Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Др Кисић Тепавчевић: Готово ни један регион наше земље није поштеђен, до сада је преминуло 80 особа

12.04.2020. 15:41
Пише:
Србија Данас
dr Kisić i dr Stevanović
др Кисић и др Стевановић / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/Tanjug

Још шест особа преминуло је од последица корона вируса у Србији, док је укупно заражено 3.630 особа, саопштено је на на данашњој конференцији за новинаре у Палати Србија.

Тешка ноћ је иза нас, имамо нова жаришта, рекао је између осталог Вучић.

Вучић је рекао да, када се жаришта ставе под контролу, број оболелих ће почети да пада.

- Битно је да почне да пада број људи на респиратору, а расте број оних на Сајму. Ужасно је лоше што се водила пропаганда против Сајма, а надам се да ми верује да је он биљи од свих болница. Имамо толико велики број људи на респираторима, управо због тога што су људи одлагали да пријаве да су болесни да не би отишли на Сајам - рекао је он.

Преминуо средовечни мушкарац у Чачанској болници: Претходно показивао симптоме корона вируса, а налази негативни

Преминуо средовечни мушкарац у Чачанској болници: Претходно показивао симптоме корона вируса, а налази негативни

НЕ ЗОВУ ГА ЏАБА СРПСКИ ДОКТОР ХАУС: Овако је др Стевановић са Инфективне спасао Београђанку, НИКО НИЈЕ ЗНАО ШТА ЈОЈ ЈЕ

НЕ ЗОВУ ГА ЏАБА СРПСКИ ДОКТОР ХАУС: Овако је др Стевановић са Инфективне спасао Београђанку, НИКО НИЈЕ ЗНАО ШТА ЈОЈ ЈЕ

Легенда каже да је био Ескобаров човек за Европу, а пословао је са блиским пријатељем Аркана: Ко је био Драгослав Космајац

Легенда каже да је био Ескобаров човек за Европу, а пословао је са блиским пријатељем Аркана: Ко је био Драгослав Космајац

Докторка Дарија Кисић Тепавћевић поручила је да је за 24 сата у Србији од последица корона вируса преминуло још 6 особа.

Број заражених у последња 24 часа је порастао за 250 људи , што значи да је у нашој земљи укупно 3630 људи позитивно на корона вирус.

Од последњег извештаја, тачније од јуче у 15 часова, преминуло је још 6 људи.

Заменица директора Института за јавно здравље "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да је од последњег на болничком лечењу 2.684, а на респиратиру 146 пацијената.

Више не можемо ни да кажемо да је неки град жариште, навела је др Кисић, јер је у свим градовима Србије потврђено пристуство короне вируса.

Све стандарнде мере се спроводе на нивоу целе Србије, како би спречили даље ширење инфекције.

"Ни један регион наше земље није поштеђен"

- Када је у питању топографска дистрибуција, већ смо више пута истицали да ни један регион није поштеђен. У готово свим градовима је детектовано присуство вируса - рекла је она.

Како је навела, у Панчеву је хоспитализовано 150 пацијената, у ковид болници, а већина није из Панчева.

- У Ковину је код два лабораторијска радника потврђено присуство вируса, они су изоловани у бању Унаковић, а чланови њихових породица у кућној изолацији - рекла је Кисић.

Старачки домови

- Сви наши напори од самог почетка били су усмерени да спречимо ширење инфекције над старијом популацијом, међутим, ковид је потврђен и код њих, али то нас не спречава да наставимо да им пружамо сву адекватну заштиту - поручила је др Кисић.

- У установама социјалне заштите је пријављено да је потврђено присутво корона вируса код 44 корисника у Београд, Нишу, Смедереву, Центру Блаце - рекла је она те додала да је потврђена и код осам запослених у овим центрима.

Карантин је огрнизован у Геронтолошком центру у Нишу и Дому за старе у Смедереву, навела је Кисић и додала да је у Центру за ометене Блаце постаојао недостатак кревета.

- Врши се активан надзор и трагање за овим обољењем у свим установама за које се сумња да може доћи до тешког облика ове болести - додала је Кисић.

Тестиране су све особе за које се сумњало да су заражене, додала је она.

Како је казала, спроведене су све ригорозне мере како би било спречено ширење.

- Све мере имају за циљ да смањимо контакт између заражених и осетљивих категорија, ако се будемо држали свих мера било каква мера нам неће мењати животе, јер се већ тако понашамо - рекла је Кисић.

Продужење и забрана кретања

- Све мере које се доносе имају само један циљ, а то је смањење контакта између инфициране и здраве особе - нагласила је др Кисић.

