Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Кризни штаб саопштио шта се дешава са бројем оболелих: У Србији на делу ЖАРИШНА ТРАНЗИЦИЈА

21.07.2020. 15:16
Пише:
Србија Данас
Foto: Srbija Danas/Saša Džambić
Фото: Србија Данас/Саша Џамбић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Пратите уживо конференцију

У последња 24 часа у Србији је тестирано рекордних 10.310 особа, њих 352 било је позитивно на корона вирус, а нажалост, преминуло је девет лица.

Према последњим подацима Министарства здравља, у болницама широм Србије је на респираторима 198 пацијената.

Како је истакао данас др Предраг Кон, највећи ризик је и даље Београд, а посебно јер се јављају суперпреносиоци, односно заражени без симптома који су у контакту током дана са великим бројем људи.

Ванредна ситуација је проглашена у више од 30 градова у Србији.

 

Ускоро смањење броја оболелих?

- Већ неко време видимо стагнацију у броју оболелих. То значи да сваки дан имате све више носилаца инфекције. Да се не примењују мере, овај број би био вишеструко већи и имали бисмо експлозивност. Не треба да се опустимо, али ово нам је показатељ да добро радимо, да већина поштује све мере. Уколико се овако настави, за очекивање је да наредних дана, можда и до краја недеље имамо силазни ток. Када је у питању Београд, сада је трећина потврђених у престоници, а било је 50%. Морамо да изгурамо до краја. Читав свет није био свестан о каквом се вирусу ради и каквог потенцијала има. Сви су мислили да ће у овом периоду бити само спорадичних случајева. Овај вирус нас је изненадио, али контролу над њим можемо да имамо - рекла је Кисић.

Сада ниједан град не можемо издвојити посебно јер је читава земља зона жаришне транзиције, рекла је докторка Кисић.

Вакцина

Србија је преговарала са више земаља које раде на изради вакцине против корона вируса, саопштила је др Кисић Тепавчевић.

Она је рекла да су сада све очи упрте у те агенције које раде на производњи.

- Да, јесмо. Ниједна од тих вакцина још није готова. Производња вакцине је дуготрајан поступак, сада су све очи упрте у произвођаче и сви је жељно очекујемо. Када буде готова, биће велика заинстересованост за њу. Када се установи да је вакцина довољно безбедна, надамо се да ћемо је међу првима добити - каже докторка Кисић.

Редови испред Инфективне клинике

Када су у питању дужина прегледа и чекање испред Инфективне клинике чињеница је да постоје редови и дуго чекање, али то се може разумети с обзиром на то како изгледају прегледи особа код којих се сумња на корона вирус.

- У Београду има четири пријемно тријажна центра, поред тога у свим домовима здравља су отворене ковид амбуланте. Када је оптерећена Инфективна клиника, Министарство здравља је одлучило да прошири капацитете да би растеретило ову установу.

 

- У једном моменту смо затворили све болнице и капацитет пријема је био искључиво на инфективним клиникама, а ни оне нису биле пуне. Тада је била таква епидемиолошка ситуација. Да ли је попуштање мера у целом свету довело до трансмисије вируса, да, јесу, али у целом свету. Нико није могао да се зарази уколико није поштовао мере заразе. То није могло да буде случајно заражавање. Јесте лакше да вам неко други пропише правила како да се понашате, али на нама је како ћемо их поштовати. Лакше је да нам неко буде крив, али овде сви морамо сносити одговорност - каже Кисић и додаје:

- У сваком моменту, сваку одлуку коју смо донели је била донета на медицини и индикаторима у том одређеном моменту. Нисмо изгубили контролу над епидемиолошком ситуацијом ни у једном моменту.

Критике на рачун Кризног штаба

На питање о захтеву 350 здравствених радника да чланови Кризни штаб поднесе оставку, докторка Дарија Кисић је рекла:

- Свако има право на своје мишљење и у Републуици Србији има 33.000 лекара, колеге које су дале потпис на одређену изјаву, претпостављам да се разумеју кад су у питању заразне болести, мада међу њима нема ни епидемиолога, ни инфетколога, ни имунолога, али вероватно имају компетенције кад су нашли за сходно да износе критике. Оно на шта се позивају је Хипократова заклетва. Нису је само они положили, већ сви ми. Трудимо се да донесемо одлуке које су најбоље за нас. До краја дана нас је значајан број колега са списка контактирало јер желе да повуку своје име са списка, како кажу, није им било тачно представљено шта потписују. Критиковати јесте најлакше, али никакав конкретан предлог нисмо добили - рекла је Дарија Кисић.

- Увек постоји размена стручних мишљења и ми смо увек спремни за такву врсту дискусије, али ништа конкретно није стизало. Не ивидимо имена која су компетентна, већина од њих ради у приватним установама. Позивамо све особе које су компетентне у овој области да нам се придруже - додала је докторка.

Српски модел борбе

На примедбу да се све чешће чује да је на снази такозвани шведски модел борбе против короне др Кисић Тепавчевић је рекла да овде може бити само српски модел и ништа друго.

- Нећемо причати ни о кинеском, ни о шведском моделу, ово је наш модел базиран на знањима - додала је она.

Она је објаснила да је на почетку епидемије био на снази конзервативан начин борбе, управо да би се ојачали болнички капацитети и сачували најугроженији. Како је сада евидентно да ће се корона вирус дуже задржати у популацији, постало је јасно да је немогуће да се и даље примењују строге мере, као на почетку, већ да се сада више рачуна на личну одговорност појединаца.

- У нашој земљи једино може да буде српски модел, не шведски, а у сваком моменту радимо оно што је најбоље за наш народ. У почетној фази ве епидемије био је један рестриктиван, конзервативан модел да би се сачували најугроженији, настрарије становништво, што смо и успели. За то време су ојачани здравствени капацитети. Очигледно је да ћемо се дуго борити са овим вирусом и зато смо прешли на аспект личне одговорности у ком не смемо бити себични. Нећемо причати ни о кинеском, ни о шведском моделу, то је наш модел - каже докорка Кисић.

 

На данашњој конференцији Кризног штаба докторка Кисић Тепавчевић саопштила је да је укупно 4.722 пацијента хоспитализовано.

Од почетка епидемије регистровано је укупно 21.605 оболелих пацијената, а преминуло је 491.

На КБЦ Звездара је тренутно 18 интубираних пацијената. У овој институцији је заражен 21 запослени, од којих је троје хоспитализовано.

- КБВ Звездара је ковид болница, 346 је пацијената у нашој болници, 35 на интензивној нези, 18 пацијената је интубирнао и то су најтежи пацијенти. Пожртвовано и храбро се боримо саовом пошасти, трудимо се да спасемо наше пацијенте. Имамо позитивних запослених 21 - рекао је доктор Сворцан.