Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КОНФЕРЕНЦИЈА КРИЗНОГ ШТАБА: Током четири празнична дана извршено је 1.581 надзора 

19.02.2021. 15:24
Пише:
Србија Данас
krizni štab
кризни штаб / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

На конференцији Кризног штаба јавности су се обратили Зоран Гојковић и Радмило Јанковић

Кризни штаб за борбу против корона вируса обратио се јавности данас у 15 сати на редовној конференцији за медије, а због повећаног броја заражених корона вирусом све чешће се размишља о пооштравању мера. 

На њој су се јавности обратили Покрајински секретар за здравство и члан Кризног штаба за борбу против корона вируса Зоран Гојковић и Радмило Јанковић, заменик директора КЦ Ниш и координатор ковид болница у Нишу.


Нагло букнуло ново жариште короне! Скочио број новозаражених у малој општини у Србији

КРИЗНИ ШТАБ СЕ ДАНАС ОБРАЋА ЈАВНОСТИ: Заказана конференција, да ли ће бити НОВИХ РИГОРОЗНИЈИХ МЕРА

КРИЗНИ ШТАБ СЕ ДАНАС ОБРАЋА ЈАВНОСТИ: Заказана конференција, да ли ће бити НОВИХ РИГОРОЗНИЈИХ МЕРА

"БРЊИЧАРИМА И ВАКЦИНИСАНИМА УЛАЗ ЗАБРАЊЕН" Да ли ће маске изазвати нову поделу у друштву?

"БРЊИЧАРИМА И ВАКЦИНИСАНИМА УЛАЗ ЗАБРАЊЕН" Да ли ће маске изазвати нову поделу у друштву?

 

Питања новинара
Колико је објеката контролисано у Београду, на Златибору, Копаонику?

- Све инспекције министарства здравља и осталих инспекција су биле на терену. Током четири празнична дана извршено је 1.581 надзора за централну Србију. Највећи део мера је кршен у великим градовима, Ваљево, Златибор, Копаоник - казао је Гојковић.

Велики број казни је испоручен, истакао је Гојковић.

- Нећемо рестриктивним мерама да утичемо на грађане. Морамо сви да схватимо да морамо да будемо одговорни, према свом, туђим животима, држави. Не смемо да губимо људе - напоменуо је Гојковић.

Људи у окружењу су месецима затворени.

- Ми смо сви заједно успели да направимо неки баланс али, нажалост, због неодговорних појединаца можемо да уђемо у колотечину у коју не желимо. Ако наставимо овако мораћемо да идемо у драстичније мере, што не желимо - рекао је Гојковић.

Како је истакао бићемо прва држава која ће да се похвали да се грађани вакцинишу са четири различите вакцине.

zoran-gojković
зоран-гојковић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Да ли ће после друге дозе вакцине старији из домова моћи да се виђају са најближима?

- Пацијентима који су вакцинисани могли би да се виђају са најближима, под посебним условима. Епидемија унутар дома са собом носи велики ризик. Мислим да ћемо у складу са епидемиолошким условима ускоро моћи да им обезбедимо боље услове у смислу виђања и изласка - казао је Гојковић.

Шта значи додатно смањивање капацитета туристичких објеката?

- У зависности каква је епидемиолошка ситуација у појединим местима, једно од решења ће бити да се ограниче места. Очекујем да ћемо ускоро разговарати о томе. Првенствено нам је циљ да се садашње мере поштују - рекао је Гојковић.

Напомиње да имамо један баланс који се показао као добар, али да ће он такав остати само ако се будемо тога придржавали.

Група грађана била без маски на устоличењу патријарха

- Ми имамо прописане мере по којима су дужни сви да се понашају. По тим мерама су дужни сви да се понашају. Постоје инспекције која треба да санкционише кад се неко по њима не понаша. Али они не могу да иду баш сваког појединачно да кажњавају. Свако ко се не придржава мера, чини то искључиво на личан начин, понашајући се неодговорно - казао је Гојковић.

Да ли чланови кризног штаба указују политичком делу на непоштовање мера? 

- Грађани треба да верују ономе што је струка и наука а то је да се најстрожије спроводе мере. И из политичког дела Кризног штаба свакодневно апелују на поштовање мера - казао је Гојковић.

Обраћање Радмила Јанковића

Доктор Радмило је изнео корона стање на југу Србије.

- Све говори да је ситуација веома компликована. Оно што смо приметили током недеље је стагнација броја хоспитализованих, ми сада заиста тешком муком покушавамо да се вратимо на не ковид системе. Ми покушавамо да стационирамо ковид пацијенте на две локације, у Батајници и Крушевцу - рекао је Јанковић.

Он је истакао да стагнира број хоспитализованих и пацијената на јединицама интензивне неге. 

- Бројеви заражених и хоспитализованих су на високом нивоу и даље велики изазов. ВИдели сте да бројеви најтеже оболелих на респираторима је изнад 100 и то је веће од онога претходних дана, ситуација је компликованија - рекао је др Радмило Јанковић.

Корона пресек за данашњи дан
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Доктор Зоран Гојковић је изнео пресек стања заражених у Србији.

Корона вирус је у последња 24 сата потврђен код 2.632 особе, а истовремено је од последица ове болести преминуло 14 пацијената.

Тестирано је 13.518 особа.

На респиратору је 152 пацијената.

Затражено пооштравање мера

Доктор Горан Стевановић и пре него што је заказана конференција Кризног штаба, упозорио је да ће се затражити пооштравање мера у случају да се епидемилошка ситуација погорша.

Број заражених у Србији опет се повећава, а на столу би могло да нађе и пооштравање већ постојећих мера, које се пре свега односи на рад угоститељских објеката.