сава Радовановић

- У овој ситуацији је регулисано законом увођење карантина и одузимање одређених слобода зарад општег добра. Ово је нешто што се спроводи у циљу заштите здравља укупног становништва Србије - рекао је Предраг Кон.

Он је открио и како ће функционисати новоотворени Ковид центри при домовима здравља, којима могу да се обрате грађани који мисле да имају симптоме.

- Било је потребно мало времена да се све усклади. Немогуће је једноставно више. Сви позиви Хитној помоћи су упућивани на епидемиологе, били смо преоптерећени. И сами видите да имамо све више случајева, и нажалост то ће бити и у наредне две недеље. То мора и да схвати Хитна помоћ, нема више одбијања људи због високе температуре. Зато су и направљени Ковид центри који раде 24 часа.

Кон је разјаснио и какву процедуру пролазе наши људи који се враћају из иностранства.

- Људима који се врате у земљу се проверава температура, и свако ко има повишену температуру узима му се брис и мора да сачека, а остали иду у самоизолацију - рекао је Кон, па је сумирао садашње стање ствари.

- Ако из дана у дан крене да нагло расте број заражених то показује појачање претње и погоршање ситуације. Сутра излазимо из четврте недеље, и ми морамо да знамо колико смо успели да успоримо ширење. Садашњи подаци нам показују да нисмо успели да "спљоштимо криву". Немогуће је предвиђати ипак. То зависи од фреквенције контаката. Ако контаката нема, вирус не може опстати.

Докторка Кисић-Тепавчевић је појаснила начин прикупљања и ажурирања података, као и када ћемо добити детаљне анализе броја оболелих.

- Суштина оваквог надзора је да добијемо податке из целе земље, и трудимо се да свака 24 сата континуирано изложимо све податке. За детаљније анализе ћемо имати времена када прође први атак ове болести.

Darija Kisić Tepavčević
Дарија Кисић Тепавчевић / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Она је рекла и да није у могућности да открије тачан број заражених медицинских радника, али је рекла да таквих случајева има.

- Нажалост, то је за очекивање због претераног излагања опасности. Тачан број не могу да вам кажем, али знате и сами да је један број њих оболео. Оно што је кључно да је сваки такав случај детектован одмах, и сви су упућени у карантин да не би пренели корона вирус на друге пацијенте.

Докторка Кисић-Тепавчевић је рекла да су бројеви који су прочитани данас и јуче сами по себи порука свима који настављају да се понашају неодговорно.

- Сасвим је јасно шта ће се десити ако се не будемо понашали одговорно. Да, знамо да долази топло време, али ако желимо стварно да уживамо у њему морамо бити стрпљиви - рекла је Кисић-Тепавчевић, а на то се надовезала и докторка Сташевић-Карличић.

Ivana Stašević Karličić
Ивана Сташевић Карличић / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/Tanjug News Agency official

- Лични комфор и лични интерес не могу да се упореде са највишим јавним интересом, а то је јавно здравље. О интересу јавног здравља се у оваквој ситуацији не расправља. Апелујемо на грађане да буду одговорни и солидарни, и да сачувамо оне који су на првој линији одбране а то су здравствени радници.

Доктор Кон је, поводом јучерашње конференције за медије, коју су лекари напустили одмах након читања резултата, рекао да је то био чин солидарности са др Гораном Стевановићем.

- Јуче смо се солидарисали са доктором Стевановићем, а емисија у којој сам гостовао након тога је била још раније уговорена. Ја сам говорио онако како стално говорим на телевизији. Тежина смрти седморо људи током јучерашњег дана је нешто што морамо да разумемо, и зато смо се солидарисали са колегом Стевановићем. Што се тиче здравствених радника, у Народног фронта њих 7 је позитивно на ковид, док је близу 30 имало симптоме и тестирани су. Имамо проблема, далеко од тога да немамо - рекао је Кон, па наставио:

- Сада нам се протоколи мењају у зависности од тога одакле долази зараза и каква је ситуација. Проблема имамо, али морате да знате да имамо више него довољно тестова, не могу да вам говорим о тачном броју.

Поводом случаја труднице која је позитивна на корона вирус, а која се недавно породила докторка Кисић-Тепавчевић је рекла да није могуће откривати да ли је беба позитивна или не.

- Да наравно да је урађена анализа и да су познати подаци, али ми морамо да поштујемо право приватности појединаца. Нама је најбитније да су све мере предострожности предузете да се инфекција не би даље ширила.

СУТРА ЗАСЕДАЈУ КРИЗНИ ШТАБОВИ: Да ли ће се увести полицијски час од 24 сата?

СУТРА ЗАСЕДАЈУ КРИЗНИ ШТАБОВИ: Да ли ће се увести полицијски час од 24 сата?

Укупан број умрлих од короне у Србији 28

Укупан број умрлих од короне у Србији 28

(УЖИВО) ПАНДЕМИЈА КОРОНА ВИРУСА: Још пет жртава у Србији, више од 800 мртвих у Шпанији за 24 сата

(УЖИВО) ПАНДЕМИЈА КОРОНА ВИРУСА: Још пет жртава у Србији, више од 800 мртвих у Шпанији за 24 сата

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ О ЕПИДЕМИЈИ: У Србији укупно 1.060 регистровано случајева корона вируса

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ О ЕПИДЕМИЈИ: У Србији укупно 1.060 регистровано случајева корона вируса

Прва смрт у Влади Србије због корона вируса

Прва смрт у Влади Србије због корона вируса