Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Дан сећања на страдале Србе у акцији "Олуја": Вучић поручио да злочин не застарева (ФОТО)

04.08.2018. 21:05 18:16
Пише:
Србија Данас
Dan sećanja na stradale Srbe u zločinačkoj akciji "Oluja"
Дан сећања на страдале Србе у злочиначкој акцији "Олуја" / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Обележава се 23. годишњица страдања

Обележавање Дана сећања на све страдале Србе у злочиначкој акцији "Олуја" одржано је у Бачкој Паланци. На званичној државној манифестацији којом се обележава 23. годишњица од погрома Срба из Хрватске присуствује државни врх Србије и Републике Српске, као и представници СПЦ.

(УЖИВО) Државни врх Хрватске наставља да баштини усташку традицију својих дедова: Упоређују клање и спорт

"Имамо подршку Немачке и САД да Срби нестану" Усташки ЗЛОДУХ уз осмех најавио злочиначку "Олују"

Обележавању је присуствовао председник Србије Александар Вучић, председник Републике Српске Милорад Додик, премијерка Владе Србије Ана Брнабић са министрима, патријарх Иринеј и бројне личности из политичког и јавног живота Србије.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

21:20 - Крај блога

Поштовани, овим завршавамо блог у ком сте могли да пратите обележавање Дана сећања на све страдале Србе у злочиначкој акцији "Олуја" у Бачкој Паланци.

Остале вести о злочиначкој акцији "Олуја" можете прочитати ОВДЕ.

21:15 - Скуп је завршен песмом "Ово је Србија"

21:10 - Вучић: Злочин не застарева

- Србија не може да постоји без Крајишника. Ми смо последњи крајишки строј. Данас обележавамо наше велико страдање. Замислите оне који ће сутра да славе сузе оних који су овде сведочили о својим страдањима у „Олуји“. Ми можемо са осмехом да гледамо у будућност, и због Николе Тесле Србина из Like, Милутина Миланковића из Даља, и због свих вас. Нацисти су провалили у скровиште Ане Франк 4. августа 1944. године, а Хрвати су на исти датум 1995. године провалили у Крајину. Сви злочинци имају исте датуме, исте празнике. И није случајно и Хитлер рекао за Јевреје „Множили су се“ и исту реч употребио је Туђман у свом говору, у празном Книну. Нека знају да злочин никада не застарева. Поздрављам Србе у Црној Гори, Босни и Херцеговини, Републици Српској, Хрватској и свуда у свету. Живела Република Српска. Живела Србија – рекао је Вучић.

20:50 - Додик: Етничко чишћење без правде

- Драга браћо и сестре, увек изнова у себи тражим разлог за додатну снагу да разумем оно што се десило мом народу, не само у „Олуји“, него и много пута у прошлом веку. Народ који је преполовљен после Првог великог рата, који је теран у Јасеновац, Градишку, Паг и друге логоре, па чак и логоре за децу.Етничко чишћење Срба омогућено је уз помоћ НАТО-а. Није било правде, ослободили су генерале који су водили ту акцију. Тај злочиначки подухват, пљачкање, пустошење и паљење наших кућа и земље, све је учињено да би нам затрли траг. Нема правде тамо где злочинац дели правду. Ми данас гледамо у Србију. Свесни смо своје заблуде која се звала Југославија. Ми у Републици Српској немамо више права на заблуде. Хоћемо своју слободу и суживот. Спремни смо да бранимо оно што имамо, а туђе не желимо. Надам се да ћемо у овом веку решити наша питања. Надам се да ће председник Вучић успети да обезбеди праведно решење за Косово и надам се да ће штитити и нас. Немамо праву да изгубимо своју снагу. Сутра када буду славили "Олују" стајаће мирно пред химном коју је написао Србин чији је гроб у Новом Саду. Нека живе Крајишници, нека живе Срби, нека живи наш народ, нека живи Србија - рекао је Додик.

20:30 - У току је културно-уметнички програм који се одржава у знак сећања на страдале и прогнане Србе у акцији "Олуја"

20:25 - Присутнима је приказан кратак филм о злочиначкој акцији "Олуја"

20:15 - Патријарх Иринеј: И небо се постидело тог злочина

- Сабрали смо се да одамо помен нашој браћи чија је једина кривица то што су били Срби и што су били православни. Они су пострадали од браће хришћана, а не од неког непознатог народа и вере. И само небо се постидело тог злочина. Данас после скоро две деценије, питамо се шта их је водило да дигну руку на своју браћу са којом су делили поднебље. Институција цркве је могла да заустави тај понор и зло које је изненадило свет. То је и њихова и наша трагедија. Наш партијарх Герман када је освећивао цркву у Јасеновцу рекао је „Тај злочин не смемо да заборавимо.“ Али, позвани смо да опростимо као хришћани. Ниједно зло никада није донело добро – рекао је патријарх Иринеј.

19:50 - Почео парастос за страдале Србе

Парастос за страдале Србе у акцији "Олуја", пред пуним стадионом у Бачкој Паланци, служи патријарх српски Иринеј.

Подсетимо, у рано јутро 4. августа хрватске снаге напале су Републику Српску Крајину и отпочеле акцију "Олуја". Подржани америчким снагама, које су директно учестовале, Хрвати су се обрушили на просторе који су хиљадама година били насељени Србима.

Извршено је највеће етничко чишћење у Европи после Другог светског рата. Протерано је преко 250 хиљада људи, а Хрватска овај гнусни чин иживљавања над немоћним и голоруким народом слави као своју највећу победу.