- А све остале мере су питања за кризни штаб, и о томе ћете бити благовремено обавештени, али то нису никакве нове мере са којима се до сада нисмо сусрели, већ их примењујемо - рекла је др Кисић Тепавчевић. 

Присуство медија на конференцијам кризног штаба

Једини исправан пут за то је да се упути молба Влади Србије, и колеге су добро поступиле зато што су питали Владу Србије да ли новинари Србије могу бити у овој просторији, рекла је др Кисић.

- Није само да они дођу овде, призик је и пут који они прелазе да би дошли до овде. Ви сте нам драгоцени, а ми морамо да заштитимо све грађане, а поготову оне који раде под највећим ризиком, а то су сигурно новинари - навела је др Кисич.

Након 28 дана у карантину који су допутовали из иностранства, ако нису добили никакве симптоме и знакове болести, истиче им време за самоизолацију и могу да се врате уобичајеним животним активностима.

Она је поновила да се крај епидемије назире и позвала грађање да буду стрпљиви.

Стевановић је истакао да су онколошки пацијенти приоритет јер су угрожени, и мора бити сведен на минимум могућност да буду заражени

Због тога се тестирају здравствени радници који раде са њима.

Када је реч о непокретним онколошким пацијентима, постоје мобилне екипе које долазе да тестирају.

Почетак школе

Кисић је рекла да се није причало о конкретном датуму за полазак у школске установе.

- Будући да дуго нису у колективима, мали је колективни имунитет. Децу треба постепено враћати. Летњи месеци јесу најбезбеднији које се шире капљичним путем. Мера 15. јун и 15. септембра би била непопуларна , али морамо бити свесни да ће се донети одлука најбоља за нашу децу - рекла је Кисић.

- У кризном штабу нисмо причали о томе, али јесмо свесни да ако се деси инфекција у овој групи, симптоми јесу благи али даље ширење на старије особе, поготову на баке и деке могу бити јако кобне - навела је др Кисић.

- Знамо да вирусу не одговара висока температура, али ћемо се трудити да донесемо најбољу одлуку за нашу децу, али и ризику да не пренесу заразу на старију популацију - нагласила је др Кисић и рекла да је то стручно мишљење.

Излечено више од 400 пацијената

Стевановић је рекао да је више од 400 особа у Србији два пута дупло тестирани негативно, а 800 је клинички излечено.

На питање колико има позитивних у затворским установама, Стевановић је рекао да су уведене строге контроле на време и да нема ни једног регистрованог.

Колективни имунитете

Колективни имунитет гради радна популација становништва, тренутно, нагласила је др Кисић.

Кисић је навела да сви траже тачне временске одреднице, али то не може нико да да.

- Бројеви оптерећења оболевања и плато који одржавамо у периоду када је у другом популацијама долазило до вртоглавог раста говори да контролишемо ситуацију и знамо шта радимо. Колективни имунитет носи радна популација. Степен кој је потребан да би се спречила епидемија је 60, 70 одсто. Градимо колективни имунитет, али су стари и деца осетљиви - навела је Кисић.

Ако би се релаксирале мере, урушио би се колективни имунитет.

- Зато морамо да будемо постепени и пажљиви са овим да не би урушили све што смо до сада пажљиво радили - навела је др Кисић.

Како каже, на добром смо путу, али морамо да наставимо како би држали епдемију под контролом.

Деца са посебним потребама

Стручно је оправдано да се за родитеље деце са аутозимом издвоје посебни термини и то ће бити предложено кризном штабу, навела је Кисић.

- Апсолутно је стручно да се и за ову категорију наших грађана обезбеди овакав вид молбе, и она ће бити пренета Влади Србије и кризно штабу - навела је др Кисић.

Рад ковид болница и заражени на институту Торлак

- Када је у питању Торлак и тамо се врши интензиван надзор због тежине посла, али као што смо говорили претходних дана, особа која је прва инфицирана је особа која не ради у лабораторији, али је дошло је до ширења заражених, на срећу, нема повећања заражених, 12 их је за сада - рекла је др Кисић.

СЗО и упитници

- То није ништа ново, то је уобичајна процедура коју наша земља испуњава - рекао је др Стевановић.

Др Дарија Кисић је додала да здравство у Србији прати све нове информације и сазнања о корона вирусу са свих аспеката који пристижу из света.

Максе и рукавице као медицински отпад

- Медицински отпад није питање само за ковид болнице, него и за све болнице, користе се уобичајне процедуре али појачане због количине медицинског отпада, и то иде у добром правцу због напора који улажу радници који на томе раде, односно елиминишу медицински отпад - рекао је др Стевановић.

- Што се грађана тиче, ову заштиту користе здрави грађани, који немају симптоме болести, тако да је ту процедура регуларна уз додатну пажњу - рекао је за крај др Стевановић.