Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИЈА УВЕЛА НОВУ МЕРУ: Премијерка открила како ће се примењивати ковид пропуснице! (ФОТО/ВИДЕО)

20.10.2021. 12:28 13:13
Пише:
Србија Данас
Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: СД/илустрација

Завршена је седница Кризног штаба

Кризни штаб за борбу против корона вируса заседао је данас. Одлучено је да се у Србији уведу ковид пропуснице. Како се сазнаје, уредба о увођењу ковид сертификата требало би да буде усвојена на сутрашњој седници Владе.

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО! Научници дали одговор - ево како на пушаче утиче корона

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО! Научници дали одговор - ево како на пушаче утиче корона

КАДА СЕ УЧЕНИК РАЗБОЛИ ОД КОВИДА РОДИТЕЉИ МОРАЈУ ОВО ДА УРАДЕ! Огласила се директорка школе у коју је ишао преминули дечак из Крушевца

КАДА СЕ УЧЕНИК РАЗБОЛИ ОД КОВИДА РОДИТЕЉИ МОРАЈУ ОВО ДА УРАДЕ! Огласила се директорка школе у коју је ишао преминули дечак из Крушевца

АЛАРМАНТНО У "МИШОВИЋУ" Болница пуна од подрума до крова: Др Игњатовић има захтев за Кризни штаб

АЛАРМАНТНО У "МИШОВИЋУ" Болница пуна од подрума до крова: Др Игњатовић има захтев за Кризни штаб

 

 

Изјава за медије

Премијерка Ана брнабић се обраћа медијима.

- Ситуација је катастрофална, морамо да исконтролишемо да се постојеће мере примењују. Непоштовање сви виде, нико не реагује, мислим на нас као појединце - рекла је Брнабић.

- Видимо да нам све више младих оболева а имамо и смртни случај данас, дечак од 16 година - рекла је премијерка и рекла да је контрола постијећих корона мера пооштрена и да је број писаних прекршајних налога

- Због тога смо кренули у пооштрен надзор, нама је, да вам дам као илустрацију, ова недеља у односу на недељу пре, број извршених инспекцијских надзора је већи за 10 одсто, број изречених повећаних налога је повећан 220 одсто. Рекла сам да контролишу највише тржне центре, продавнице и јавни превоз, градски и међуградски. Кажњавају се правна лица, ковид редари, сада коначно видимо неки резултат тога - истакла је.

- Одлука је да од суботе 23. октобра, од 22 часа уведемо ковид пропуснице за све угоститељске објекте у затвореном простору! - рекла је премијерка.

Премијерка је објаснила и како ће изгледати ковид пропусница?

Уколико сте примили другу дозу, а прошло је седам месеци, мораћете да примите трећу дозу. Друга опција је негативан ПЦР тест 24 часа пре борављења у угоститељском објекту. То ће се видети на ковид пропусници, рекла је Ана Брнабић.

Негативан антигенски тест валидан је 48 сати. Уколико сте прележали ковид у протеклих 7 месеци, сматра се да имате ковид сефтификат. За странце је валидан дигитални ЕУ серфитикат или друге земље са којом Србија има закључен споразум о признавању сертификата, рекла је премијерка Србије.

Ковид пропусница ће бити у папирном облику или на мобилном телефону. Ковид редар учитаће QR код. 

- Вакцинација, вакцинација, вакцинација! То је мој једини савет за грађане Србије - рекла је Ана Брнабић.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Фото: Танјуг/Принтсцреен

Одговорила је и на питања новинара.

- Што се тиче мањих средина, свакако ће постојати проблем у имплементацији, али нема много угоститељских објеката који раде касније. Знате како, не можете исконтролисати сваког, важно је да људи схвате личну одговорност. Не желим да било ко од нас живи у полицијској држави. Апелујем на личну памет и грађанску солидарност, људи, покупићете ковид, заразићете дете, старијег, хроничног болесника. Како ће држава да исконтролише сваку средину, сваку кафану? Даћемо све од себе. Поново наглашавам, ми данас имамо вакцину, оно што нисмо имали прошлу годину - навела је премијерка.

Дотакла се и смањивања времена на 5 месеци након друге дозе.

