Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Конференција Кризног штаба: Све је више жаришта - да ли ће се закључавати градови?

17.07.2020. 15:08
Foto: Srbija Danas/Saša Džambić
Фото: Србија Данас/Саша Џамбић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Пратите уживо најновије информације

Ситуација са корона вирусом у Србији је и даље тешка. Краљево бележи већи број заражених корона вирусом. Тешка ситуација је и у Војводини. У нишки Клинички центар је примљена још једна трудица заражена корона вирусом.

Од данас на територији целе Србије важе мере Кризног штаба, обавезно ношење маски и забрана окупљања више од 10 особа.

Од 19. јула грађани Србије не могу ни у Шведску.

У последња 24 сата широм Србије на корона вирус тестирано је 9.910 особа, њих 392 било је позитивно, док је, нажалост, преминуло 10 лица.

На респираторима се према последњим подацима Министарства здравља и Института "Батут" налазе 184 особе.

 

Закључавање градова

- Закључавање градова се није показало као нека превентивна мера, тако да се о закључавању Београда још није расправљало, али ако се то покаже као неопходно, разматраћемо - речено је на конференцији

Преносиоци корона вируса

Када се спекулише о томе да ли комарци преносе коронавирус, др Горан Стевановић је рекао да, упркос  томе што комарци преносе многе заразе, у овом тренутку није доказано да ли преносе и корона вирус.

- И овај корона вирус је примарно животињски и који се прилагодио на човека. Комарац је преносилац великог броја болесети. У овом тренутку није доказано да комарац може пренети корона вирус - објаснио је доктор Стевановић.

Foto: Srbija Danas/Saša Džambić
Фото: Србија Данас/Саша Џамбић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Електронске пријаве за тестове

На питање да ли је у плану да се уведе електронско заказивање тестирања како људи не би били стајали на улици а болесни су министар Лончар је рекао да је у плану да се уведе.

- То што видите на Торлаку су људи који се тестирају на свој захтев, а они који оду у ковид амбуланте не чекају - рекао је министар Лончар и додао: 

- Свако ко оде у ковид амбуланту и има разлога за тестирање, ту се тестира и нема разлога да иде у Торлак - каже Лончар.

Др Кисић је рекла да пацијенти који имају симптоме иду у ковид амбуланте, а не у Торлак. Она је додала и да се већ ради електронско заказивање у случају да неко жели да се тестира на свој захтев.

Тест не лечи

Кризни штаб за сузбијање корона вируса у Србији је и данас објаснио да тестови не лече, и да су сви који имају симптоме заразе корона вирусом и имају потребу да буду хоспитализовани у болницама и да њихова терапија не зависи од резултата теста.

Они су додали да се на основу клиничке слике већ може закључити да ли је у питању зараза корона вирусом.

Коме се ради ПЦР тест

Златни стандард дијагностички за овај вирус је ПЦР, каже докторка Кисић.

- Постоје тачно одређене индикације коме се ради ПЦР тест, а он се ради најмање 3 до 5 дана од изложености. Када је у питању серологију, треба око недељу дана да би се вирус развио. Никоме се не може поставити дијагноза на основу серолошког тестирања. Свугде у свету имамо особе које имају симптоме, а добију негативан ПЦР тест, али сви су они примљени у болницу и лече се. То значи да овај тест није савршен - објашњава докторка.

Foto: Srbija Danas/Saša Džambić
Фото: Србија Данас/Саша Џамбић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Симптоми

Када су у питању симптоми корона вируса, нормално је да је уз повишену температуру иде главобоља, повраћање, губитак чула укуса и мириса.

Др Стевановић је објаснио да не постоји само један симптом на основу ког ће моћи да се каже да ли неко има корону и да је неопходно да се за утврђивање симптома пацијент јави лекару.

 

- Што се тиче броја оних који су оздравили обећавам да ћете сутра имати тај број. Бројеви се мењају из сата у сат. Што се тиче др Кона добро је, здрав је, да ли ће бити сутра овде или прекосутра, видећемо - рекао је министар Лончар.

- Као што сами можете да видите епидемиолошка ситуације се мења врло брзо, тако да одлуке не можемо да доносимо пар недеља унапред - рекла је др Кисић и објаснила да ће се одлуке о манифестацијама доносити на основу епидемиолошке ситуације о том тренутку.

- Немојте очекивати од нас било какве прогнозе, једино што знамо да мерама превенције можемо да га спречимо - рекао је Лончар. Он је рекао да има поверења у грађане Србије.

Ефекти мера

Др Кисић Тепавчевић је рекла да ће се ефекти уведених мера видети када буде дошло до смањења новозаражених.

- Једини прихватљив ефекат је да више ову болест не региструјемо у нашој популацији - рекла је др Кисић Тепавчевић.

Обдукције

- У вези са информацијама да су се радиле обдукције то је да је став СЗО био да не смеју да се раде обдукције ковид позитивних пацијената. Ја имам саопштење лерама Медицинског факултета који гарантује да није рађено. То су званичне информације. Ја не знам да ли једна, две, или 3 земље су рекле да су урадиле са неком опремом за роњење, због ризика. У Србији то није рађено јер то није нешто што је могло да се уради, а да се не зна. Професорка која је говорила о наводним обдукцијама је вероватно хтела да се похвали нечим - каже Лончар.

Како каже, да би се утврдило од чега је неко утврдио, једино меродавно је да се ради обдукција, а СЗО је рекла да обдукција не сме да се ради.

- Волео бих да не ширимо ту тему - рекао је Лончар.

- Стално се поставља питање да ли је неко умро од корене или не. Кад би неко без обдукције могао да потврди тачан узрок смрти, добио би Нобелову награду - казао је Лончар.

 

- Повећање броја оболелих ћемо сигурно имати још дан или два, као последицу протеста. Тренутно је 649 здравствених радника позитивно на ковид 19, 56 је хоспитализовано - рекао је министар Лончар на конференцији.