- Донеће се ускоро одлука о томе, а што се тиће мањих средина, постојаће проблем у имплеметацији, а оно што ће нам помоћи, када су у питању објекти који раде касније, мислим да ћемо све успети да исконтролишемо. Радиће све инспекције, видећемо треба ли још некога да убацимо. Ово није полицијска држава, ја се надам да ће људи схватити личну одговорност - апеловала је Брнабић.

Брнабић је додала да Србија данас има решење, а то су вакцине, додајући да је нејасно, зашто људи не желе да се спасу и реше сваки проблем са короном вакцинацијом.

- Ако неко жели да вара државу, изварао је себе, најближем, децу, родитеље, своју баку, деку. Неко ће због тога изгубити живот. Ја то не могу да разумем. Држава ће урадити и више него што јесте обавеза и дужност у демократији, али ево ту смо - подвукла је премијерка.

Медицински део Кризног штаба имао је исте предлоге као на прошлој седници, али ни међу члановима медицинског дела Кризног штаба није било консензуса о том питању.

- Ако неко жели да има рођендан или свадбу на отвореном, може, не мора пропусница. Ако неко жели да има свадбу која ће трајати до 22 сата у затвореном простору, нису потребне ковид пропуснице. Уколико жели после 22 сата у затвореном простору - мора - истакла је премијерка.

Брнабић је одговорила на питање новинарке Н1 о трећој дози, како је рекла новинарка ове телевизије, бустер доза наводно није одобрена у свету, на шта је премијерка одговорила:

- Није тачно. Трећа бустер доза је одобрена у свету, апсолутно даје ефекат, мислим да је била јасна порука прва доза, трећа доза. То је једини прави одговор на ову пандемију - рекла је премијерка.

- Видимо каква је ситуација у Румунији, имају око 30 одсто вакцинисаних, немају ниједан слободан кревет. Вакцинисани могу да се заразе, али немају теже симптоме, осим ако нису баш тешки болесници. Људи који су одмах желели да се вакцинишу, ту никад нисмо имали проблем. Онда ударите у неки кров, људи више не желе да се вакцинишу. Ви данас имате отприлике 3-4.000 људи који приме прву дозу, што је лоше. То је проблем целе медицинске струке, па ћемо о томе причати, то је шири друштвени проблем, имали смо и са децом и MMR вакцинама, такође смо морали да реагујемо када су деца почела да умиру. Ако ми не едукујемо људе, имаћемо шире проблеме у будућности. Вратиће нам се болести које не постоје, које смо искоренили захваљујући вакцинацији. Ја се надам да ће ово сада дати неке резултате, гледали смо да уводимо тамо где није неопходно да људи буду. Мени је најважније да знам да ћемо у потпуности имплементирати то. Тада је највећа вероватноћа да ће неко тад да се зарази, ту је музика, грљење, алкохол - рекла је Брнабић.

- Сви су рекли да је безбедно, немојте да кажете да лекари нису рекли да је бебедно. Ви можете да нађете гинеколога који ће рећи да није, али ја вам говорим о званичном ставу струке. Да ли ћете ви да нађете идиота који каже да је Земља равна плоча, хоћете њега да слушате? Откада је лекарска комора рекла реците, али остајете без лиценце, ниједан више то није рекао - каже премијерка.

- Да ли је могуће да се без мера стабилизује ситуација, могуће је, али нам треба 80 одсто вакцинисаних, од 12 година старости. Неки људи не могу да поштују мање рестриктивне мере. Држава је учинила све и на најбољи могући начин, посао државе је био да обезбеди да здравствени радници могу да раде, да набавимо вакцине, изградили смо три ковид болнице, набавили смо лекове, донели смо мере. Ја не желим да наша држава изгледа као Мелбурн, да полиција бије људе на улици. Ја не желим то. Верујем у наше људе, у наше грађане - подвукла је она.

Премијерка је појаснила да вакцинисани имају 100 пута већу шансу да преживе.

- Да ли је преминуо неко ко је вакцинисан? Да, као Колин Пауел у 84. години, али у медицини имате 100 пута већу шансу да преживите. Да ли је умро од срца неко ко пије лекове за срце? Да. На интензивним одељењима је 90 одсто невакцинисаних, у 10 одсто вакцинисаних, али су стари или имају придружена обољења - рекла је.

Ово су биле теме седнице

- ковид пропуснице

- појачана вакцинација

- процедура примања теће дозе вакцине

- појачана контрола епидемиолошких мера

- скраћење радног времена

- смањење контаката